Отбори от Трета лига недоволни от прекратяването на шампионата


FUTBOL-TV

Отбори от Трета лига недоволни от прекратяването на шампионата

ФК Черноморец 1919 Бургас изразява несъгласие с решението на БФС за прекратяване на шампионата в Трета лига, съобщиха от клуба на сайта си.

Както е известно, във вторник на заседание на изпълкома на БФС беше взето решение да бъдат прекратени първенствата към момента на спирането им заради пандемията от коронавирус. Така временните класирания бяха утвърдени за крайни.

"Съзнаваме, че здравето и човешкият живот са водещи в подобни времена. Считаме обаче, че можеше да се намери по-справедливо решение. Всички усилия и средства, които клубът ни вложи на полусезона за формирането на конкурентоспособен отбор, се оказаха напразни. Това решение ще подейства силно демотивиращо на всички, които влагат средства в нашия клуб, а сигурно и във всички клубове с амбиции.

Осъзнаваме отговорността на БФС в тази сложна за футбола ситуация, но призоваваме Изпълнителният комитет да преразгледа решението си за прекратяване на първенството и да вземе по-добро и справедливо решение!, се казва в позицията на Черноморец (Бургас).

Ръководството на ФК Вихрен Сандански взе отношение, по повод решението за спиране на първенството в Югозападна Трета лига. Ето какво се казва в становището на клуба изпратено до медиите:

ФК Вихрен Сандански,  желае равнопоставеност в определянето на победителя в първенството на Югозападна Трета лига. Никой от БФС, не се е свързвал с нас по този повод. Все пак като членове на БФС е логично да има дискусия, или поне да се поиска нашето мнение.

Нашият отбор се намира на четвърто място в класирането, на 5 точки от първия. Остават 15 кръга до края на първенството, като нашият отбор има мачове с преките конкуренти за влизане във Втора лига. Кой може да каже,  че няма да победим всички и да станем първи.

Ние предлагаме да има финална четворка, между първите четири отбора, тъй като всеки има шанс за промоция. По този начин най-добрият ще спечели участие в професионалния футбол.

Защо се омаловажават нашите усилия до момента и амбициите ни за в бъдеще? Ние също имаме желание и готовност да играем във Втора лига. Както спортно-технически (база, футболисти, треньори) така и финансово.
Футболните ръководители, футболисти и фенове страдаме от липсата на любимата ни игра.

Футбола е нашият живот! Искаме всичко да се реши на зеления терен и да заживеем отново с невероятните емоции. Независимо дали ще спечелим или ще загубим. Футбола е достойна игра и всичко трябва да  бъде феърплей!

Надяваме се, че ръководството на БФС и АФЛ ще си променят решението, и ще поставят този казус на обсъждане между отборите от Югозападна В група.

ОФК Вихрен Сандански, 
23.04.2020

Ръководството на третодивизионния Марица Пловдив продължава да негодува срещу решението на Българския футболен съюз да прекрати сезона в Трета лига и да приеме временните класирания за крайни. Клубът излезе с въпроси към члена на Изпълкома на родната футболна централа Румен Вълков по повод негово изказване пред една от националните телевизии. Ето какво написаха от пловдивския клуб:

"Тази вечер в спортната емисия на Нова ТВ г-н Румен Вълков (шеф на АФЛ и член на ИК към БФС) взе отношение към позицията на "Марица" за преждевременния край на шампионата без баражи, за разлика от Югоизточна Трета лига, където такъв ще има. Според него решението е такова, защото "Марица" няма финасово обезпечение (вижте видеото).

Не разбираме какво отношение има финасовото обезпечение с взетото решение за класирането през настоящия сезон. Не еднократно ръководството на "Марица" е заявявало, че клубът е обезпечен финасово до края на сезона, а само това има отношение към настоящата кампания.

Бихме искали да попитаме г-н Вълков как точно е разбрал, че клубът не е обезпечен? Нима е следил банковите извлечения? Предположенията не са предпоставки за решения!
Ако г-н Вълков има в предвид бъдещото финасово състояние на клуба, то той няма как да има информация за него, тъй като въпросните събития все още не са настъпили. Той не може да има информация за състоянието на никой клуб в бъдеще време, особено при днешното положение в страната.

Финасовото състояние на "Марица" би имало значение при евентуално влизане във Втора лига - събитие, което също не е настъпило. Обезпечаването на клуба би трябвало да се доказва чак при лицензирането, в сучай че се стигне до там.

Отново заявяваме, че никой от БФС не се е свързвал по никакъв начин с клуба, нито във връзка с решение за прекратяване на шампионата, нито във връзка с финасовото състояние на "Марица".

Клубът остава на вече заявената на 21 април позиция и ще търси своите права. 

Изказваме благодарност на спортната редакция на Нова ТВ, че обърна внимание на проблемите на клубовете от Трета лига! Вярваме, че това не е еднократен акт!", написаха пловдивчани.

Ръководството на Спортист Своге изрази отношение по взетото от БФС решение за прекравяване на първенствата в Трета лига. Във вторник на специално заседание на Изпълкома бе решено първенствата в третото ниво на родния футбол да бъдат прекратени при настоящото класиране, като единствено в Югозападната Трета лига ще се изиграе бараж за определяне на победителя. Двубоят ще бъде между първия в класирането - Миньор Перник и втория - Септември Симитли, тъй като разликата между двата отбора е само точка, а Септември има и мач по-малко. 

На трето място обаче е именно Спортист Своге, като от клуба изразиха своята готовност да играят във Втора лига и адресираха писмо до временно изпълняващия длъжността президент на БФС - Михаил Касабов, както и до председателя на АФЛ – Румен Вълков.

Ето и цялото изявление на клуба:

"Уважаеми господа,

Ръководството на ФК "Спортист-2009“ Своге би желало да изрази принципната си позиция по отношение взетото от Изпълнителният комитет на БФС решение от 21.04.2020 г за прекратяване на първенствата в Трета лига и насрочването на бараж между отборите намиращи се на първо и второ място във временното класиране на Югозападната Трета лига.

През годината ФК "Спортист-2009“ Своге развива успешно футболния клуб и инвестира не малко средства в представителен отбор и ДЮШ. Желанието на ръководството бе отборът да се пребори за участие в професионалния футбол от следващия сезон по спортно-технически път. В тази връзка ние сглобихме боеспособен тим, който към момента се намира на 3-то място в класирането. Смятаме, че сме напълно конкурентни на отборите на Миньор Перник и Септември Симитли, които заемат първите две места в подреждането и това личи от постигнатите резултати.

През зимната пауза инвестирахме и подобрихме отбора и това доведе до две последователни победи срещу Сливнишки герой като гост и срещу лидера Миньор Перник в Своге преди първенството да бъде прекъснато. Смеем да твърдим, че направихме отбор, който може да се пребори за първото място в групата. Дълбоко сме разочаровани, че извънредната ситуация в България и спирането на първенството сложи прът в колелата на нашите планове.

Искаме да заявим, че ние сме амбициозни хора и искаме да развиваме футбола в региона на град Своге. Поддържаме формации във всички възрастови групи на нашата детско-юношеска школа. Също така разполагаме с база, която отговаря на критериите за мачове в професионалния футбол.

С настоящата позиция бихме желали да декларираме нашата готовност ФК Спортист 2009 Своге да играе във Втора лига през следващия сезон. Клубът е финансово обезпечен и имаме амбиции да се развиваме в професионалния футбол. Също така сме готови, ако БФС прецени, да се включим в евентуални баражи за попълване на състава на Втора лига.

Уважаеми господа, ние разбираме желанието ви да намерите най-правилно решение за развитието на българския футбол в ситуация на пандемия, когато здравето на хората е най-важно. Ясно е, че с приоритет са първенствата при професионалистите и това е разбираемо. Трябва да знаете обаче, че в Трета лига има клубове, които също имат амбиции и са си поставили високи цели. Смеем да твърдим, че Спортист Своге е финансово обезпечен клуб, който може да бъде конкурентноспособен във Втора лига.

Надяваме се писмото ни да бъде взето под внимание при следващи обсъждания на съставите и форматите на групите във футболното първенство на България."

  Сподели
124