Футбол като цветя и рози, както и проблем №1 за ЦСКА


FUTBOL-TV

Футбол като цветя и рози, както и проблем №1 за ЦСКА

Българският футбол не е "цветя и рози" и това е ясно на всички. Думите на благодетеля на "червените" Гриша Ганчев бяха повече от красноречиви и в тях има много истина. Проблемът със съдиите си остава проблем номер 1 за отбор с амбиции за първото място, какъвто е ЦСКА. Дори и след вчерашния мач-реванш от полуфиналите срещу Ботев Пловдив. Какво реално се случи:

ЦСКА почти цял сезон (с изключение на последния мач с Берое) е ощетяван (волно или не) за сметка на лидера в класирането. Вчерашният двубой обаче реферите върнаха на "червените" всичко, дори с лихвите. Измислена дузпа, два червени картона за съперника и това се случи в момент, когато всички погледи бяха насочени към "Армията".

Какво следва от сега нататък? Всички гледаха този мач и ще се изсмеят на евентуални следващи оплаквания от страна на Любо Пенев по адрес на съдии или БФС. "Малко ли ти дадоха в мача с Ботев?"; Като за капак на всичко - ти вкараха с двама души по-малко!" - са само част от очертаващите се реакции на спортната общественост и най-вече от шефовете на Лудогорец.

За ЦСКА очевидно остава да доиграе поредния нулев сезон, като грешка на Лудогорец е малко вероятна. 31-кратните шампиони "ще си играйкат с Левски", а вероятно "титлата е капарирана". Доста цитати станаха, но фактите са такива...

И все пак - Любо Пенев и всички в щаба на "червените" трябва да погледнат малко и в своята градина. С този вратар ли отборът възнамеряваше да пробива в групите на Шампионска лига? И преди съм писал по темата, за това, че на "Армията" разполагат с млади таланти, както и с резерва, който идва от държавата-вицешампион на света.

Любопитно е как сред феновете на ЦСКА продължава да е има доволни от изявите на Витаутас Черняускас. Имал супер рефлекс, казват... след като някой нападател стреля в тялото му. Същите тези привърженици не простиха на толкова много грешници от важните мачове, но бързо се забравиха автоголовете на вратаря, както и играта му с крака, равностойна на момче от 4-ти клас в голямото междучасие.

Ето я и символиката - от спортно-техническа гледна точка: вратарският пост е проблем №1 за ЦСКА. Макар литовският страж да носи номер 30 на гърба си. Тъжно е! Защото отборът разполага с един не лош състав, който доказа, че може да е равностоен на участника в групите в ШЛ и ЛЕ - Лудогорец. На "Армията" към този момент има добри играчи във всички линии и няколко резерви, които могат да развият потенциала си през следващия сезон. Но когато почти всеки по-добър удар към вратата ти е гол... или всяко връщане към вратаря е потенциална заплаха... Но е факт, че много фенове се дразнят на това изпълнение от страна на защитниците, а по цял свят стражът играе ролята на последния бранител и в повечето случаи - доста успешно. Да не говорим за центриранията, при които повечето футболисти с номер 1 - излизат и улавят топката, вместо да си седят на голлинията, в очакване на опасния удар към вратата.

Истината е, че с този вратар ЦСКА може да направи няколко "сухи мрежи", но срещу отбори от ранга на Верея или Септември и при положение, че Бодуров не е наказан и е твърд титуляр, за да не допуска много шутове към вратата. Един Тошко Неделев обаче може да се пробва следващият път да вкара и от гарата в Пазарджик на път към София.

Сезонът е към края си, но за българските отбори предстоят мачовете на истината - евротурнирите. А шефовете на ЦСКА се славят с не лошо око за добри нови попълнение.

Та, нали ние българите сме най-добри в съветите - отборът има нужда от нов вратар! Може да се даде шанс за изява и на някои от търкащите резервната скамейка, но с Черняускас тимът е обречен срещу качествените нападатели, каквито несъмнено ще има още в първите предварителни кръгове на евротурнирите.

  Сподели
686