Феновете на ЦСКА бесни - районен кмет ще маха стадионите от Борисовата градина


FUTBOL-TV

Феновете на ЦСКА бесни - районен кмет ще маха стадионите от Борисовата градина

Кметът на Район Средец, Столична община Мария Ачкова по същество възразява срещу плановете на държавата и ръководството на ЦСКА да реновират Стадион Българска Армия, за да може съоръжението да отговаря на изискванията за стадиони в ХХI век. Това вбеси привържениците на "червените" от официалната група на тима във фейсбук.

Ето и част от мотивите, с които избраната от листата на Демократи за силна България районен кмет възразява срещу дейностите, които фенове и ръководство очакват и планират за Стадион Българска армия, цитирани от "24 часа":

Не е отразена основна специфика на територията на парка, попадаща в район "Средец“ и свързаните проблеми, а именно наличието на два големи стадиона в охранителната зона на резервата, на които се провеждат често масови спортни събития.

Във връзка с това е предвидено да се извършат ремонтни дейности на тях /без разширяване/, но не е ползван и приложен план или насоки за развитие на тези обекти отделно или като част от обща стратегия за развитие на спортните обекти на територията на СО.

Не е предложен начин, по който да бъдат съвместявани функциите на резерват с най-висока степен на защита и едновременно на подход към терени с чести масови спортни мероприятия.

Не са направени и използвани като изходни данни оценки за относимост към актуалното законодателство и съвременните стандарти на международните футболни организации за стадиони в градска среда като:

- Не е оценено влиянието, което големите спортни съоръжения оказват върху околните пространства - парка и жилищни квартали, и не са провеждани консултации с обществеността;

- Не са разработени мерки за безопасност, контрол върху шума и режими при ползване;

- Не е изследвано изпълними ли са и съвместими ли са със статута и функцията на парка изискванията като: осигуряване на голям брой паркоместа за автомобили и автобуси, както вътре, така и около стадионите, довеждаща инфраструктура, търговски и обекти – фен магазини, ресторанти и барове и т.н. – всички подробно описани в Ръководство на УЕФА за качество на стадионите: /https://www.uefa.com/…/Ge…/01/74/38/69/1743869_DOWNLOAD.pdf…

Също така според Българското законодателство и "Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии за двата стадиона общо при настоящия им капацитет са необходими между 4000 и 6000 паркоместа, които трудно могат да бъдат осигурени без да бъде нарушена основната функция на парка.

Това поражда напрежение и конфликти между различни видове ползватели на парка, както и със собственика на спортните бази и е основание за обжалване и отмяна на документа в тази му част.

  Сподели
562