Шампоанско и Сълзи


-.

Шампоанско и Сълзи

Ловеч. Май 2010. Литекс е шампион. Цари еуфория. С две думи – Шампионско шампанско и сълзи от радост. Босовете на отбора, треньорът Ангел Червенков, футболистите дават ентусиазирани интервюта. Литекс ще атакува Шампионската лига.

Ловеч. Август 2010. Литекс отпадна от Жилина. Цари мрак и тишина. С две думи – горчиво шампоанско и сълзи от мъка. Трифон Попов и компания уволниха Ангел Червенков от треньорския пост. Дават се обяснения по медиите. Литекс ще атакува групите на Лига Европа.

Какво се промени толкова за три месеца? Всъщност почти нищо. Просто Литекс стана шампион в най-слабото първенство в историята на българския футбол и се „вдигна във въздуха” (в добрия смисъл) както от свои, така и от чужди. Словашките зенитни картечници свалиха ловчанлии на земята, а те сами „измиха” всички приятни впечатления, които бяха оставили, колкото и ако гледаме реално на нещата, малко да бяха те.  Сладкото шампанско, изпито в чест на титлата, се превърна в шампоан, с който Литекс бе полят и след това стабилно изтъркан. Ловчанлии си повярваха прекалено много, но е вярно и друго – Литекс няма манталитет на отбор, който да побеждава в евротурнирите, дори по-слаби наглед от него противници. Помните ли Видзев? А БАТЕ? Сега бе ред на Жилина.

В изкупителна жертва се превърна треньорът Ангел Червенков, който бе изритан буквално след първата загуба в решаващ мач. Ако има човек, който направи в Литекс нещо, смея да кажа дори – от нищо – нещо, то това е Ангел Червенков. Но за жалост, колкото и малко да са страните в света, в които треньор се уволнява за първата загуба, Червенков е гражданин на една от тях. За първия неуспех. От осанна до разпни го. Или герой, или мижитурка, която трябва да бъде смачкана. Затова Ливърпул има 17 треньора за цялата си история, а българските отбори сменят толкова най-много за 20 години. Жилина се оказа черният дявол за Ангел.

Като говорим за сълзи, трагикомично е и положението на Литекс, що се отнася до жребиите му в евротурнирите. Къде на сериозно, къде на майтап, човек има чувството, че ловчанлии участват в реалити-шоу на УЕФА, по-точно някаква скрита камера. Литекс следва като по конец кошмарите на Левски – първо БАТЕ, после Жилина, сега е ред на Дебрецен. Колкото и гадно да звучи, в един момент ни напушва смях. Съвпадения, съвпадения, ама чак пък толкоз... И то в същата последователност. Даже се стигна до там, че журналисти и фенове се шегуваха след съставянето на разбивките по урни онзи ден в петък, че този жребий е изтеглен вече за Литекс. То било ясно, че противник ще бъдат унгарците. Така и стана де.  Дано третия път ловчанлии да се справят. Иначе ще бъде още по-горчиво за всички в Ловеч.

БОГДАН МЛЪЧКОВ

  Сподели
208