25 години от паметното 7:1 (видео)


FUTBOL-TV

25 години от паметното 7:1 (видео)

На 23 септември, точно преди 25 години на стадион "Васил Левски" отборът на "Левски" постига една от най-паметните победи в историята на дербито с ЦСКА. "Сините" побеждават със 7:1, а легендарната осмица Наско Сираков изравнява рекорда на Христо Стоичков (5:0 на 1.10.1989г.), Никола Котков (5:2 на 7.07.1970 г.) и Димитър Йорданов - Кукуша (6:3 на 15.07.1962 г.), вкарвайки четири попадения в сблъсъка между "сини" и "червени" в рамките на една среща.
 
За разлика от 1968 г., когато "сините" отново вкарват седем гола, този път ситуацията в навечерието на мача е коренно различна. "Левски" е в суперформа, като седмица преди това са разгромили пловдивския "Ботев“ с 6:1, а два месеца по-късно регистрират и рекордната си победа над столичния "Локомотив“ с 8:0.
 
Началото на мача съвсем не предвещава крайния изход. В 12-ата минута Илиан Илиев посреща центрирана от Емил Кременлиев топка и е ефектна странична ножица я забива в армейската врата. Осем минути по-късно обаче Михтарски се възползва от неразбирателство в защитата на "Левски“ и изравнява. Скоро след това започва рецитала на Сираков. Той е съборен от Росен Кирилов в наказателното поле и от дузпа отново извежда "сините“ напред. Те нанасят своя съкрушителен удар в края на полувремето, когато Сираков просто поднася топката на Даниел Боримиров пред отвора на вратата и той отблизо увеличава разликата, а секунди преди антракта Сираков се извисява мощно над "червените“ бранители Мачев и Кирилов и с глава заковава топката под гредата — 4:1.
 
През второто полувреме на терена има само един отбор - "Левски“. "Сините“ налагат тотално превъзходство и с мълниеносни комбинации често излизат на стрелкови позиции. Над всички е Наско Сираков. Достойно му партнират Боримиров и Илиев. Голеадата е продължена от Боримиров, възползвал се от пас на Наско с пета, а когато Сираков довежда резултата до 6:1 след дузпа за игра с ръка на Войнов, всички сякаш усещат, че вече е дошъл часът за новото рекордно постижение. 
 
В минутите до края "сините“ продължават да нападат безспир и да пропускат идеални голови положения, а и вратарят на ЦСКА Румен Ненов се превръща в герой за своите, спасявайки най-малко 4-5 стопроцентови голови положения. Кулминацията настъпва в последната минута, когато след невъобразимо меле и канонада от удари към Ненов Сираков последен натиска спусъка, фиксирайки рекордното и до днес 7:1.
 
След мача:
 
Наско Сираков: "Мачовете с "червените“ винаги ми удължават кариерата. Те ми дават самочувствие, че имам още какво да покажа във футбола. Никога няма да забравя хилядите запалени факли след седмия гол. Беше чудесно! Лично аз обаче няма да си сменя фамилията на "Седмаков“, а името Сираков още често ще се изписва на таблото след моите голове“.
Треньорите са лаконични. Георги Василев: "Нямам думи след този резултат. Такива мачове остават в историята на българския футбол“. Цветан Йончев: "Видя се от всички, че ЦСКА не е изграден отбор. Първо рухнахме физически, а на полувремето и психически“.

  Сподели
155