Време за промяна? Но ще изпуснат ли кокала?


В. Мухарски

Време за промяна? Но ще изпуснат ли кокала?

Българите разбираме от много неща, но в някои категории сме ненадминати професори. Политика, коли и футбол, разбира се. Не е нужно обаче да разбираш от най-комерсиалния спорт в света, за да кажеш, че нещата в България не са както трябва. То е очевидно! Промяна дълго време не се виждаше. Ерата "Батето" бе заменена от ерата "Боби Михайлов". През последните няколко години легендарният вратар просто нямаше конкуренция за шефския си пост в БФС. Сега обаче нещата не стоят така.

На фона се появи Любо Пенев. Нямам намерение да ви убеждавам за това, че той ще донесе промяната. Истината е, че не знам. А едва ли и самият той знае със сигурност. Едно обаче е гарантирано - с него нещата ще стоят по различен начин. Тук е моментът, в който би трябвало да добавя - "за добро или за лошо", но замислете се... колко по-лошо може да бъде?

Фактите за управлението на Михайлов са следните - положителни и отрицатели. Да започнем с първата категория.

След години наред мъка, най-после имаме силен отбор в евротурнирите. Лудогорец направи страхотни игри в двата сериозни турнира - Шампионска лига и Лига Европа и все пак има едно голямо НО - в този тим няма български играчи! От тримата останали - един е контузен, а двама все по-рядко получават шанс за изява в стартовия състав.

Да продължим с положителните неща. Националният ни отбор най-после записа успех над Швеция! Някои могат да погледнат на това с насмешка, но е факт, че Манолев, Костадинов и компания успяха да донесат първи успех на тима ни над този съперник от над 50 години насам.

И последно, но не по важност - наскоро бе открита новата база на националния отбор, която изглежда страхотно.

Май сме дотук с първата категория... Време е за негативите - Боби Михайлов имаше няколко мандата. Работеше почти на спокойствие, но въпреки това Националният ни тим не се класира за нито един сериозен форум. Да, ако питате някой от БФС, той ще каже: "Да не би да играя аз на терена?".

Корупцията! През последните години мачове от България на няколко пъти влизаха в черни списъци на ФИФА и УЕФА. Не малко срещи от по-долните дивизии останаха съмнителни, а такива не липсваха дори в Първа лига. Някои от виновниците бяха наказани, други се измъкнаха тихомълком.

ЦСКА, Локо София и отборите с традиции. "ЦСКА дори трябва да ми издигне кандидатурата", заяви Боби Михайлов, който е категоричен, че е направил много за "армейците" в последно време. Пак ще повторя - само отбелязвам фактите. Няколко месеца по-рано Михайлов заяви, че това не е ЦСКА, а е Литекс. Сега обаче, преди изборите, те пак са ЦСКА... По време на неговото управление бе допуснато дружеството да фалира и в момента да има две такива с името ЦСКА. Феновете на тима търпят критики и подигравки от вечния съперник, който между другото върви бавно, но сигурно по стъпките на своя опонент (друг е въпросът за медийния чадър, който е единствената козирка на "Герена").

Михайлов не разреши на Гриша Ганчев да направи това, което правеше Тити Папазов в баскетболния Левски или това, което направи Владо Николов във волейболния тим на "сините" - ново дружество в Първа лига.

Какво да кажат Локо София - отбор, също с традиции, бе пуснат по течението... И като стана дума за традиции - в Бургас вече почти няма футбол. Същото важи и за градове като Плевен и Добрич, които са зажаднели за този спорт. Да не говорим за Спартак Варна, където темата е направо болна.

Стадионите: Преди малко стана дума (при плюсовете) за новата база на националния ни тим. Стадионът на А отбора ни обаче е под всякаква критика. "Васил Левски" не отговаря на стандартите на ФИФА и УЕФА и на всички е ясно, че се правят сериозни компреси, за да може България да домакинства на това спортно съоръжение. На няколко пъти се говореше за построяването на нов национален стадион, като дори имаше възможности това да стане на мястото на настоящия на Славия. Все пак, това си останаха само празни приказки. Единственият стадион, който отговаря някакви критерии е в Разград. До скоро такъв беше и стадион "Лазур" в Бургас, но той вече е доста занемарен, а и там рядко се играе футбол последно време.

И така - за първи път от много време насам има възможност за промяна. Изведнъж обаче много шефове на отбори от Първа лига се сетиха, че са доволни от работата на Боби Михайлов. Левски, Славия и Септември София още малко и ще се избият за това, кой да му издигне кандидатурата. Към тях логично се присъедини и Кирил Домусчиев. Всички те или са отявлени консерватори, или просто така им е изгодно.

Темата е със "Следва продължение", като ще бъде изключително любопитно какъв ще бъде крайният избор...

  Сподели
531