Сираков: Забравяме за тази година! През следващото лято хоризонтът пред Левски ще е различен


FUTBOL-TV

Сираков: Забравяме за тази година! През следващото лято хоризонтът пред Левски ще е различен

Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков говори ексклузивно пред Дарик радио за случващото се в Левски.

"Знаех, че ситуацията в клуба е тежка. Нищо не ме изненадва, в интерес на истината. Левски можеше да фалира и преди месец. Със сигурност ще се борим с всички сили това да не се случи. Истината е, че Левски оцелява единствено и само благодарение на привържениците. Убеден съм, че ще спасим клуба", започна Сираков.

"Тирето никога не е стояло на дневен ред. Не знам защо се притесняват хората. Няма как да стане да вземем лиценз на друг отбор. Приемаме най-лошия вариант несъстоятелност - Левски продължава в аматьорския футбол, със същата регистрация и със същите задължения. Когато се върне в професионалния футбол, ще ги погасява. Затова и тирето не стои на дневен ред".

"Ще се появят спонсори в Левски. Трябва да погледнем глобално - всички проблеми в света се струпват и на главата на Левски. Всяка фирма се е свила и се ослушва накъде ще тръгнат нещата. Ние сме направили уникален пакет от предложения, който започваме да изпращаме до всякакви фирми", сподели мажоритарният собственик на "сините“.

"Над 90% от рекламните позиции на "Герена" са празни. Левски последните няколко месеца живее и диша благодарение на своите привърженици. Не мога да кажа дали някой спира спонсорите за Левски. Имаше няколко фирми, които сами ни потърсиха за реклама, но в последния момент се отдръпнаха. Не мога да обвинявам никого за това. За всичко е виновна ситуацията в глобален мащаб. Политическата нестабилност допълнително плаши бизнеса“, категоричен е Сираков.

"Не вярвам, че широката фенска маса на Левски е очаквала, че като дойда аз ще завали "златен дъжд". За съжаление, на този етап не можем да реализираме основния си капитал - футболистите. В световен мащаб има стагнация на трансферите. Това не означава, че ние трябва да си подаряваме играчите. Надявам се скоро да има постъпления в клубната каса. Има много запитвания за наши футболисти. Трансферният прозорец е дълъг. Имаме един месец, в който се надявам някои играчи да бъдат продадени".

"На всички е пределно ясно, че Левски трябва да премине през своята Голгота. Със сигурност ще страдаме. Убеден съм, че 99,9% от феновете ни са готови за това нещо. Няма опасност Левски да изпадне. Виждам нивото на футбола у нас. Левски ще е в шестицата", оптимист е Наско Сираков.

"Нещото, което ме взриви преди 3 месеца, бе разнасянето на акциите. Другото, което изключително ми подейства, бе това, което направиха феновете. Това обединение между тях не може да е само на приказки. Затова не приемам декларации, определения като "гробокопачи", "източвачи". Не ми е останало време да се заровя във финансовите баланси, но те са си вършили работата по договорите с клуба. По времето на Тодор Батков дадохме на феновете охраната на сектор "Б" и две години (между 2006 и 2008 г.) Левски не е платил една стотинка глоба".

"Никой никога не ми е поставял условие да дадем магазина. Клубът може сам да си менажира магазина. За мен е важен всеки един привърженик на Левски. Огромна част от тези хора са неорганизираните. Всеки, който обича Левски, е много важен в този тежък за клуба момент. Призовавам феновете да загърбят своите противоречия. В този момент съществуването на любимия им клуб е поставен на карта. Клубът няма нужда от това противопоставяне", заяви Сираков.

"Не съм спирал ничие кранче. Клубът бе в договорни отношение с охранителна фирма на феновете, но те сами се оттеглиха. Не съм си представял, че трябва да търся друга фирма, която да охранява мачовете на Левски. Имам диалог с абсолютно всички фенове и не съм отказал на нито един привърженик, който иска среща с мен. Виждал съм се неколкократно с тях и ще продължа да го правя", добави по темата той.

Наско Сираков разкри също някой подробности около членските карти, които съвсем скоро ще бъдат пуснати в продажба.

"Има какво още да се желае при орязването на бюджета. Ще направим всичко възможно да спасим клуба. Разчитаме много и на кампанията с членски карти. При всички положения скандалите с организираните фенове влияят лошо на цялата тази кампания. Другата седмица клубът ще организира специална пресконференция за членските карти. Има няколко вида карти, които са достъпни за всеки един привърженик на Левски. Различните ценови карти ще носят и различни пакети. Искам да има членски карти по 10 лева за пенсионери над 65 години и ученици до 12 години. Тези карти ще са като кредитни. Те ще донесат и изненада на притежателите им. Най-скъпата, диамантената, ще е 10 хиляди лева. Мислим да бъдат само 20 бройки. Тя ще дава право на посещение в клубната ложа през цялата година, посещение на подготовката, 50% намаление в магазина и други облаги".

"Холмар (Ейолфсон) има да взима пари от клуба. Поддържаме постоянна връзка с него и мениджъра му. Надявам се в близките 10-15 дни да бъде решен казуса. Има вероятност да не се върне. Той е добър футболист, но парите, които получава в Левски са невъзможни в момента. С Хубчев и екипа му ситуацията е същата. Нямаме финансовата възможност да решим този казус. Те трябва да получат всичко, което са заработили и тогава да достигнем до договорка".

"Има таван на заплатите в Левски. Той е доста по-малък от това, което е било през годините. Това бе първото, което трябваше да се направи".

"Никога не сме разговаряли с Георги Тодоров на тема заплата. Никога не е ставало дума за пари. Няма какво да лъжем феновете - това е единственият път. На този етап не търсим нов треньор. Търсим единствено начина за спасението на Левски. Това е водещото, а не дали ще сме в шестицата или не. Някои от футболистите направиха уникални жестове. В съблекалнята не се говори за пари“.

"Всеки ден получавам съобщения и обаждания с въпроси за членските карти. Хората трябва да знаят, че това ще бъде от огромна помощ за клуба. Освен това е начин да се преброим. Явно дойде това време. Всеки спонсор е добре дошъл, на този етап. Надявам се, че ще се появи голям спонсор. Разговаряме и с международни, и с наши компании. Има разговори и със сериозни фондове. За да се стигне до резултат, се изисква време. Трябват между 3 и 6 месеца".

"Жизненоважно е да оцелеем до Нова година. При всички положения след това ще има добри новини за клуба. Трябва да сме оптимисти", смята Сираков.

Мажоритарният собственик на Левски коментира скандала около договора за телевизионните права.

"Договорът за телевизионните права е подписан преди 5 години. При тези условия Левски няма да го подпише догодина. БФС може да го парафира, но да си го занесе у дома и да си го сложи над вратата. Потенциалът на Левски е много по-голямо от това, което получава по договора за правата. Обсъждаме всякакви варианти. Виждахме се с Кирил Домусчиев. Той е прав за себе си, че не определя параметрите и парите по този договор. Проблемът е, че ТВ правата ги държи футболния съюз. Откъде накъде те ще държат правата на клубовете и ще подписва договор, без да разговаря с тези, които правят продукта? Ще търсим законодателни промени, и ако може ние да си търгуваме телевизионните права".

"Момчетата тренират с настроение, с желание. Раздават се. Надявам се да започне да се получава това и в официалните мачове. Трябва да отбележим, че в първия мач срещу Берое на пейката нямаше нито един защитник и халф. Какво да искам повече от този отбор и треньора? Да, и аз искам да бием всеки мач, но трябва да погледнем реално на нещата. Сега лека-полека нещата започват да се наместват. Дано в следващите 10 дни, до мача с Етър, да имаме поне още 1-2 нови попълнения. Това ще даде вариативност на треньора. Юношите трябва да разберат, че да си футболист на Левски не е индулгенция и даденост. Те са последните, на които бих се разсърдил за слабо представяне в даден мач. Искам футболистите да излизат във всеки мач и да дават максимума от себе си".

"За да бъдат тези момчета в отбора, те са показали своите възможности. Очакванията към тях са големи и им идва нанагорно. Те обаче трябва да осъзнаят, че сега е момента, в който им се дава този шанс. Рано или късно Левски ще си стъпи на краката и сега те трябва да захапят този кокал, който има се дава".

"Бих взел и двамата братя Цоневи, но Ради има договорни отношения с Левски. Очаквам днес-утре Боби да подпише и да свърши тази сага. Натискам Валери Божинов да свали килограми. Това зависи от него. Има голяма промяна в Ники Михайлов откъм форма и килограми, но има какво още да се желае. Той е изключително полезен на клуба в този момент. Той основно държи съблекалнята и другите футболисти му имат уважение и респект. Той обаче трябва да защитава това с поведението си, тренировките. Осъзнава го, но трябва да се понапъне още малко и да свали още килограми".

"Със сигурност ще ни трябва още време. Тази година трябва да я забравим. Мисля, че от следващото лято хоризонтът пред Левски ще е коренно различен. Ние затова се борим. В никакъв случай не трябва да сме песимисти и да задраскаме следващите 3 години. Ситуацията зависи от абсолютно всеки, който обича Левски. Ние сме първият клуб, който тръгва по този начин към спасението. Подобно нещо чака повечето клубове у нас".

  Сподели
149