Така трябва


Н. Гавазов

Така трябва

Преди около десет години от регионалното издание, в което работех,  решихме заедно с колеги от няколко други издания в Южна България - Пловдив, Стара Загора, Сливен и Бургас - да направим проучване за това колко почитатели на футбола се интересуват от българския футбол. Тогава установихме шокиращи факти, които ще останат в мен за цял живот. Проучването продължи няколко месеца и показа, че интересът към българския футбол е само 6%. Т.е. от 100 човека, обичащи тази игра, само 6 се интересуват какво се случва в  българския му еквивалент.

Установихме, че колкото по-високо стои човек в социалната стълбица и колкото по-високо образование има, толкова по-малко внимание и време отделя на футбола по родните поляни. И обратното - най-много от футбола се интересуваха хора с основно образование и такива с незавършено средно. Най-голяма бе апатията във възрастовата граница 30-50 години, над тази възраст интересът към българския вариант на играта нарастваше главоломно (вероятно по инерция от соц-времената), но интересното  е, че футболът бе най-популярен в сегмента 14-20 г. Очевидно бе, че активната част от населението на България, онази, която създаваше работни места, плащаше данъци и изобщо осигуряваше бюджета на страната не и пукаше за Хичо и Пичо, а още по-малко за Венци Стефанов, Тодор Батков, Йордан Лечков и всички други екзотични герои от родната футболната флора и фауна.  

Впрочем, нямаше нищо шокиращо в това, че от българския футбол повече се интересуваха юноши, пубертети и младежи. Т.е. хора без почти никакъв житейски опит, лесно податливи на манипулация. Напълно логично е един зрял човек, отговорен към семейство и работа да предпочете по-голямото качество пред пародията на продукта български футбол. Само тотален идиот би предпочел "Жигула" модел 1967-ма, без серво, с окачване, което след 100 000 километра те праща на преглед при нефролог и с "климатик" тип отворени четири прозореца,  пред всеки един съвременен автомобил, дори произведен в Индия. Или може би някой заслепен патриот, особено, ако окичиш въпросната "Жигула" с родния трикольор и някой и друг патриотичен надпис.

За съжаление, това проучване не видя бял свят. Социологическата агенция, която трябваше да обработи данните и да ги публикува, в последния момент се отказа да го направи. С обяснението - така трябва. Или без обяснение. Целият ни труд - обикаляне по улиците, спортни зали и стадиони и на различни обществени събития отиде по дяволите. След няколко години спряхме да се питаме какво се случи и кой забрани на въпросната социологическа агенция да обработи събраните вече данни и да прибере едни чисти 30 000 лева. Очевидно, наистина така е трябвало. Или може би за някой (футболната мафия?) е важно да се държи обществеността в неведение и да не се дава гласност на факти, очевидни за всеки трезвомислещ човек?  

 

Защо се връщам в онова време, когато още тогава, а и преди това писахме, че футболът ни се развива грешно, че всяка нова година е по-лоша от старата, че националите няма да се класират за голям спортен форум в следващите минимум 30 години, че футболът ни се маргинализира и всеки разумен човек с отвращение бяга от него?

По принцип избягвам да си спомням за онзи период, но тези дни за мое голямо учудване се заговори за въвеждане  на системата VAR в българския футбол. Трудно може да ме изненада и учуди нещо в този живот, но все пак си помислих, че става дума за някаква шега. Или някакъв пиар на футболните управници, а може би поредното заглавие с удивителен знак в края, целящо да накара биомасата да кликне на  страницата. Като кучето на Павлов.

Уви, този път не познах. Оказа се, че работата е сериозна и не става дума за никаква шега.

Най-напред собственикът на Лудогорец и член на Изпълкома на БФС Кирил Домусчиев обяви, че страната ни е закъсняла с въвеждането на новата технология, предупреждавайки, че българските отбори няма да могат да участват в групите на Лига Европа, ако нямат въпросната система. Умишлено подчертавам думата "групите".

След това босът на клуба от Разград изплю камъчето: "Търсим вариант средствата за VAR да не бъдат плащани от клубовете. Нали държавата постоянно заявява желания за подкрепа на българския футбол...".  Пак умишлено подчертавам  "да не бъдат плащани от клубовете".

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев не остана по-назад: "Футбол не се прави без пари. Исландия отделя 100 милиона на година за футбол. Те инвестират, занимават се професионално и резултатите идват".

Сега очаквам всякакви експерти да започнат да се появяват във всякакви формати на телевизионния екран и по медии (особено тези на КОЙ) и да започнат да ни убеждават колко е важно да се въведе VAR и как държавата е длъжна да помага на българския футбол, как българският футбол ще умре без VAR (сякаш не е умрял от 20 години) и колко пагубно ще е за спорта, ако няма VAR. Вероятно ще видим и някой и друг диспут - примерно за това, дали да бъде въведен VAR по всички стадиони или да намери място само там, където отборите участват в евротурнирите. Накрая може би ще се направи компромис и ще се избере  вторият вариант. Но всички участници в диспута ще бъдат обединени от най-важното нещо - държавата задължително трябва да помогне за въвеждането на VAR в българския футбол. Тъй де, ледена  Исландия с БВП от 20 милиарда долара дава по 100 милиона евро на година за футбол. Ние няма да искаме 2 милиарда (реципрочно на населението), но поне 500 милиона могат да се отделят - реципрочно на БВП.

Разбира се, онези 14 - 20-годишни момчета  от началото на статията с радост ще прегърнат идеята, виждайки в нея начин по-бързо да се стигне до светлото бъдеще в българския футбол. Защото след въвеждането на задължителното осветление по стадионите крачките към светлото футболно бъдеще не са толкова големи. Не са толкова големи и крачките след постояването на някоя и друга трибуна. Трябват ни още по-големи крачки и точно VAR ще ни помогне да ги направим.

Напълно е възможно да се организира и някой и друг митинг в подкрепа на идеята, възможно е дори да се създадат групи в социалните мрежи, призоваващи за въвеждането на VAR по българските стадиони, почти съм сигурен, че ще има и шествия на футболните  агитки с искане за въвеждане на VAR.

 

Господа футболни (и държавни) управници, кого лъжете?

Футболните клубове са частни дружества и като такива сами носят отговорност за това, дали ще прогресират или фалират. В нито една държава с нормално пазарно стопанство не се подпомага финансово една или друга частна компания с пари на данъкоплатците! Напротив, тези компании чрез своите данъци подпомагат бюджета, откъдето след това се отделят средства за различни институции и обществени нужди, за да може държавата да функционира нормално.

Да, България като част от европейската цивилизация е държава, в която отговорностите са споделени и за това в една или друга степен никой няма да зачеркне социално бедните и тежко болните. Напротив, едва ли има хора, които не са съгласни да се отделят средства за социални дейности. Но по каква логика част от парите на създаващите националното богатство трябва да отиват в частни футболни дружества? И то най-вече парите на онези 30 - 50-годишни, посочени в началото на материала, хората, които са прекъснали връзката си с българския футбол и частните проекти, свързани с него!

Ако клубовете получат държавна помощ, тогава по абсолютно същия принцип някое металообработващо предприятие има право да получи държавна помощ за закупуване на някой модерен струг, защото този струг е много скъп и на собственика на предприятието не му отърва да го плати!

 

Господа футболни (и държавни) управници, кого лъжете?

За какви групи в Лига Европа говорите? След провалите  срещу бръснари и сервитьори от Лихтенщайн или срещу отбори, които са под всякакви критерии за средноевропейско ниво, за всеки лаик е ясно, че в скоро време български отбор няма как да играе в групите на евротурнирите. И причината за това не е дали има осветление на стадиона или е въведена системата VAR, нещата са много по-дълбоки. Напротив, ще бъде още по-голяма  трагикомедия, когато тимове като Марибор, Иртиш, Зимбру  или Мура ти спестяват мъките да се излагаш в Европа, въпреки наличието на VAR.

Или може би в крайна сметка не сме разбрали както трябва и тук става дума за държавна помощ само за един клуб? Същият, на който данъкоплатците помогнаха да си построи трибуната и чийто собственик дава едни от най-ниските заплати на работниците си?

 

Господа футболни (и държавни) управници, кого лъжете?

Нима не знаете, че големи инвестиции на празни стадиони никой не прави? А имате ли отговор как ще напълните тези стадиони, така че да бъдат оправдани милионите за въвеждането на VAR? Изобщо, как смятате да напълните стадионите и да вдигнете цените, така че клубовете да получават солидни средства от дена на мачовете си, както е в нормалните държави?

Като сте решили да ни водите към светлото футболно бъдеще, защо не започнете да ремонтирате основите на футбола и постепенно да се придвижвате към покрива? Защо не обучите треньори, спортни масажисти и физиотерапевти в чужбина и след това не ги върнете в детските и юношеските отбори? А след това да прекратите практиката амбициозни родители да се месят в работите на детските отбори, като направите напълно безплатно присъствието на децата в тях. Защо харчите пари за екипировки и безсмислени сборове, вместо в образование на специалисти?

Как искате да стигнем до светлото футболно бъдеще, когато децата от малки се "захранват" погрешно, с остарели методи на работа и тактика?  Най-добрият български футболист отива в италиански средняк и на третата тренировка получава схващане защото в България се тренира по методи отпреди 30 години, защото в България футбол не се играе, а налице е някаква пародия, достойна за комедия от немите филми - достатъчно е да натиснеш копчето и да сравниш продукцията ЦСКА - Левски, с която и да е от второто ниво на английския футбол.

Ако наистина сте толкова загрижени,  защо не работите с футболните агитки, които в по-голямата си част са съставени от маргинали? С какво ще помогне VAR за да се превъзпитат лумпените  от разни Южни и Северни дивизии и бригади?

 

Господа футболни (и държавни) управници, а решихте ли вече, фирмата на кой президент на клуб или свързана с него ще изгражда спасението на българския футбол - VAR? Или тепърва ще се разбирате  помежду си, след като преди това обработите биомасата, че само за една петилетка ще достигнем светлото футболно бъдеще?

 

Господа футболни (и държавни) управници, кого лъжете и правите на идиоти?

Или така трябва?

  Сподели
430