Синьо кръвно налягане


-.

Синьо кръвно налягане

Левски победи Калмар с 5:2... или ако ви харесва вестникарския стил – „Левски хапна Калмар за 5:2.” Само че резултатът не говори сам по себе си какво се случи на стадион „Георги Аспарухов”. На терена вчера вечерта се появи онзи, истинският Левски. Може би не толкова спортно-технически, особено в дефанзивен план, но със сигурност като манталитет, като характер. Сините играха атакуващо и зашиха пет гола, не бива да забравяме, че когато играем с шведи по принцип резултатът е с обратен знак. И най-вече – левскарите докараха до два микроинфаркта, три инсулта и четири сърдечни удара своите привърженици при резултат 3-2, а апаратите за кръвно налягане може би щяха да показват 300 на 260.

Разконцентрацията в синия тим за щастие не се оказа пагубна – Иса успокои трибуните и всички пред ТВ- и радиоприемниците с два късни гола. Сините играха чудесно, но безспорно имат още много кусури – липсва типичният разбивач и не е лошо в следващите две седмици до мачовете от плейофите Ясен Петров и Гонзо да го намерят. Йовов, колкото и да е оплюван, е фактор в синята постройка и отсъствието му най-вероятно ще проличи. Въпреки натрупания стаж в отбора Лъчо Балтанов не е готов да играе ролята на дефанзивен полузащитник, а и очевадно се панира в напрегнатите ситуации.

Владо Гаджев върви нагоре и раздава пасове по конец, но има накъде да подобрява формата си. Веско Минев се справя добре вляво, макар и на моменти да е прекалено агресивен и да извършва груби нарушения, често без смисъл, а Дъстли Мюлдер е попадение в синята селекция, но тепърва трябва да се доказва. Най-големи са проблемите в централната двойка – Данчо Милиев и Иво Иванов. И двамата притежават необходимата класа, но факторът време си казва своето и те не са все още достатъчно сработени. 

Какво да кажем за „сините в атака, в атака, в атака...” Левски вкара осем на Дъндолк, шест на Калмар, един на ЦСКА. Общо петнадесет. От тях шест на Гара Дембеле, четири на Исмаил Иса, три на Дани Младенов, по един на Ицо Йовов и Жоазиньо. Равносметката – от 15 вкарани гола – 13 са вкарани от новите попълнения – селекцията на Ясен Петров безспорно сполучи – особено в нападение. С помощта на Гара Дембеле Левски отнася противниците си като експрес малка гара ( Гара в момента е лидер при голмайсторите в Лига Европа), Дани вършее по дясното крило, а Иса е най-ефективният нападател в Лигата (4 гола за 64 минути, т.е. гол на всеки 16).

Съдбата също се усмихна на Левски. Сините срещат в плейофите АИК Солна, които са отново шведи и поне на теория би трябвало да са по-слаби от Калмар (това показва класирането в шведското първенство, където АИК са предпоследни за момента). Левски вече привикна с обстановката на Скандинавския полуостров, а и АИК ще имат едно наум след поднесения в жертва на „сините богове” калмар.


БОГДАН МЛЪЧКОВ

  Сподели
177