Гриша Ганчев: Това е теренът на АС-23, чийто наследник е ЦСКА, няма да отидем другаде!


FUTBOL-TV

Гриша Ганчев: Това е теренът на АС-23, чийто наследник е ЦСКА, няма да отидем другаде!

Собственикът на футболния клуб ЦСКА Гриша Ганчев иска да срине настоящия стадион от 1967 г. и да построи изцяло нов спрямо изискванията на новото време. Авторът на ПУП-а арх. Атанас Ковачев предвижда единствено реконструкция на съоръжението и възможност за поставяне на подвижни леки козирки на част от трибуните. А хората, които искат да опазят по-зелена Борисовата градина (и които се нагледаха на качеството на дори малки ремонти, извършени от големи строителни фирми) логично се притесняват от ефектите върху най-големия софийски парк при евентуално ново мащабно строителство в средата му.

"Не виждам големи спортни събития в Борисовата, това, което става с шума, с вандализма, не можем да го допуснем и не искаме да разширяваме стадионите. Планът предвижда покриване на трибуните, реконструкция, но в сегашната им чаша", заяви арх. Ковачев по време на общественото обсъждане преди две седмици. Кметът на София Йорданка Фандъкова също заяви, че няма да се допуска разширение на стадионите, каквото и да значи това, по отношение на осъвременяването им.

В ЦСКА показват, че са готови да дадат сериозен отпор на всякакво друго развитие, което не позволява изграждането на нов стадион. "Няма друг вариант. Това е теренът на АС-23, чийто наследник е ЦСКА. Няма да отидем другаде", каза пред "Капитал" Гриша Ганчев. Още на обсъжданията адвокатът на дружеството Станислав Трендафилов обяви, че са събрани 90 хиляди подписа в подкрепа на искането за корекции в плана. Когато става дума за футболен клуб, това е само меката форма на протест. Не е тайна, че запалянковската маса може да бъде активирана лесно, ако се наложи да се премине към по-шумни действия.

В подкрепа на футболния клуб се обяви и спортният министър Красен Кралев. В крайна сметка стадионът е държавна собственост, която се управлява от неговото министерство. Освен това новият стадион на ЦСКА може да пасне на идеите му за домакинство на големи футболни форуми, например европейско първенство. От ММС обаче не изпратиха отговори на въпросите на "Капитал" как си представят бъдещето на "Българска армия" при едно или друго развитие на ситуацията с плана.

  Сподели
417