Обявиха кога въвеждат VAR в България


FUTBOL-TV

Обявиха кога въвеждат VAR в България

Системата за видео-помощ на арбитрите (ВАР) може да започне работа в българскатаefbet Лига през пролетта на 2021 година с 15-20 мача от плейофите. Това заяви бившият председател на Съдийската комисия Петър Петров, който в момента е мениджър по проекта за нашата страна. Самият Петров днес направи първа презентация по темата.

Нашият футболен съюз и по-специално съдийските шефове ще посрещнат гости от ФИФА през следващата седмица, които трябва да дадат предписания по въвеждането на ВАР и всички предхождащи стъпки.

"Компромиси при обучението няма да се правят. В момента имаме един съдия, който е на високо ниво в Европа - Георги Кабаков. Но когато ръководи там, ВАР са например италианци. Защото все още нямаме подготвени българи. Най-напред ще се започне с обучението на международните ни съдии, за да влязат максимално бързо в европейските изисквания, когато излязат зад граница. След това ще бъдат обучени и реферите, които са в ранглистата на нашата първа лига. Накрая може би ще бъдат обучени и някои от младите и перспективни съдии от Втора лига като евентуален резерв, обясни Петър Петров.

  Сподели
125