БФС, ММС и БСТ предоставиха 3000 топки на клубовете у нас


FUTBOL-TV

БФС, ММС и БСТ предоставиха 3000 топки на клубовете у нас

За четвърта поредна година тристранното сътрудничество между Българския футболен съюз, Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор даде резултат в сериозна материална подкрепа за клубовете от всички нива на футбола ни. На официална церемония в Национална футболна база "Бояна" тази сутрин бяха представени моделите на топките, с които ще играят отборите в Първа лига, Втора лига, Трета лига, както и в елитните юношески групи до 15 и до 17 години. Младите таланти ще получат общо 960 топки Joma по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, реализирана съвместно от ММС и БФС; представителите на Трета лига също ще използват продукти на тази марка (по 10 на отбор), а във Втора лига ще се играе с модела Nike Merlin, познат от западноевропейските първенства - като средствата за дарението в по-ниските дивизии са осигурени от бюджета на Българския футболен съюз.

Елитните ни състави бяха обезпечени с по 60 топки Adidas Conext 19 благодарение на Българския спортен тотализатор, който за поредна година подкрепя представителите на Първа лига. "Изключително съм щастлив, че ползотворното ни сътрудничество продължава и силно се надявам, че в бъдеще - не без помощта на клубовете, ще можем да започнем да подпомагаме и Втора лига", заяви изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов.

От своя страна министърът на младежта и спорта Красен Кралев похвали съвместната работа с БФС по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол и добави: "Целта ни е всички отбори да играят при равни условия, затова и всяка година осигуряваме най-добрите топки, с които се играе по целия свят. Смятам, че това сътрудничество е много ползотворно."

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов благодари за подкрепата на ММС и БСТ и се изказа позитивно за атрактивното развитие на шампионата в последните години. "Чрез лицензирането успяхме да постигнем промяна в инфраструктурата на много стадиони, а това се случва и със съдействието на държавата и общините, което е изключително важно", коментира Михайлов.

В началото на церемонията той и министър Кралев наградиха най-изтъкнатите представители на елитните юношески групи, избрани след гласуване между всички треньори в съответните възрастови категории. Всички 16 таланти получиха статуетки и футболни топки, като допълнително ще им бъдат отпуснати финансови стипендии от ММС. Победителите са както следва:

Елитна юношеска група до 15 г.:
Най-добър вратар – Мартин Иванов (Септември София)

Най-добър защитник – Денис Динев (Левски)

Най-добър полузащитник – Николай Арахангелов (Левски)

Най-добър нападател – Красимир Тодоров (Спартак Плевен)

Голмайстор – Никола Илиев (Ботев Пловдив), 32 гола

Елитна юношеска група до 17г.:

Най-добър вратар – Милко Баданов (Ботев Пловдив)

Най-добър защитник – Станислав Работов (Ботев Пловдив)

Най-добър полузащитник – Станислав Шопов (Ботев Пловдив)

Най-добър нападател – Мартин Детелинов Петков (Левски)

Голмайстор – Георги Трифонов (Ботев Пд), 23 гола

Елитна юношеска група до 17 г.

Най-добър вратар – Иван Дичевски (Черно море)

Най-добър защитник – Виктор Попов (Черно море)

Най-добър полузащитник - Лъчезар Йорданов (Черно море)

Най-добър нападател – Денислав Ангелов (Черно море)

Голмайстори – Данаил Димов (Черно море) и Октай Шонол Юсеин (Локомотив Пловдив), по 22 гола

380