Каква е разликата между маймуната и човека?


Н. Гавазов

Каква е разликата между маймуната и човека?

Очевидно е, че всички не можем да бъдем еднакви, но някои хора имат сериозно изоставане в своето развитие. Кое ме кара в тази жега да правя такива изводи? Само погледнете снимката по-долу. Камерата на телевизията е хванала как изпълнителният директор на Левски Георги Иванов - Гонзо отправя един изключително популярен за нашите географски ширини жест.

На пръв поглед ще кажете, че не се е случило кой знае какво. Така е. Но ако жеста беше отправен от зарзаватчията бай Пешо към колегата му бай Иван. Или от ядосания шофьор на някое такси, на когото негов колега му е отнел предимството. Тогава нямаше да има никакви проблеми. Или почти. Най-много в резултат на този жест да направят панаир на кибиците и да се сбият здраво, а може след това пък да се напият - кой знае? Но специално тази картина, която видяхме в топлата августовска вечер на стадион "Васил Левски", ни напомня колко сме далече от нормалния европейски футбол. Тя показва и как някои краища на Европа все още изостават от стандартните норми на благоприличието и нормалното човешко поведение.

Защото това не е жеста на Гонзо, а жестът на изпълнителния директор на Левски, т.е. - един от висшите представители на една от институциите в българския футбол, а също така и публична личност. Но какво се учудвам, след като неговият ментор - човека с големия мустак заяви преди години директно в ефир за един международен рефер, че е "бритиш хомосексуалишън" (перфектен английски, нали?). Заради този свой английски Батков отнесе някаква глоба, а аз все се надявах, че поне ще станем малко повече човеци и няма да се излагаме. Поне на запад е така - когато те глобят и си взимаш бележка. Това не би трябвало да ни учудва, защото всички знаем, че човешката раса постоянно еволюира, както във физически смисъл, така и интелектуален. От изпълнението на Георги Иванов обаче става ясно, че не всеки изминава нормалния си генетичен път и има някакви отклонения.

И аз си задавам следния въпрос: Ако човек е произлязъл от маймуната, защо все още има някои наричащи себе си хора, при които нещо в еволюцията им е сбъркано и с действията си са по-близо до приматите, отколкото до човеците? Само питам. Отговорът е в ръцете на антрополозите и учените глави. Която и държава да си изберете на запад, такова нещо не би могло да се случи. Там публичните личности знаят, че са публични и не смеят да се появят на обществено място с неоправен възел на вратовръзката си, а камо ли да направят нещо по-сериозно.

Спомняте ли си как преди години вестниците преследваха дъщерята на Елизабет II, за това, че превишила скоростта? А глобата от 100 000 паунда, която отнесе футболистът Дейвид Бентли миналото лято за това, че кара пиян. Глоба наложена не от съда, а от неговия мениджър. Тук това за съжаление не може да се случи. А може и да стане. Ако малко по-бързо се придвижваме по пътя си на човешката еволюция.

А иначе самото дерби с нищо не ме изненада. Видях добрия стар ЦСКА - надигра своя противник, но показа неумение и липса на класа в атака за да си вкара положенията. Видях и добрия стар Левски - малко футболни аргументи, много лакти и блъскане. Видях и съдията каква я свърши, дори зевзеци се шегуваха, че се контузил от радост при гола на Левски. А "мъжкаря" Гонзо го видяха всички.

 

 

  Сподели
244