Ботев не успя да победи Славия


Н. Гавазов

Ботев не успя да победи Славия

Ботев" (Пловдив) взе само точка от домакинството си на "Славия" в двубой от 15 кръг на Първа лига. Двата отбора си размениха по едно полувреме и логично завършиха при резултат 1:1. Гостите от София успяха да открият резултата чрез Иван Минчев в 26-ата минута, а жокерът на "жълто-черните" отново бе Стивън Петков, който изравни в 64-ата, само минута, след като влезе на смяна.

Николай Киров не можеше да разчита на наказания капитан на тима Лъчезар Балтанов, който изгледа мача от трибуните заради натрупани жълти картони.

"Канарчетата" изиграха слабо първо полувреме, въпреки че имаха ранен шанс да открият чрез Фелипе Бризола. Дуде намери бразилеца пред наказателното поле, но шутът на седмицата на "Ботев" мина на сантиметри покрай левия страничен стълб.

Гостите показаха зъби след четвърт час игра, когато Ивайло Димитров бе изведен зад защитата, но нападателят на "белите" бе спрян миг преди да стреля от решителния шпагат на Пламен Димов.

В 26-ата минута "жълто-черните" за пореден път през настоящия се оказаха в ролята на догонващи, след като "Славия" поведе с гол на Иван Минчев. Дребничкият халф се разписа след нисък удар извън наказателното поле в долния ляв ъгъл за 0:1.

До края на полувремето "Ботев" нанесе два опасни удара чрез Бризола и Неделев, но и в двата случая вратарят Стергиакис се намеси добре и не позволи изравняване на резултата преди почивката.

Възпитаниците на Николай Киров влязоха по коренно различен начин във втората част. Момчетата в жълто-черни екипи вдигнаха оборотите и притиснаха противника в собствената му половина. В 52-ата минута Стергиакис извади удар на Неделев, а още в следващата атака спаси ударът и на останалият очи в очи с него Фернандо Виана.

Превъзходството на пловдивчани даде резултат в 64-ата минута. Появилият се в игра секунди по-рано Стивън Петков бе най-съобразителен при разбъркване пред вратата на "Славия" след изпълнение на корнер и отблизо изпрати топката в мрежата и с 6-ия си гол за "Ботев" изравни за 1:1.

Носителите на Купата на България опитаха да стигнат до пълен обрат, но гостите много хитро започнаха да накъсват играта и успяха да охладят ентусиазма в играта на "канарчетата".

Непосредствено след гола активността по десния фланг на "жълто-черните" бе чувствително отслабена, тъй като мускулна травма получи Цветомир Панов. Той обаче остана на терена, защото Николай Киров бе извършил трите си смени и десният бранител доигра мача на "куц крак", без да участва в офанзивните действия на съотборниците си.

В заключителните минути по един играч от двата отбора бе отстранен от игра. Първо Пламен Димов получи втори жълт картон в 88-ата, а две по-късно същото се случи и с капитанът на гостите Емил Мартинов.

В крайна сметка "Ботев" и "Славия" си разделиха по точка, а "жълто-черните" увеличиха серията си без загуба на 9 поредни мача за първенство и Купа на България.

В следващия кръг "белите" приемат новака Септември, а Ботев Пловдив гостува на ЦСКА в София.

 

  Сподели
122