Полицията задържа шеф на Локо София заради зверското меле


FUTBOL-TV

Полицията задържа шеф на Локо София заради зверското меле

"Държавата и МВР в никакъв случай няма да толерират хулигански прояви, като тези при футболната среща между отборите на Локомотив София и Хебър Пазарджик", категорично заяви главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

Поводът за неговата пресконференция бе възникналите груби нарушения на обществения ред след футболната среща между отборите на Локо София и Хебър Пазарджик в събота. Той обясни, че намесата на МВР е незабавна дори когато няма договорни отношения за охрана на такова мероприятие. Ще вземем необходимите мерки, за да гарантираме реда и сигурността, както и удоволствието, което би трябвало да достави едно такова мероприятие на хората, добави той. "Искам да стане така, че когато ние с нашите деца и приятели отидем на футболния стадион и каквото и да е спортно мероприятие, да се наслаждаваме на уменията и постиженията на спортистите, а не да се чудим как да се предпазим от недобросъвестни хора". Гл. комисар Иванов уточни, че отговорникът за гарантиране на сигурността по време на провеждането на спортно мероприятие е клубът-организатор. "В случая се оказва, че точно хората, призвани да гарантират този ред, го нарушават". В този смисъл той се обърна към организаторите на спортни събития: спортни клубове и охранителните фирми. "Трябва всички да разберат, че провеждането на едно такова мероприятие трябва да е удоволствие и всички произтичащи от това задължения и отговорности трябва да се спазват".

Образувано е досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда с хулигански подбуди, направени са и медицински експертизи и са повдигнати обвинения на трима от общо петимата задържани, допълни ст. комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР. Прокуратурата е преценила, че ще бъдат наложени мерки за неотклонение "парична гаранция", като за едно от лицата тя е 2 000 лева, а на другите - по 1 000 лева. Той припомни, че на територията на София се провеждат доста спортни мероприятия, като повечето от тях не се характеризират със степен на висока опасност. "С футболните клубове от Първа лига имаме подписани договори. Отговорността за реда на мача и опазването на обществения ред носят организаторите на мероприятието. Парадоксалното в случая е, че се оказва, че клубът, който отговаря за обществения ред, е инициатор на инцидента. Веднага са насочени екипи на Второ районно управление, на място са установени и пострадалите, а в рамките на предприетите оперативно-издирвателни действия са задържани и извършителите. Ст. комисар Хаджиев уточни, че СДВР започва проверка на фирмата, ангажирана с охраната на футболната среща, играла се в събота на стадион "Локомотив".

  Сподели
127