Коронавирус: Новият ред


FUTBOL-TV

Коронавирус: Новият ред

Материал на Пламен Панайотов - футболен анализатор в мисляФУТБОЛ

Коронавирус – пандемия, глобална криза, шок, неизвестност. Това са едни от най-използваните думи в света през последния месец. Независимо дали става въпрос за млади, стари, бедни, богати, обичащи или не толкова спорта хора. За човечеството настъпиха безпрецедентни времена, които изискват безпрецедентни действия.

Дори социалният феномен – "Цар Футбол" отстъпи, а дали дори не бе поставен в ъгъла като безпомощен боксьор?

Първенствата са прекратени и макар футболните функционери да поставиха някакви срокове за техните възобновявания, индикациите към днешна дата сочат - за съжаление те едва ли ще бъдат спазени. Да не изпадаме в крайност и да квалифицираме тази ситуация като трагедия, но хаосът е налице и определено ще станем свидетели на огромни промени касаещи любимата ни игра.



Край с огромните суми, които владеят света на футбола повече от десетилетие – нито за трансфери, нито за заплати, нито от спонсори или ТВ права. Самият президент на ФИФА излезе със становище, че скоро няма да видим трансфер за 100 млн.евро (според мен може да не видим и за 50). За клубовете се очертават колосални загуби и някои от тях вече започнаха да търсят начини да ги минимизират.

Всички футболисти от 20-те клуба в Серия "А" ще останат без заплати за март. Първоначално най-тежкият сценарий за бъдещето включваше орязване на заплатите на играчите с до 30% - ако сезонът не се поднови преди лятото. Гледайки само как от най-богатия италиански клуб - Ювентус побързаха да обявят намалението на заплатите с въпросния процент още сега, какви ли мерки ще са принудени да вземат собствениците на по-малките отбори от най-засегнатата от коронавируса европейска страна​

​Четвъртфиналистът в Шампионска лига – Атлетико Мадрид взе решение временно да спре да плаща заплатите на своите футболисти, треньори и всякакви други служители.

​Премиър Лийг е най-гледаната спортна лига в света, излъчвана и следена в над 200 страни. ТВ разпространението извън територията на острова носи феноменалните 4,6 млрд. евро, а това за Албиона - над 8 млрд. на сезон. За последния сезон средната посещаемост на мачовете във Висшата Лига беше малко над 38 000 души. Цифри, по които тя отстъпваше единствено на немската Бундеслига (43500 средно на мач). Общият брой зрители е най-голям от всички първенства (над 14 млн. и половина). Тези факти неминуемо я превърнаха в най-богатата футболна лига. В момента годишно на участниците в нея се изплащат над 2 милиарда паунда под формата на заплати.

Най-вероятно ще се стигне до намаляване на възнагражденията на играчите с 20%. Естествено се започна с орязване на месечните заплати на футболистите, а там където тази мярка не сработва, собствениците намекнаха за освобождаването на играчи като следваща стъпка. Действия, които вероятно ще доведат до много съдебни дела... Но ще спра дотук с тези казуси.

-   -   -

​По-важният извод е, че "виенското колело" промени съществено позицията си. Преди това бедствие, футболистите, особено по-качествените и талантливите от тях (посредством агентите си) управляваха "парада" и доминираха в преговорите със собствениците на отборите.

​След отшумяване на пандемията, за всяко едно трезвомислещо ръководство на преден план ще застане финансовата стабилност, а успехите и победите ще се превърнат в бонус. Следователно "звездите" във футбола, ако не намалят възнагражденията си, доста често ще бъдат пренебрегвани за сметка на местни кадри и играчи с не толкова високи финансови изисквания. Тенденцията е да видим доста "свежа кръв" и непознати лица, ако разумът не надделее във футболните среди.

Ако можем да говорим за печеливши в ситуация като днешната, то това ще са клубове които разполагат с добре работещи академии. Организации, доказали с годините, че могат да вадят таланти от школите си... И в това няма да има нищо лошо, защото съгласете се - нещата отдавна излязоха извън контрол.

​В дни и месеци като днешните не искам да нарочвам конкретни клубове и имена, които доведоха до тази лудост, изразена във финикийски знаци, всеки един от ВАС може да се досети от къде се "вмирисва рибата". Хубавото опияняващо вино към нея в този случай е абсолютно ненужно, просто повечето замесени ще трябва да се задоволят с чаша студена вода.

​Принудителната днешна спирачка пред абсурдната спортна комерсиализация може да се окаже и оздравителна. Не само заради вкарване в допустими граници на лудите огромни ресурси, които се влагат в елитния професионален спорт.

Защото Пеле и Кройф със сигурност са радвали феновете поне колкото Роналдо и Меси. Но съвременните идоли за година печелят повече отколкото "Кралят на футбола" и "Летящият холандец" през цялата си кариера.

За още футболни анализи: https://www.mislqfutbol.com/

  Сподели
697