Левски почете Апостола за 146 г. от гибелта му


FUTBOL-TV

Левски почете Апостола за 146 г. от гибелта му

От ръководството на Левски се преклониха пред паметта на своя патрон Васил Левски. На днешната дата се навършват 146 години от обесването на Апостола на българското освобождение. Официално гибелта му се отбелязва на 19 февруари, макар в родния му Карлово това да се случва на днешната дата. 

Ето и какво написаха "сините" на сайта си: 

Нравествената чистота не е откритие на никоя личност, нация или епоха. Тя се наслагва пласт върху пласт в сърцевината на националния характер. Покълва и събужда непреодолими инстинкти и стремления, за да може отведнъж да стане живо отличие на един символ. У нас този символ носи името Васил Левски.

В негово лице България получи необикновения дар по земите й да броди една от най-непреходните личности. Човек, чийто лъвски скок продължава вече близо две столетия, за да ни води към онези светли идеали, които трябва да изграждат основите на нашето мислене и възприятие за света. Човек – необикновен по своята същност и характер. Буден и непримирим дух. Боец и радетел за свобода и равенство.

И днес Левски продължава да е нашата мярка за човечност. Еманация на духовността, човешки лик, обагрил битието си със себеотрицание и саможертва, доведени до всевъзможния предел на съвършенството.   

Без скромните му, но неотменно самоотвержени стъпки щяхме да сме някак по-слабо годни за големи дела. И както и различно да са се проектирали всички следващи върхове на революционната и духовната ни бунтовност, те имат неотменна връзка с най-непреходното явление в българската история – Васил Левски.

146 години от гибелта на Апостола. Вечна памет и поклон!

*Дякона увисва на най-свидното българско бесило на 18 февруари (6 февруари по стар стил) през 1873 година.

*Използваната картина е "Залавянето на Васил Левски, 1872 г.“ – дело на Никола Кожухаров.

  Сподели
350