Кокала: Скоро отборът ще играе много по-силно


.

Кокала: Скоро отборът ще играе много по-силно

Старши-треньорът на Левски Емил Велев даде обширно интервю за в-к „Меридиан Мач" преди важната среща на „сините" със Сливен. Той говори за себе си като треньор, за непрестанните нападки от всички страни които се сипат по негов адрес, за кризата и за бъдещето на отбора:

- Какво е да си Емил Велев към днешна дата?
- Изживяването е доста екстремно (смее се). Получавам атаки отвсякъде. Поех отбора в доста сложен момент, това е ясно за всички. Оттогава налагам друга тактика, която е много по-офанзивна. Това не е лесно, защото получих отбора в наследство, след като по време на цялата подготовка е отработвал друга схема на игра. Не искам това да звучи като оправдание, но тимът се нуждае от време, за да се сработи. Иначе разполагам с много добри играчи. Всички ние обаче сме притиснати от желанието за бързи резултати. Това е нормално, защото ние сме Левски, а Левски трябва да побеждава постоянно. Е, не винаги това става, но вярвам, че скоро отборът ще играе много по-силно.


- Левски показа две лица в мача с Беласица. През първата част игра силно, и буквално размаза петричани, но след почивката сякаш се сринахте. Защо се получи така?
- Според мен основният проблем след почивката беше контузията на Живко Миланов. Тя ме накара да върна Зе Соарес в отбрана, защото нямах друг по-подходящ човек, а оттам синхронът в отбора се наруши. Друг е въпросът, че през второто полувреме дадох шанс и на двама млади футболисти. Вярвам, че точно в такива мачове те трябва да влизат в игра, за да трупат опит.


- И все пак контрастът между първото и второто полувреме беше много голям. Едва ли най-значимият проблем е травмата на Живко Миланов...
- През първото полувреме направихме много добри неща. Можеше да водим с 6:0 до почивката, но ударихме 4 греди. Казах на момчетата в съблекалнята през втората част да разгръщат по-търпеливо атаките си, да играят по-спокойно и без напрежение. Промените в състава обаче нарушиха синхронна в играта ни.


- В неделя ви предстои тежко гостувате на Сливен. При евентуален провал, титлата ще се превърне ли в мираж за Левски?
- Чака ни тежък двубой в Сливен, това е неоспорим факт. Съперникът ни разполага с много стойностен отбор и добър треньор. Това ясно си проличава само като се погледне моментното класиране. Вярвам, че ако футболистите покажат борба и желание за победа, ще вземем 3 точки в Сливен. Колкото до това дали при провал титлата ще се окаже мираж за Левски, не смятам, че това е така. Първенството е такова, че всеки един от претендентите за титлата може да изгуби точки навсякъде и по всяко време. Ето, един Литекс, който преди началото на шампионата се смяташе за фаворит, сега е далеч от първото място. Това е факт, въпреки че в Ловеч разполагат с много класни футболисти и отличен треньор като Станимир Стоилов. Тази година първенството е много интересно и според мен до последно няма да е ясно, кой ще е шампион.


- ЦСКА имаше много проблеми преди старта на сезона, но сега е лидер в класирането. Къде виждаш „червените" в битката за титлата?

- ЦСКА са фактор в българския футбол. Въобще не ме учудва фактът, че за момента са лидери в класирането, въпреки че имаха много проблеми. Истината е, че Димитър Пенев е най-добрият треньор в България. Не говоря само за качествата му като футболен специалист. Той е отличен психолог. Свалям му шапка.


- Към теб има постоянни атаки. Нападна те и твой бивш съотборник - Петър Курдов, който обяви пред „Меридиан Мач", че си смешник и не ставаш за Левски. Защо става така?
- Не знам. Може би заради злоба и завист. Останах много изненадан от думите на Петър Курдов. Не исках въобще да коментирам изказванията му, но явно ще трябва да кажа нещо. Първо, аз притежавам всички лицензи и дипломи, за да бъда треньор на Левски. Второ, не виждам, от каква гледна точка точно Петър Курдов ще ме коментира. Неговата треньорска песен е изпята. Фактът, че от доста време е без работа, говори, че не се е представил добре в треньорската си кариера. Според мен сега. Курдов си е точно на мястото - до язовир "Доспат", за да си гледа овцете. Той не е особено грамотен човек. В това съм се убедил лично, защото учихме заедно в спортното на Левски. Взе си дипломата за средно образование с много мъки и още повече връзки. Именно заради това атаките му към мен не могат да ме впечатлят.


- Има ли Емил Велев сили и възможности, за да бъде старши-треньор на Левски?
- Не мога да кажа, че на 100 процента имам нужния опит да бъда треньор на Левски. Дълги години съм бил помощник и смятам, че съм почерпил опит от всички специалисти, които са работили на „Герена". Щом собственикът на Левски Тодор Батков ми е гласувал доверие, трябва да го оправдая по най-добрия начин. Това е най-голямата ми задача в момента.


- Тодор Батков ти даде нещо като ултиматум до края на годината...
- Е, какво да каже човекът. Омръзна му да отговаря непрекъснато на постоянните въпроси: „Гоните ли Кокала", „Кокала става ли за треньор на Левски", "Кой ще смени Кокала". Истината е, че резултатите на отбора ще покажат бъдещето. Те са най-сериозното мерило за свършената работа.


- Не си голям любимец и на феновете...

- Феновете са прави да искат от Левски красива игра, много голове и само, и единствено победи. Те обаче трябва да са сигурни, че аз съм два пъти по взискателен към отбора от тях. Искам Левски да прави шоу на терена и да вкарва по 10 гола, но не винаги се получава. Ето, в мача с Ботев (Пд) вкарахме 6 гола от 10 възможности, а пловдивчани са силен отбор. Срещу Беласица от 20 възможности вкарахме 2 гола. Така е във футбола. Невинаги това, което искаш да направиш на терена, се получава.


- Каква е ситуацията в съблекалнята на Левски. Слуховете са, че има много напрежение, това така ли е?

- Не. Обстановката е нормална. Има пълно единомислие между мен, опитните футболисти и младите. В някои сайтове чета какво ли не за отбора, като най-разпространената версия е, че аз едва ли не се бия всеки ден с Гонзо (смее се). Разликата между това, което се говори в медиите за обстановката на „Герена" и истината, е като от тук до Аляска


- Очаква се, че Левски ще се раздели с голяма част от така наречените си „звезди" през зимната пауза. Как смяташ да се справиш с неминуемото сътресение в отбора след това?
- На този етап не искам да коментирам тази тема, защото все още нищо не е факт. Знам само, че ще трябва да набележа, на кои постове ще се нуждая от нови попълнения, естествено, ако евентуално продажбите през зимната пауза станат факт.

 

Материал: „Меридиан Мач"

 

АСАПРУХ ФРАНГОВ

 

  Сподели
245