Топ 11 (набор 2000) втора част


FUTBOL-TV

Топ 11 (набор 2000)  втора част

Материал на Пламен Панайотов - футболен анализатор в мисляФУТБОЛ

След като публикувахме на 18-ти ноември на нашия сайт материала "Топ 11 – набор 2000", в който Ви представих вратаря и защитната формация, в тази статия ще разберете кои други футболисти заслужават да попаднат в нея…

...респективно в халфовата линия и атаката!

В полузащитата без никакви съмнения ще поставя "новият Пирло" – Сандро Тонали. 19-годишният дефанзивен халф е футболист на Бреша (най-вероятно настоящия сезон ще е последния за родния му клуб), откъдето тръгва и кариерата на легендарния "Маестро". Видна е приликата им не само във външния вид, но и в брилянтната техника, с която разполагат и двамата. Способността да борави с топката на младия италианец обаче е толкова забележителна, че тя го приближава повече към стила на игра на един друг гений от близкото минало – Зинедин Зидан. Тонали успява да покрива и по-голям периметър от терена в сравнение с Пирло, отличава се със завидна решителност при борбата за топката и не губи хладнокръвие когато блестящите му идеи не се получават. Определено го чака бляскаво бъдеще, свързано с някой от големите и богати клубове (Манчестър Юн., Челси, Интер, Ювентус), които редовно пращат скаути на мачовете на Бреша.

Първият му сезон в Серия Б започна, когато Тонали беше едва на 17 години, през тази кампания той вкара два гола и направи две асистенции в 19 участия. През следващият сезон (2018/19) новопристигналият мениджър Еудженио Корини (самият той бивш халф на Бреша) даде пълен картбланш на талантливия младок и Тонали му се отплати подобаващо. В 34 срещи младежът се разписа 3 пъти и даде 7 асистенции, а Бреша постигна промоция в Серия А.

Въпрос на време е Тонали да направи своя дебют с националната фланелка на "Скуадра Адзура". В последните две срещи от настоящата евро-квалификация халфът бе повикан от Манчини, но остана на пейката. Върхът в изявите му на международната сцена е достигането до финал с Италия U19 на европейското първенство през миналото лято.

Партньор на италианеца в средата на терена ще е Фил Фодън. Впечатляващият младок, който търси своето място сред страховитата конкуренция на имена като Кевин де Бройне, Давид и Бернардо Силва и Гюндоган, в най-скъпия отбор към днешна дата – Манчестър Сити. Въпреки епизодичните му изяви за "Гражданите" (откакто дебютира на 21.11.2017г. в мача от ШЛ срещу Фейенорд, Фодън има на сметката си 40 мача - в голяма част от които влиза от скамейката), той е смятан за най-качествения английски халф.

Звездата на юношата на Сити изгрява през 2017г.: първо взема участие с Англия U17 в UEFA Under-17 Championship, където се разписва в загубения след изпълнение на дузпи от Испания финал; получава своя реванш на FIFA U-17 World Cup през същата година, когато Англия печели титлата, а самия Фодън е избран за най-добър играч на турнира! През същата година прави своя професионален дебют за "гражданите" и през декември получава наградата BBC Young Sports Personality of the Year, която се присъжда на спортисти под 17 години с най-значителен принос през годината. Фодън става най-младият голмайстор за Сити в ШЛ и най-младият англичанин, който започва като титуляр във въпросната надпревара и е отбелязал гол във фазата на директните елиминации.

Младокът впечатлява с бързината си, превъзходната си техника, цялостния контрол върху топката и страхотната визия за играта. Допълнителен плюс е, че Фодън може да бъде използван на всички позиции в халфовата линия. За да се превърне от топ-перспективен играч в истинска звезда, Фодън трябва да играе редовно и може би да последва примера на следващия футболист, за който ще стане на въпрос в тази статия – Джейдън Санчо.

Дясното крило, което е бивш съотборник на Фодън в академията на Манчестър Сити… след фурора, който направи на вече споменатото европейско първенство за U17 през 2017г. (избран за играч на турнира след като в 6 срещи отбелязва 5 гола и прави 5 асистенции), реши че има нужда да играе редовно и премина в Борусия Дортмунд. Ръководството на вестфалци удари истински джакпот с този ход, тъй като закупи таланта само за около 8 млн. евро. Даде му необходимия картбланш и след два изиграни сезона, цената му в момента е 100 млн. евро.

Във втория си сезон Санчо бе избран в идеалния отбор на Бундеслигата, след като в 34 срещи отбеляза 12 попадения и направи 17 асистенции. Настоящата кампания (б.а. към 12.10.2019г.) Санчо също започва ударно – вече има 3 гола и 6 асистенции, с основен принос и за спечелената Суперкупа на Германия (гол и асистенция), при победата с 2:0 над Байерн Мюнхен.

Как започва всичко?

Джейдън започва да тренира футбол на 7-годишна възраст в Уотфорд. На 14 става част от академията на "Гражданите", където продължава да развива таланта си и да впечатлява. През сезон 16/17 играе във всички възможни младежки надпревари и завършва кампанията с 20 попадения и 8 асистенции в 35 двубоя. Това представяне, в комплект с участието му на Европейското до 17г. не бе достатъчно за Гуардиола да му гарантира шансове за изява в първия отбор. С оглед последвалото развитие на Санчо, несъмнено испанския мениджър е обрал доста негативи от страна на ръководството и феновете на Сити.

Само на 18г. и 6 месеца Санчо получава шанса и признанието да облече екипа на "Трите лъва" - Гарет Саутгейт го пуска от пейката в мача срещу Хърватска, в турнира UEFA Nations League. Към днешна дата футболистът на Борусия Дортмунд има 10 изиграни срещи с 2 отбелязани гола за мъжкия национален отбор.

Какво прави Санчо толкова неповторим?

Той е крило, което разполага с богат арсенал в атакуващ план. Започвайки оттам, че може да играе еднакво успешно и по двата фланга, младокът е способен както да нахлуе в противниковата половина (играта му 1 на 1 е на високо ниво или пък да надбяга пазача си), така и да използва визията и креативността си за да разсече отбраната на съперника с кинжален и прецизен пас. Джейдън притежава и отлична техника и "меко" докосване, което го прави много добър в тесни пространства. Не на последно място, трябва да отбележим че въпреки крехката си възраст Санчо е демонстрирал готовност да взима трудни решения (атестат за зрелостта и манталитета на таланта).

Всички тези качества превръщат английската сензация в един от най-желаните футболисти от велики клубове като Реал М. и Манчестър Юнайтед, които, според думите на спортния директор на Борусия – Михаел Цорк, са готови да платят огромната трансферна сума от 222 млн. долара.

На лявото крило ще поставя Винисиус Жуниор. Няма как на тези години да играеш за най-успешния клуб в света – Реал М. и да не попаднеш в тази класация!

Бразилецът премина на "Сантяго Бернабеу" през лятото на 2018г., от друг легендарен клуб – Фламенго срещу 45 млн.евро. Сума, която беше договорена, когато Винисиус бе само на 16. По онова време това беше втората най-голяма трансферна сума в историята на бразилския футбол (само зад тази за Неймар), но това бе най-високата цена, плащана някога за играч на възраст под 19 години. Винисиус привлече за първи път погледите на футболните специалисти с участието си на южноамериканския шампионат U-15, където се превърна във втори голмайстор на турнира (6 отбелязани попадения) и един от големите герои за Бразилия, която стана шампион. Става шампион на континента и с отбора U-17 през 2017г. (избран за играч на турнира с 7-те си гола).

След преминаването си в Реал М., първоначално Винисиус е изпратен да играе за втория отбор, но след 5 изиграни двубоя в които вкарва 4 гола, бразилският талант вече напълно е убедил треньорското ръководство, че мястото му е в първия тим. Прави дебют на 29.09.2018г. в градското дерби срещу Атлетико, заменяйки Бензема в 87-та минута. С това влиза в историята на Реал като първия играч роден след 2000г., който играе за мъжкия отбор.

През цялата кампания 18/19 Винисиус взима участие в 31 двубоя във всички надпревари, отбелязва само 4 гола, но прави впечатляващите 12 асистенции. Играе доста и през настоящия сезон, а и вече направи дебют за националния отбор на Бразилия (победа над Перу в приятелски мач).

Освен безспорните му футболни качества, талантът успява да остане здраво стъпил на земята. Това е огромен плюс, защото многото пари и слава са погубили десетки бъдещи звезди на неговата възраст. Благодарение на семейството си, Винисиус успява да се справи със суетата и огромните очаквания от страна на многобройните фенове и ръководството на Реал М., имайки предвид, че той трябва да замени не кой да е, а самият…. Кристиано Роналдо!

Крилото е изключително бърз футболист, с много впечатляващ спринт. Физически е готов за натоварената програма, която съпътства всички големи клубове. Контрола на топката му е завиден и Винисиус (подобно на Роналдиньо) създава впечатление, че във всеки един момент може да измисли нещо красиво. Всичко това кара много футболни специалисти да смятат, че точно на бразилеца най-много му приляга да бъде провъзгласен за бъдещия заместник на Меси и Роналдо!

На върха на атаката ще бъде Мойс Кийн – един огромен талант, чието развитие с годините е доста забележително. Неговата невероятна история започва в малкото градче Асти (находящо се на 35 мили от Торино), на 6-годишна възраст. Още от първата тренировка става ясно, че това момче е специално. Докосването и координацията му са по-добри от тези на другите деца. Дори при игра с 10-годишните, Кийн изглеждал най-добрият играч на терена!

Един от треньорите в Асти - Ренато Биаси (вратар играл за Торино и фен на "биковете"), информира ръководителя на младежката секция на Торино – Силвано Бенедети за "бижуто" Кийн. Хлапакът облича винено-червения екип, но скоро се появяват финансови проблеми. Семейството на Мойс е бедно и не може да си позволи разходите по пътуванията, но и от Торино не могат да се ангажират с предвижването му от Асти до Торино. Това е достатъчно за по-заможните съграждани от Ювентус, които привличат талантливото момче.

Кийн бързо се налага в юношеските формации и започва редовно да поразява противниковите вратари. До сезон 15/16 е част само от отбора U-17 (същата кампания талантът с пълна сила показва своя потенциал – реализира 24 гола в 25 срещи за U17 и изиграва първите си двубои за Примаверата на "бианконерите"). До този момент младокът има във визитката си и 13 попадения в 25 мача за националните младежки гарнитури на Италия.

Тогавашния мениджър на Юве – Масимилиано Алегри няма как да пренебрегне формата му и Кийн прави професионалния си дебют на 19.11.2016г., на възраст от 16 години, 8 месеца и 23 дни – с което се превръща в най-младия играч дебютирал за клуба. Само три дни по-късно нападателят става и първият футболист роден след 2000г., който дебютира в Шампионската лига!

На 27.05.2017г., в последния мач от сезона, Кийн отбелязва и първия си гол за Ювентус. С това става първият футболист роден през новия век, който бележи в една от петте големи лиги в Европа. През сезон 17/18 е даден под наем във Верона, с цел натрупването на игрови опит. Изиграва 20 двубоя за отбора от града на Ромео и Жулиета в които отбелязва 4 гола (двете му попадения при победата с 4:1 над Фиорентина го правят едва втория играч, роден след 2000г., който се разписва повече от веднъж в калчото). Последния приключил сезон Кийн остава в Ювентус, където трябва да чака търпеливо своя шанс. Той се появява чак през месец март, но талантът успява да го грабне – в шест поредни срещи вкарва шест гола!

През лятото "бианконерите" продадоха перспективния нападател на Евертън срещу 27,5 млн. евро.

На международната сцена Кийн представлява Италия от 2015г. на ниво U-15. С отбора на "Скуадра Адзура" до 17г. той участва на две европейски първенства за младежи, като вкарва по един гол във всеки турнир. С Италия U-19 Кийн играе на европейското през 2018г. Разписва се в групата срещу Норвегия и на полуфинала срещу Франция. На финала е резерва, но това не му пречи да отбележи две попадения при драматичната загуба след продължения от Португалия.

На 11.10.2018г. дебютира за отбора на Италия U-21, с който участва на домашното европейско първенство през това лято. Към момента има 8 изиграни срещи с 3 отбелязани гола. Само след месец облича за първи път и фланелката на мъжкия национален отбор. Ако в този случай мачът е приятелски и Кийн влиза от пейката, в настоящата квалификационна кампания за европейско първенство той е титуляр в първите две срещи, и отбелязва по един гол във всяка една от тях. Тези постижения поставят таланта като втори най-млад голмайстор в историята на "Скуадра Адзура" и един от петте най-млади футболисти стартирали в мач за Италия!

Кийн е безспорен талант, чиито способности да бележи голове не могат да се поставят под никакво съмнение. Той впечатлява и с взаимодействието си с полузащитата – умее да задържа топката и разполага с прилична техника. Благодарение на физическите си данни печели доста двубои не само във въздуха. Уменията му включват и бързо ускоряване и дрибъл, който в доста случаи докарва сериозни неприятности за противниковите защитници.

Идеалната единадесеторка ще се оформи с един футболист, който ще придаде нужната класа, но и известен колорит. Джонатан Дейвид е от Канада, страна която постига доста сериозни успехи в спорта, но в света на футбола е далеч от най-добрите отбори. Мястото му в този отбор на мечтите се дължи първо на факта, че Дейвид бележи голове навсякъде, където е играл: като се започне от юношеските му дни в Отава, премине се през представянето му за различните младежки формации на Канада и се стигне до настоящия момент – вече играч на белгийския клуб "Гент"(в дебютния си сезон 18/19 се разписва 14 пъти в 43 срещи във всички турнири). Стартира ударно и настоящата кампания – в 11 двубоя в белгийското първенство вече има 6 попадения, а в турнира Лига Европа – 4 гола в 9 мача.

Прави дебюта си за националния отбор на "кленовите листа" на 09.09.2018г. – от тогава е изиграл 11 двубоя и е реализирал 11 гола! На проведената през лятото континентална надпревара Gold Cup, Дейвид вкарва 6 попадения в четирите срещи, които неговата страна изиграва, повечето от головете му падат точно когато неговия отбор се нуждае най-много от тях.

Футболистите от Северна Америка, които достигат до професионални клубове на Стария континент, обикновено са спечелили бъдещите си работодатели с изявите си в MLS (Мейджър Лийг Сокър). Случаят с Дейвид обаче не е такъв. Когато е на десет, той се присъединява към футболната академия Gloucester Dragons, а от 2016г. играе за програмата на футболния клуб Ottawa Internationals. Още там, способния да играе не само на върха на атаката и по крилата, но и да изпълнява чудесно функциите на модерния т.нар. second striker футболист, впечатлява скаутите на Гент. През януари 2018г. подписва първия си професионален договор с белгийския клуб.

От ръководството на Гент могат да са много щастливи от тази придобивка, понеже със средно 0.63 гола на мач, Джонатан Дейвид е 11-ият най-добър нападател в тази категория, за белгийската Юпилер лига. Освен това той се класира на 20-то място сред всички играчи в лигата с 4.05 докосвания в наказателното поле, подчертавайки, че въпреки предпочитаната си позиция зад нападателя, Дейвид обича да играе дълбоко в противниковата половина. Канадският национал е доста техничен играч, който обича да играе един на един и се наслаждава на моментите, когато топката е в него. Отделно е доста бърз, силен и притежава завидна футболна интелигентност. 

Нищо чудно този сезон да е последен за канадската сензация в скромния белгийски клуб и той да премине в отбор от по-големите първенства. Към момента има информация за интерес от страна на клубове като Байер Леверкузен, Бенфика и Саутхямптън.

Обобщено, идеалната единадесеторка би изглеждала по този начин:

Заб. В скобите са настоящите отбори на талантите и Market Value според Transfermarkt

За още футболни анализи: https://www.mislqfutbol.com/
  Сподели
761