Кой ще покори заветния клей?


М. Дойчев

Кой ще покори заветния клей?

В необичайна ситуация, по необичайно време, с нови по-тежки топки и със затворен покрив, Ролан Гарос е по- непредвидим от всякога
 
По традиция откритото първенство на Франция се провежда в края на май, началото на юни. Пандемията провали тези планове като организаторите на турнира го отложиха за есента, след като в началото на март стана ясно, че нормалното провеждане на турнира няма да е възможно.
 
Четири месеца след традиционните дати събитието ще се състои, но не по начина, по който организаторите първоначално предвиждаха. Капацитетът на фенове, които ще бъдат допускани до комплекса, първоначално се предвиждаше да бъде 11500 на ден, но заради увеличилите се случаи на коронавирус беше намален на 1000 зрители на централния корт Филип Шатрие.
 
Покривът на Шатрие, който беше завършен тази година след няколко отлагания, ще гарантира, че някои мачове могат да се провеждат по всяко време, като през този сезон се въвеждат и нощни сесии.
 
Друга забележима промяна са новите топки на Willson, (сменящи дългогодишните Babolat), които бяха определени като по-тежки и със сигурност не са по вкуса на всички играчи.
 
Необичайната ситуация се допълва и от отсъстващи важни лица в това число шампиона и рекордьор по титли от Големия Шлем, Роджър Федерер, шампионката от миналата година Ашли Барти, спечелилата ЮС Опън Наоми Осака и Бианка Адреску.

 

Схемата при мъжете
 
Когато обсъждаме мъжкия сингъл на Ролан Гарос, има само един човек, с когото можем да започнем; Рафаел Надал. 12-те титли на испанеца в Париж и рекордът 93-2 победи / загуби е несравним в спорта и световният номер две е фаворит на мнозина за спечелването на 13-та титла в следващите две седмици, въпреки че в Рим имаше някои признаци, че Надал може да е уязвим тази година.
 
Надал избра да пропусне американските турнири на твърди кортове, което означава, че появата му в Рим е първият му турнир от над шест месеца насам и той претърпя шокова загуба от Диего Шварцман. Матадора също така изрази притеснение от по-тежките топки, които "напрягат ставите", както и по-студеното и влажно време (с 7-8 градуса по студено от май), които ще направят отскоците на топката по ниски, а самата настилка малко по-бърза. Тези фактори карат някои букмеъкъри да слагат Новак Джокович като фаворит за титлата. Сърбинът спечели рекордната 36-а титла от Мастърс 1000 в Рим в понеделник и шокиращият му дефолт на US Open е единственият път, който губи през този сезон.
 
Втора титла на Ролан Гарос ще направи световния номер 1 първият човек, спечелил и четирите титли от Големия шлем на няколко пъти в откритата ера, въпреки че той и Надал са изправени пред голямата заплаха в лицето на Доминик Тийм. Австриецът стигна до финала в Париж през последните две години и победи Джокович на турнира през 2017 и 2019 г. След като спечели Откритото първенство на САЩ, Тийм може да играе по разкрепостено тази година, въпреки че не е играл на турнири на клей, а предпочете да си вземе по- дълга почивка след финала в САЩ.
 
Извън тези трима, няма отявлен претендент, който да изпъква. След загубата си на финала на ЮС Опън, 2-кратният четвърт-финалист на Ролан Гарос, Александър Зверев, ще се опита да сътвори нещо запомнящо се и във Франция, използвайки своята експлозивност и сила, за да си пробие път в по-късните етапи на турнира.
 
Другите млади тенесисти, като Циципас и Медведев, ще се опитат да забравят разочароващото си представяне в Ню Йорк и да постигнат по-добри резултати. Перспективата за четвърт финална среща със сигурност допълнително ще ги мотивира да вдигнат нивото си на представяне.
 
Финалистът от Рим Диего Шварцман също изглежда вдъхновен, а неговото борбено отношение и желание да гони всяка топка със сигурност могат да му помогнат да направи нещо значимо.
 
Освен младите надежди си струва да се следят и шампиона за 2015 г.- Стан Вавринка - и бившия вицешампион Анди Мъри, който играе първото си Открито първенство на Франция от 2017 г. Двамата не са в оптимална форма, но те не веднъж са доказвали, че могат да впечатлят и изненадат на голямата сцена. Мачът по между им от първи кръг ще даде по-ясно представа за тяхното моментно физическо и психологическо състояние. Френските надежди ще се възлагат на Гаел Монфис, който ще бъде поставен на осмо място в родния турнир от Големия шлем.
 
Жребият на Ролан Гарос отреди на 18-я поставен Григор Димитров да е в долната схема на турнира, започвайки с непоставения французин Барере, а в трети кръг го чака евентуален сблъсък с Денис Шаповалов, с когото се срещнаха на Мастърса в Рим (Димитров отстъпи в оспорван сблъсък в 3 сета). Въпреки, че му липсва постоянство и не е поставен сред фаворитите на турнира, българинът е показал, че ако играта му потръгне, може да е опасен съперник за всеки.
 

 
Схемата при жените
 
Няма съмнение, че шампионката през 2018 г. Симона Халеп е фаворитката за спечелване на втора титла на Ролан Гарос. Румънката е в рекордна серия от 14 мача и спечели титли на клей в Прага и Рим от рестарта на сезона. Освен триумфа си на Откритото първенство на Франция преди две години, световната номер две също стига до още два финала в Париж и ще бъде 1-ва поставена на турнира.
 
Вероятна опасност ще представлява и победителката в два турнира от Големия Шлем, Виктория Азаренка.Беларуската беше във възходяща форма това лято и можеш да постигне или дори надмине впечатляващия и поход до полуфиналите от 2013г.
 
Азаренка загуби от Гарбине Мугуруса в Рим, а испанката е друг потенциален претендент. След разочароващата 2019 г. Мугуруса достигна финала на Откритото първенство на Австралия през януари и под ръководството на Кончита Мартинес демонстрира формата, която я направи двукратна шампионка от Големия шлем. Испанката спечели първата си титла на Ролан Гарос през 2016 г. и може да добави втора титла тази есен.
 
Голямо внимание ще бъде насочено и към Серена Уилямс. Американката все още търси 24-та титла от Големия шлем след полуфиналната си загуба от Азаренка на US Open и би било неразумно да се изключи трикратната шампионка на Откритото първенство на Франция от победа тук. Съществуват обаче съмнения в кондиционното състояние на Уилямс, след като тя получи ахилесова контузия в Ню Йорк, а клеят е малко вероятно да бъде повърхността, където тя ще намери най-голям успех във финалните етапи от кариерата си.

  Сподели
2552