Армейци, не издребнявайте!


А. Франгов

Армейци, не издребнявайте!

Сътрудникът на Futbol TV Аспарух Франгов ни изпрати материал, в който представя своята гледна точка относно последните скандали около Вечното дерби. Ние съзнаваме, че статията ще предизвика много полемика, но Futbol TV е свободна медия, място, където всеки един почитател на футбола може спокойно да сподели своето мнение по всяка тема, свързана с любимия спорт, стига да се спазва добрата етика. Нашата трибуна е последната, която ще наложи цензура в опит да се следва дадена конюнктура и да се угоди на едно или друго мнение. Затова уважихме труда на нашия сътрудник и публикуваме неговата статия 1:1, без никаква редакторска намеса.

Преди поредното (и в случая, най-важното) дерби между Левски и ЦСКА-София тази пролет се появиха какви ли не коментари в медиите и социалните мрежи. Двата тима излизат един срещу друг тази сряда (25.04.18 г.) в полуфинален реванш за Купата на България. "Сините“ имат аванс от първия мач от 2:0, а пък сега дори са символичен домакин. Именно това домакинство поражда голяма част от споровете и коментарите. Защо ли? В предния мач между двата тима точно седмица по-рано (за първенство), един гамен настанен в Сектор "Б“ мята самоделна бомбичка на пистата. Експлозивът ранява двама полицаи, единия от които жена, която все още търпи последиците на това безумно действие. Няма смисъл изобщо да се коментира тази изключителна глупост, това ужасно криминално проявление – за тези неща няма фенски пристрастия, няма и място за тях. За щастие, засегнатите полицаи се разминаха с най-лошото. По-тежко ранения служител (жената) все още е в болница и търпи лекарски намеси. Нека пожелаем и на двамата храбри униформени пълно възтановяване – физическо и психическо.

По всички правилници, наредби и закони, Левски трябваше да бъде лишен от домакинство за (поне) три мача и да получи доста солена парична санкция. Това е ясно за всички, включително и "синята“ общност – която, ако трябва да сме честни, реално няма никаква вина за случилото се, както и клуба. Такива са законите, но Дисциплинарната комисия на БФС реши скандално да накаже тима само с един мач лишено домакинство (миналата събота, срещу Верея) и със символична парична глоба, позовавайки се на друг параграф, предвиден за значително по-леки проявления. Ябълката на раздора е: защо? Смятам, че е повече от очевидно, че ако един от следващите три мача на тима не бе това дерби, Левски със сигурност щеше да бъде наказан сурово. Причините са ясни – при евентуален двубой между двата тима без публика, агитките и на двата тима по всяка вероятност щяха да предизвикат масови сбълсъци и допълнителни проблеми за полицията извън стадиона. Друг мотив, който предполагам, че е бил изтъкнат от решаващите санкцията е от чиста утилитарност – ясно е, че ще е по-добре за всички - фенове и клубове, за българския футбол като цяло - ако такъв двубой (особено с такава важност и заряд) не се играе при закрити врата. Ясно е, че наказание за колкото и мача да има, нищо няма да се промени, докато държавата не вземе мерки срещу футболните хулигани.

Ники Александров (в самостоятелен епизод от онлайн предаването си съвместно с Томислав Русев, "Без Бутонки“) намекна, че всъщност трябвало единствено Левски да бъде лишен от публика, а символичните гости от ЦСКА-София да имат публика. Това нелепо твърдение е ясно, че на практика е изключено да се сбъдне. Няма как на касите на ОМВ да те питат, "червен“ ли си, "син“ ли си. Как по-точно би се избегнал конфликт между агитките на стадиона, как по-точно "сини“ привърженици не биха били допуснати да си купуват билети?! Ами неутралните зрители, те какво правят? Смятам, че няма нужда от повече коментар на това мнение - България не е първата и единствена държава, в която подобно наказание, което да важи само за една агитка, не се случва.

В "червените“ коментатори и журналисти, обаче, се прокрадва друго мнение, друга причина за лекото наказание на Левски. Става въпрос за някаква вековна конспирация срещу отборите, които се помещават на ст. "Българска армия“. Филип Петрунов от "Лайвспорт“ бе дори още по-екстремен в дискусията си с Иван Тепавичаров ("Топспорт“) в тяхното студио. Едва ли не, това е поредното престъпление срещу тях, страдалците, за сметка на мастодонта Левски – истински Левиатан, към който БФС не смее да каже нищо. Г-н Александров дори твърди, че това от една страна е добре за "червения“ тим като са "сами срещу всички“ - по този начин, храбрите армейци щели да имат шанс да се изправят гордо срещу неправдите в света, срещу "системното ощетяване“ на тима! Действията на "синьото“ ръководство и цялата общност (Спас Русев, съпругата му, Делио Роси, както и хиляди фенове) към пострадалата са грозно принизени с термина "ПР акция“. Едва ли не, да се покажем съпричастни, че да може нашите приятели от "синьото БФС“ да си направят магията. Може би този изблик на простотия ме доведе до там, че да седна да пиша тези редове.

Господа "армейци“ - не се излагайте! Нека си имаме уважението! След всичко, което се случва през последните години (и не само, и не само!!!) в българския футбол, смешно е да твърдите, че има някакви системни действия срещу тима ви. Грозно е да обиждате очевидни прояви на надфутболна човечност и то в този конкретен момент! Реториката на Стойчо Стоилов и ръководтвото е с тежък "люляков“ вкус. Много добре знаем, по какъв начин действаше строителя на къщички за пиленца, когато се помещаваше в Ловеч. Дори и да му е "писнало“ на г-н Александров да слуша за подмяната на отборите от "Армията“, обективната истина си остава същата – фалитът на ЦСКА и последвалото припознаване (за което той специално има огромна заслуга) на Литекс-Етрополе бе една сюрреалистична приказка, която къде с тъга, къде с усмивка, ще разказваме на внуци и правнуци. Цялата система в българския футбол бе преформатирана, само и само отбора на Гриша Ганчев да играе (по неспортен път) на върха на пирамидата. Покрай тях , отново по неспортен път бяха поканени множество недоразумения и съмнителни отбори (Нефтохимик, Верея и други, сред които и изпадналия Монтана, за който ще поговорим след малко), голяма част от които бързо бяха разкрити. Защо реториката на "червените“ шефове да наподобява тази от "оранжевия“ им период? Помним "реакцията“ на Стойчо Стоилов в мача между двата тима през онази 2015 г. - изваждане на отбора, уж в знак на протест срещу двата (абсолютно заслужени) червени картона за ловчанлии. Дни по-рано, двата отбора играха и за Купата, където гол за Левски бе отменен. Въпреки това, "оранжевото“ ръководство реши да протестира срещу несправедливостта, показвайки "непримирим армейски дух“ – вадейки отбора си и давайки начало на подмяната. Защо казах, че ще споменем Монтана пак? Тимът на Литекс, вече изваден от тогавашната "А“ група, театрално отпадна именно от тях на полуфинал, само и само бъдещото "ЦСКА“ да не срещне автентичното на финала.

Да кажем, че всичко това е минало. Конкретно в злощастния мач от миналата сряда, фен на "червените“ се разхождаше върху козирката на тунела пред Сектор "А“, а други мятаха предмети. От ЦСКА-София имат претенции и за изгонването на Жеферсон в сблъсъка с Буш. Мисля, че записите ясно показват удар без топка, отзад и когато топката е извън игра, тъй че не е чак толкова мистериозно (конспиративно) решението на съдията. Ами преди това през сезона? Каранга, освен че отбеляза победния гол в Русе с ръка, си просеше по-трайно изгонване мач след мач. Провокативното (и безумното) му държание все пак му донесоха наказание, но прекалено леко. Помним нахлуването на агитките на Локо Пд и ЦСКА-София на "Лаута“. Помним и две съдбоносни срещи срещу Лудогорец (едната от от които класира ЦСКА-София за настоящите мачове срещу Левски), в които реферските решения определено не бяха в видим ущърб на тима. Но няма нужда, да се вглеждаме в детайли.

На всички е ясно, че Левски както и ЦСКА в историята, са грандовете на българския футбол. Като такива, те имат най-много публика, най-много легенди, най-много внимание – най-голямо лоби. Така е в цял свят, във всички първенства към големите има по-специално отношение. Дори смея да твърдя, че има много по-лоши примери в световната хроника (макар и за подмяната да не намирам конкурент). Сещам се за десетки пъти, в които Левски също е бил "погалван“ от дисциплинарните органи. Има и още толкова, обаче, в които е бил сериозно и понякога несправедливо наказван. Реферите отнеха една победа на Левски срещу Верея в началото на сезона, но после подариха една такава на "Георги Аспарухов“ след гола с ръка на Яблонски. Нелепо, нагло и заблудено е да се твърди, че има някаква чутовна и очевидна конспирация срещу който и да е от двата тима (избягвам тъмните години от историята на комунистическата диктатура, особено тези малко след раждането на "армейския“ клуб, нарочно). В последните години ако има такава (а то няма!), то тя е в ущърб и на двата софийски гранда - мастодонтът се казва Лудогорец и се намира в Разград. Истината е, че ЦСКА-София отхапа голям залък. В продължение на месеци слушах същите "червени“ журналисти да говорят със снизхождение към Левски, как едва ли не те се бият за по-големи неща (титла), а Левски там едвам кретат, въпреки голямата подкрепа. Как би било огромна изненада, ако Левски изобщо успее да измъкне точка от ЦСКА-София в петте дербита тази пролет. Палачиката, обаче изглежда започна да се обръща – така е във футбола.

Армейци – нека си имаме уважението! Никой с нищо не ви е ощетил преди този двубой. Никой не ви е виновен. Предстои изключително тежка и съдбоносна среща и за двата тима, а авансът от първия мач за "сините“ далеч не е сигурен. Нека по-добрият победи, но недейте да се излагате с предварителните оправдания! Нека няма вадене на отбори (надали, все пак вече целта е постигната), нека няма хулене на съдията за всяко решение. Нека се играе футбол, пред пълни трибуни и за екзалтираните привърженици по цял свят!

Всеки е свободен да изразява своето мнение на страниците на Futbol TV. За това, Futbol TV предоставя на своите читатели възможността публично да споделят гледната си точка, включително под формата на стилистично добре оформени статии, които можете да ни изпращате на [email protected].

  Сподели
660