Голямото дерби на Висшата лига няма да излъчи победител


Т. Михайлов

Голямото дерби на Висшата лига няма да излъчи победител

Ливърпул - Манчестър Юнайтед
Стадион: "Анфийлд", Ливърпул
Дата: 15.10.2011г.
Час: 14:45
Съдия: Андре Маринър


Ливърпул посреща Манчестър Юнайтед във вероятно най-голямото дерби на английския футбол. Двата тима държат първенството за най-много спечелени трофеи, и макар че мърсисайдци не са триумфирали в епохата на Висшата лига, мачовете им с „червените дяволи“ винаги приковават вниманието и са изпълнени с емоция. В последните години Ливърпул записа добри резултати над кръвния си враг, а „Анфийлд“ се превърна в неприятна дестинация за Сър Алекс Фъргюсън.

Възроденият от Кени Далглиш Ливърпул заяви амбиции за титлата преди началото на сезона, но стартът не бе много добър и тимът записа няколко разочароващи резултата, които го оставят на 5-та позиция на 6 точки от лидерите. Особено тежко бе поражението от Тотнъм – 4:0, а най-неприятното за „червените“ бе, че то дойде след загуба от Стоук в предишния кръг. След това Ливърпул записа две победи – над Уулвърхемптън и градския съперник Евертън. Непостоянството обаче дава основание на специалистите да не слагат засега тима от „Анфийлд“ сред фаворитите за титлата.

Манчестър Юнайтед има далеч повече поводи за оптимизъм. Отличният старт е предпоставка да смятаме, че шампионите отново ще се радват в края на май. Конкуренцията в лицето на Челси и Манчестър Сити обаче е доста голяма и вероятно зимните месеци ще се окажат отново решаващи. Сър Алекс може да е доволен, че след само 7 мача вече е победил тимове като Арсенал, Тотнъм и Челси. Тези успехи обаче бяха на „Олд Трафорд“. Едиснтвената грешка „червените дяволи“ допуснаха срещу Стоук – 1:1 на „Британия Стейдиъм“. В комбинация с двата слаби мача в Шампионската лига обаче изглежда, че гостите има над какво още да работят и не трябва да се отпускат.

Както вече споменахме „Анфийлд“ е тежка дестинация за Манчестър Юнайтед в последните години. „Червените дяволи“ загубиха три поредни мача тук, а в историята на Висшата лига те никога не са отстъпвали повече от три пъти по ред на един и същи стадион. Интересното е, че преди това хората на Сър Алекс имаха 5 поредни триумфа в леговището на вечния враг. В последния двубой на 6 март Ливърпул спечели с 3:1 и постави под съмнение титлата на шампионите. Хеттрик тогава записа Дирк Каут. Подобно постижение имаше и Димитър Бербатов миналия септември, вкарвайки всички голове при успеха с 3:2 на „Олд Трафорд“. Неманя Видич е бил гонен 3 пъти срещу този опонент, което е рекорд на Висшата лига.

Ливърпул ще може да разчита на най-важната си фигура Стивън Дежарард, който взе участие през втората част в градското дерби с Евертън. Капитанът лекува контузия дълго време и липсата му в средата на терена се усети. Ако все пак Стиви Джи не е готов за цял мач вариантите са два. При първия, в началото ще играе Анди Керъл, редом с Луис Суарес, а при втория Джерард ще бъде сменен с офанзивен или дефанзивен футболист в зависимост от резултата.

Сър Алекс обяви преди две седмици, че повечето му контузени футболисти ще са на линия за голямото дерби. В игра по всяка вероятност ще видим Неманя Видич и Дарън Флетчър. Уейн Рууни, чийто баща бе арестуван, очевидно не е в добро психическо състояние и няма да бъде голяма изненада, ако той не бъде включен сред титулярите за Юнайтед.

Прогнози за подобен род двубои се правят трудно и не винаги тяхната познаваемост се крие в логичното навързване на фактите. Въпреки това за всеки залагащ е важно да има предвид добрата форма на Юнайтед, комбинирана с високото самочувствие на тима. На страната на Ливърпул е домакинското предимство и статистиката от последните три мача на „Анфийлд“. В добавка на това, можем да сложим и мотивацията – при победа Ливърпул ще се върне в играта за титлата. Евентуалното завръщане на Джерард и несигурността в състоянието на Рууни също накланят везните в позла на домакините. Сър Алекс обаче знае как да подготви тима си за позитивен резултат в мача. Шотландецът вероятно ще е доволен и при равенство и „червените дяволи“ ще го постигнат.

Последни 5 изиграни срещи:

Ливърпул:

10 септември Стоук Сити - Ливърпул 1:0 (Висша лига)
18 септември Тотнъм - Ливърпул 4:0 (Висша лига)
21 септември Брайтън - Ливърпул 1:2 (Карлинг Къп)
24 септември Ливърпул - Уулвърхемптън 2:1 (Висша лига)
01 октомври Евъртън - Ливърпул 0:2 (Висша лига)

Манчестър Юнайтед:

18 септември Манчестър Юнайтед - Челси 3:1 (Висша лига)
20 септември Лийдс - Манчестър Юнайтед 0:3 (Карлинг Къп)
24 септември Стоук Сити - Манчестър Юнайтед 1:1 (Висша лига)
27 септември Манчестър Юнайтед - Базел 3:3 (Шампионска лига)
01 октомври Манчестър Юнайтед - Норич 2:0 (Висша лига)


Досегашни срещи:

Ливърпул - Манчестър Юнайтед

159 срещи
53 победи за Ливърпул
46 равенства
60 победи за Манчестър Юнайтед
Голова Разлика: 215:198 за Манчестър Юнайтед


Коефициенти от bet365:
Ливърпул - 3.00
Равен - 3.30
Манчестър Юнайтед - 2.40

Коефициенти от Offsidebet:
Ливърпул - 2.90
Равен - 3.10
Манчестър Юнайтед - 2.40

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
199