Венци Стефанов: Ако за ЦСКА и Левски 400 хил. лв. не са пари, то за нас - това са много пари


FUTBOL-TV

Венци Стефанов: Ако за ЦСКА и Левски 400 хил. лв. не са пари, то за нас - това са много пари

Президентът на Славия Венци Стефанов не пропусна възможността да се спре пред медиите и да коментира провелата се днес среща на футболната база в Бояна относно телевизионните права. След сбирката стана ясно, че 28 от 30 клуба подкрепят телевизионния договор без ЦСКА и Левски.

"Може ли с главата си да счупиш бетонна стена, не може. Обяснява Сираков някакви фантасмагории, с извънземни ли разговаря. Хората от Нова Тв му казват, че такъв е правилникът, телевизията една година преди да изтече договора, предоговорят договорите. Оферти от други телевизии бяха много по-малки и той твърди, че Левски едва ли не е единственият отбор, който има гледаемост, другите отбори не се гледат и да взимат някакви средства на база на собствените си убеждения", коментира Венци Стефанов след срещата за телевизионните права.

"Аз мога да ви кажа едно нещо, не съм адвокат на Нова телевизия, гледам интересите на ФК Славия, този договор, който го имаме с Нова, го изпълняват, получават едни сигурни пари, които за по-малките клубове от Славия са животоспасяващи. Капризите на Левски, след това и ЦСКА се включиха, аз зададох един въпрос колко е спаднал оборота от бензиностанциите на собственика им, те казаха 60%. Е, на какво на базата ще искаш повече пари, след като няма рекламодатели, след като всичко и всички виждаме по телевизията, да сте видяли реклама на Кола Кола, няма, а се очертава да е още по-тежко. Моите колеги от Левски са на принципа: Може аз да не съм добре, но Вуте да е зле". Може и ние да не сме добре, но и другите да не взимат нищо", добави той.

Ако може телевизията да не излъчва тези 15 мача на Левски, те имат право на домакинските си мачове само. Мисля, че ще се намери вариант. Изобщо безумни мотиви се изказаха. Защо не се подпише след конгреса? Ама знаем ли дали ще има конгрес? Тя продължава тази пандемия, никой не е виновен за всичко случващо се в света. Всички трябва да се обединим около нещо, максимално да има възможност да се предават спортните мероприятия и отборите да получават някакви средства. Ако за Левски и ЦСКА 400 хиляди лева не са пари, за всички други отбори това са много пари.

Пламен Марков, представителят на ЦСКА, държеше и той защо сега се подписва, защо за пет години. Ако някой може да намери рекламодател да дава повече пари, да заповяда. Домусчиев каза, че ще се откаже веднага. Единствено искам да има гаранция, че ще се плащат тези пари. Всички клубове бяха попитани и казаха "да", единствено ЦСКА и Левски имаха резерви.

Договорът за ТВ права се сключва от БФС. Събират се клубовете и се питат дали са съгласни. Хората си казват да или не, няма като децата по 10 пъти да ги питат. Ако не си съгласен, има първенство в Гърция, Турция.

Левски и ЦСКА не са казвали конкретна сума. 60% се разпределя между всички клубове поравно и 40% в зависимост от класирането. Това е било винаги досега, аз не знам каква е тази истерия. Това, че Левски е закъсал и няма пари, всички почват да питат какво става с ТВ правата. Дори 1 милион да вземат, ще ги спаси ли? Няма. Защо само да се пречи на всички останали?

Една седмица се отлага първенството. Няма нужда от Изпълком, държавата ти казва. Изпълкома не може да каже "не, не се отлага".

153