Арсенал ще отпразнува с победа своята 125-годишнина


Н. Гавазов

Арсенал ще отпразнува с победа своята 125-годишнина

Арсенал - Евъртън
Стадион: "Емирейтс", Лондон
Дата: 10.12.2011г.
Час: 17:00
Съдия: Хауърд Уеб

През този уикенд Арсенал ще отбележи 125-годишнината на своя клуб и със сигурност футболистите на Арсен Венгер имат намерение да подарят на себе си и на своите привърженици победа. Още повече, че съществуват всички условия това да бъде направено - последното поражение на „артилеристите" в първенството е от 2 октомври, когато на „Уайт Харт Лейн" загубиха от Тотнъм с 1:2. Оттогава насам лондончани изиграха седем срещи, в които постигнаха шест победи. Благодарение на тези резултати Арсенал се изкачи на пето място в класирането и има в своя актив 26 точки - с две по-малко от четвъртия Челси и смело може да кажем, че след лошия старт на сезона, отборът воден от Арсен Венгер успя да се изправи и не само защити името си, но е основен фаворит за класиране в топ 4 на английския футбол. На всичкото отгоре, последната победа на „карамелите" в Лондон е от януари 1996 година.

През седмицата „артилеристите" пътуваха до Гърция за последния си мач от груповата фаза на Шампионската лига - двубой, в който хората на Венгер нямаха особени амбиции и трябваше да изиграят формални 90 минути. Може би за това френският специалист заложи на експериментален състав и поради това не бива да ни учудва резултата в този мач - 3:1 за гърците.


Както вече стана традиция през последните години, заради ограниченията в бюджета Евертън не се подсили през лятото и мениджърът Дейвид Мойс има трудната задача да запази елитния статут на отбора с наличните си играчи. Тази задача се усложни и от факта, че „карамелите" бяха напуснати от Микел Артета. Якубу, Бекфорд... все футболисти от основния състав. Въпреки драматизма на събитията, очевидно е, че на „Гудисън Парк" се работи добре, защото след 13 изиграни мача Евертън събра 16 точки, благодарение на които в момента заема 10-то място. Наскоро Мойс призна, че целта е да бъдат заработени 40 точки, т.е. да се гарантира оцеляването на отбора във Висшата лига, а след това ще се мисли за нещо повече. До този момент мърсисайдци се справят сравнително успешно със своите цели, постигайки пет победи в шампионата, а върху някои от загубите повлияха външни фактори, като например поражението от Ливърпул дойде след груби съдийски грешки, които дадоха предимство на противника.

Въпреки това, „карамелите" ще пътуват до Лондон в не много добро настроение, защото в последните си пет срещи претърпяха три поражения, последното от които на родна земя срещу Стоук Сити, което пък дойде след две поредни победи - очевидно е, че Мойс трябва да поработи върху непостоянството на играчите си и липсата на концентрация при статичните положения.

 

Арсенал ще бъде без Андре Сантос, след като бразилецът претърпя контузия при поражението от Олимпиакос. Вратарите Лукаш Фабиански (коляно) и Вито Маноне (рамо) също се контузиха в Гърция, така че ветеранът Мануел Алмуния ще се завърне в първия отбор. Извън строя са още контузените Диаби, Мияши, Дженкинсън, Гибс, Саня и Уилшър. Капитанът Робин ван Перси почива през седмицата заедно с няколко други ключови играчи, но всички те се завръщат в отбора за мача с Евертън. Интересно ще бъде да видим какъв ход ще предприеме Венгер за да запуши дупките в защитата. Най-вероятно в центъра на защитата ще видим Мертезакер и Кошчиелни, а на фланговете Джуру и Вермаелен. Атаката ще се води от Ван Перси, който ще бъде подпомаган от Жервиньо и Уолкът.


Евертън няма толкова много проблеми в кадрово отношение, но пък отсъствието на Родуел е достатъчно да разстрои плановете на Мойс. Полузащитникът отпадна за мача, след като днес стана ясно, че в четвъртък по време на тренировка е получил нова контузия - само дни след като излекува травма на реброто. Едновременно с това, Мойс се надява да се възстановят Леон Осман, Ройстън Дренте и Луи Саха. Вероятно наставникът ще заложи на схема 4-4-2 с Фелайни и Хейтинга в средата на терена и Билялетдинов и Колман по фланговете.


Двубоят между Арсенал и Евертън бих определил като среща между двама мениджъри, които се уповават повече на собствения си талант и селекционните си свръх способности, отколкото nа парите и гръмките имена. Въпреки, че превъзходството на „артилеристите" на „Емирейтс" е огромно, мачовете между тези два отбора рядко са били скучни, а победите на домакините през последните години са постигани с много воля и труд. Най-вероятно така ще бъде и в събота, което не може да не радва почитателите на английския футбол. Очаква ни поредният зрелищен мач, в който според мен домакините ще отпразнуват достойно своя 125-годишен юбилей, а това може да стане само по един начин - с победа.


Последни 5 изиграни срещи:

Арсенал:

23 ноември Арсенал - Борусия Дортмунд 2:1 (Шампионска лига)
26 ноември Арсенал - Фулъм 1:1 (Висша лига)
29 ноември Арсенал - Манчестър Сити 0:1 (Карлинг Къп)
03 декември Уигън - Арсенал 0:4 (Висша лига)
06 декември Олимпиакос - Арсенал 3:1 (Шампионска лига)

Евъртън:

29 октомври Евъртън - Манчестър Юнайтед 0:1 (Висша лига)
05 ноември Нюкасъл - Евъртън 2:1 (Висша лига)
19 ноември Евъртън - Уулвърхемптън 2:1 (Висша лига)
26 ноември Болтън - Евъртън 0:2 (Висша лига)
04 декември Евъртън - Стоук Сити 0:1 (Висша лига)


Досегашни срещи:

Арсенал - Евъртън

183 срещи
91 победи за Арсенал
38 равенства
54 победи за Евъртън
Голова Разлика: 306:222 за Арсенал


Коефициенти от bet365:
Арсенал - 1.53
Равен - 4.00
Евъртън - 6.50

Коефициенти от Offsidebet:
Арсенал - 1.53
Равен - 3.75
Евъртън - 6.25

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
146