Последният мач на Марко Силва


Н. Гавазов

Последният мач на Марко Силва

Ливърпул - Евертън

Стадион: "Анфийлд", Ливърпул

Дата: 04.12.2019 г.

Час: 22:15.

Съдия: Майк Дийн

На 4 декември на "Анфийлд" ще се състои поредната битка между двата отбора на град Ливърпул. Едно от най-старите дербита в света вече 125 години дарява феновете с бурни емоции. Винаги преди този мач се очаква съперниците да ни зарадват с ярка игра и неочаквани резултати.

Борбата е гарантирана и този път, въпреки че двата колектива решават съвсем диаметрално противоположни задачи. Опитващият се да напусне дъното отбор на Евертън ще направи всичко възможно за да победи. Оглавяващият класирането във Висшата лига тим на Ливърпул пък ще се опита да продължи победната серия.

Статистиката обаче е на страната на "червените": съперниците са се срещали 54 пъти в рамките на Висшата лига, като 23 победи има Ливърпул, докато Евертън е постигал само 9 победи. Отборът от "Анфийлд" няма загуба от своите съседи вече в 17 мача, но десет равенства в този отрязък са доказателство за упорита битка. Ако и сега срещата завърши наравно, то най-много от този резултат ще пострада Ливърпул, защото ще позволи на своя преследвач Манчестър Сити да го доближи. Ако обаче хората на Юрген Клоп вземат трите точки, тогава страданията за Евертън ще са двойни, защото, съгласно слуховете, Марко Силва ще бъде освободен от своя пост. Интригата се допълва от факта, че много често срещите в средата на седмицата са ни поднасяли различни изненади - това е така за всички топ първенства, което е още една причина да очакваме интересни неща на "Анфийлд" тази вечер.  

Домакините влизат в двубоя с добро настроение и няма как да бъде иначе, след като през уикенда успяха да пречупят Брайтън за 2:1. В тази среща Върджил ван Дайк вкара два гола, а Алисон получи директен червен картон, което пък веднага доведе до гол във вратата на заменилия го Адриан. В същото време добрата новина за "червените" дойде от "Сейнт Джеймсис Парк" и "Стамфорд Бридж", където конкурентите на еврошампиона загубиха точки. Сега Ливърпул е на върха с 8 точки пред втория Манчестър Сити, но при успех разликата отново ще достигне 9 пункта.

Евертън се намира в стресова ситуация. Клубът хвърли много пари за нови играчи, но засега тези средства не намират никакво оправдание. "Карамелите" започнаха месец ноември с бойко равенство срещу Тотнъм, а този положителен резултат  бе развит  на "Сейнт Мери", където хората на Силва постигнаха победа. Веднага след международната пауза обаче Евертън претърпя две болезнени поражения. Най-напред мърсисайдци загубиха като домакини от аутсайдера Норич, а през уикенда бяха надвити на гости на Лестър, след като водеха в резултата до средата на второто полувреме, а победният гол на домакините падна в 90-та минута. Така Евертън остана на 17-та позиция, на две точки от опасната зона.

Ливърпул е без Клайн, Матип и Фабиньо, които лекуват контузии. Алисон е наказан за червения си картон срещу Брайтън. Гостите не могат да разчитат на намиращите с ев лазарета Гомеш, Гбамин, Мартина, Делф и Колеман.

Евертън е без победа над Ливърпул вече девет години, а последният път, когато "карамелите" триумфираха на "Анфийлд" е през 1999 година. Това само подчертава доминиращата роля на "червените" в последно време. Но... Нека не забравяме и някои неща, които дават някакъв шанс и по-скоро надежда на гостите. Първо, Ливърпул не може да опази суха вратата си в 12 поредни мача и в последните си 15 домакинства! А сега на вратата няма да бъде стабилният Алисон, а Адриан, който не е лош вратар, но е далеч от класата на бразилеца. Второ, защитата на "червените" не е перфектна през този сезон - не само заради допусканите голове, а изобщо заради играта си, като това е още по-видимо след контузията на Матип. Трето, нека не забравяме, че това е дерби, а в дербитата могат да се случат най-невероятни неща.

Казаното по-горе ни кара да предполагаме, че за домакините ще е много трудно да опазят суха вратата си. В не по-малка степен обаче това важи и за гостите, които трябва да се справят с атомното нападение на своя противник. Въпросът е доколко ще бъдат съсредоточени Салах, Фирмино и Мане?

Нашето предложение е за победа на Ливърпул, в комбинация с голове във двете врати. Но по-смелите почитатели на залозите с чиста съвест могат да опитат и вариант с друг резултат, или например да се съсредоточат върху броя картони в мача.

Прогноза: Ливърпул - Евертън 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Ливърпул

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
30.11.2019 Висша Лига Ливърпул 2 - 1 Брайтън
27.11.2019 ШЛ група E Ливърпул 1 - 1 Наполи
23.11.2019 Висша Лига Кристъл Палас 1 - 2 Ливърпул
10.11.2019 Висша Лига Ливърпул 3 - 1 Манчестър Сити
05.11.2019 ШЛ група E Ливърпул 2 - 1 Генк


Последни 5 срещи - Евертън

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
01.12.2019 Висша Лига Лестър 2 - 1 Евертън
23.11.2019 Висша Лига Евертън 0 - 2 Норич
09.11.2019 Висша Лига Саутхямптън 1 - 2 Евертън
03.11.2019 Висша Лига Евертън 1 - 1 Тотнъм
29.10.2019 Купа на Лигата Евертън 2 - 0 Уотфорд


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
03.03.2019 Висша Лига Евертън 0 - 0 Ливърпул
02.12.2018 Висша Лига Ливърпул 1 - 0 Евертън
07.04.2018 Висша Лига Евертън 0 - 0 Ливърпул
05.01.2018 ФА Къп Ливърпул 2 - 1 Евертън
10.12.2017 Висша Лига Ливърпул 1 - 1 Евертън
  Сподели
206