Павел Колев: Все още водим преговори с Хубчев


FUTBOL-TV

Павел Колев: Все още водим преговори с Хубчев

Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков, Константин Папазов и изпълнителният директор Павел Колев дадоха пресконференция за случващото се в клуба, като отговориха на редица въпроси.

"И в момента работим с Тръст "Синя България". Аз разграничавам понятията прозрачност и отчетност. Ние работим с Тръста по отчетността - виждаме какви приходи е събрал и Левски и за какво са похарчени средствата. Тя предизвиква и много въпроси. Това, което се случва в началото на всеки следващ месец е, че аз изпращам таблица с подробности по пера откъде са дошли приходите и таблица с раходите - отново по пера. Левски е свалил завесата пред привържениците си и те са получили детайлни подробности. Това крие и рискове, тъй като има хора, които имат интерес и по една или друга причина задават такива въпроси. Няма въпрос, на който да не искам да отговора или пък да ме накара да си подам оставката. Далеч сме от мисълта, че сме перфектни и сме се справили много добре със ситуацията. Случиха се много непредвидими неща. Нямаше как да знаем февруари месец как щеше да се развие ситуацията в държавата и Левски. Има много неща, които чисто организационно трябва да се променят и ние работим здраво. Хората трябва да са убедени, че всеки, който работи в Левски дава всичко от себе си, както и че нито една стотинка не е похарчена злонамерено", допълни изпълнителният директор. 

"Истината с оставката ми е следната - гостувах в Дарик радио и обявих, че възнамерявам да подам оставката си заедно с треньорския щаб. Тогава анонсирах, че я подавам, когато се смени собствеността. Крайното решение кой е изпълнителен директор е изцяло на собствениците. Тогава обясних, че изчерпах всички лостове да се опитам да разблокирам ситуацията в Левски, който остана без собственици и приходи. На Общото събрание бе избран Надзорен съвет. Аз си подадох оставката още на първото заседание на Надзорния съвет. Заявих, че те имат правото да тръгнат по нов път и да изберат друг директор. Аз все пак съм представител на предишното ръководство. Тогава те ме помолиха да остана до 31 декември. Аз сметнах, че е морално да го направя по две причини. Първата е, че ако съм научил нещо за това как се управлява клуб са го научил от Наско Сираков и имам морелен ангажимент към него. Освен това имам и морален дълг към клуба. Това е истината с моята оставка. Тя периодично се появява в медиите с въпросителна и аз трябва да я коментирам. Тази тема е изчерпана", допълни Колев.

"Към днешна дата Левски няма финансови взаимоотношения с фирми свързани с феновете. През годините е имало много такива. Имаше договор с доставчик на екипировка, в който страни бяха клуба, доставчикът и фирма свързана с Димитър Костадинов, който е Брат на Любо Костадинов. Имаше тристранен договор с фирма за изграждане на сайт и мобилно приложение. Левски още дължи над 20 хиляди лева, но няма нито сайт, нито приложение. Имаше договор за охрана с фирма на феновете. Имаше и за отстъпване на фирмения магазин, като това бе отново с фирма на Димитър Костадинов", уточни изпълнителният директор.

"Когато станах директор на Левски имахме договор с фирмата за охрана. Тя го правеше за мачовете срещу 42 лева без ДДС на човек. Двубоите се отхраняват по следния начин - охрана на съоръжението, която е денонощна и през цялата седмица. Другата е охрана на събитие и тя се прави мач за мач. Там се плаща на човек. Юли месец 2019 говорих с един от ръководителите на фирмата и той ми обяви, че тази цена вече не ги устройва и ни предложиха цена от 80 лева. Аз изпратих предложението на ръководството. По препоръка на Надзорния съвет предложението бе прието и подписахме нов договор. Когато Левски остана без генерален спонсор помолих охранителната фирма за намаляване на цената, тъй като не можем да изпълняваме договора си коректно. Още на следващия ден се разбрахме цената да стане 65 лева без ДДС. Подписахме анекс към договора и продължихме. В края на юни започнахме преговори за подновяване на договора. От фирмата ми казаха, че цената отново скача на 80. Тогава помолих да ми изпрати писмена оферта. След няколко дни ми се обадиха и ми казаха, че фирмата търпи много негативи и се отказва от охраната. Така приключи и нашето сътрудничество. В момента се оправяме с подръчни средства. През 2019 година ние не сме имали инциденти на домакинските си мачове. С фирмата сме имали само дребни дискусии, което е нормално. Клубът иска да има по-малко стюарди, за да плаща по-малко. Фирмата пък има минимум стюарди, след което отказва да охранява. Но, на нашите мачове е имало поне по 120-140 стюарди. На последния мач с Царско село имаше 64", разкри още той.

"Нямам право да коментирам дали има дело от страна на Петър Хубчев към Левски. Договорът му няма как да бъде подписан с друг паспорт освен германския, тъй като той има само такъв. Аз запознах треньора с бюджета за целия му щаб. Дадох му го и той го резпредели кой колко ще получава. Той и помощниците му имат клауза в договора си - при предсрочно прекратяване на контракта по вина на клуба да му се платят всички заплати до края му. Същото е и по вина на треньора - той дължи на клуба заплатите си. Това е нормална практика. Все още водим разговори с него. Не мога да кажа дали ще има обезщетение и в какъв размер. Като стане ясно ще го обявим. За момента лиценза на "Левски" не е застрашен", допълни Колев. 

"Лагерът в Турция стана тема в клуба още септември месец. Мислехме, че така е професионално - да се почне рано, да съберем оферти и да имаме време да бъде построена подготовката. Вариантите бяха Кипър и Турция. Започнахме да събираме предложения. През цялото време сме се съобразили с изискването на треньора да има терен, който да е само за Левски. Това не е никак лесно. Да вземеш ексклузивен терен струва пари. На много места пък ни отказаха, тъй като искат да имат повече отбори и да спечелят пари. Ивайло Петков бе до Анталия, разгледа хотелите с терените и написа доклад. Имахме 15-16 оферти. Те са били разгледани на Управлителния съвет. Един лагаер излиза над 100 хиляди лева и такъв разход трябва да се разгледа на УС. Имхаме оферта от 180 евро на човек на ден. Най-изгодната оферта, която получихме бе 65 евро на човек за Кипър, която исках да изберем. Там нямаше ексклузивен терен и Хубчев отказа. Затова отидохме в Алания. Платихме по 85 евро на човек. Има разлика от това, което ние и Черно море са платили и тя идва от това, че футболистите са били настанени по 1 човек в апартамент, а Черно море по четирима. В един апартамент има 2 стаи, общ санитарен възел и хол. Има решение на УС за този лагер, тъй като така е по устав. Договорът е подписан в края на откомври, а първото плащане е направено в началото на ноември. Последното плащане е направено февруари. Нито стотинка от парите на феновете не са отишли за плащането на лагера. За всичко има документи", обясни той за дискусионния лагер на клуба в Турция.

"Всеки ден се водят в разговори с рекламодатели. Има много разговори, но на този етап намирането им е сложно, тъй като бизнесът е доста консервативен, тъй като фирмите не искат да харчат много пари. Скоро ще подпишем няколко договора. Те няма да са за огромни суми, но ще са от помощ. Може би ще се наложи на бълраските клубове да преосмислят цялото си съществуване. Ерата на богатите бизнесмени, които изливат милион приключва. За да бъде променен този бизнес модел има много неща, които трябва да се случат, но за момента те не се случват", разкри Колев. 

"Трябва в рамките на 2-3 седмици да се намери една конкретна сума, за да погасим едни задължения. Говори се постоянно с кредиторите, подписват се споразумения. Все още имам желание да се боря и да помогнем на клуба да се изправи на крака. Нямаме среща с НАП. Имаме уговорка, в момента, в който имаме парични потоци да видим дали да предоговаряме вноските. Когато имаме яснота с бюджета ще направим тази среща", каза още Колев. 

  Сподели
88