2019 годината на Джокович?


FUTBOL-TV

2019 годината на Джокович?

С безапелационното му представяне в Австралия, сърбинът даде сериозна заявка за спечелването на календарен Голям Шлем.

На 31 години и 12 месеца след операцията на лакътя, сърбинът изглежда по-доминиращ от всякога, след като позволи на великия си съперник Рафаел Надал само осем гейма в едностранен финал на Мелбърн Парк. След безапелационната победа се настани някакво чувство, сигнал за събуждане или за промяна на парадигмата. Не толкова за безспорната позиция на Джокович като номер 1 в мъжкия тенис, a по-скоро колко голяма става пропастта между него и останалите от тура. Важно е да се подчертае, разбира се, че Надал нямаше ден при загубата си от Джокович. Играейки 2 седмици във формата 3/5 след като преди това не се е състезавал в конкурентна среда от септември, умората и липсата на практика със сигурност оставиха своя отпечатък при играта му на финала.

Тук се крие и проблемът. Надал, поне когато е напълно здрав и готов за битка, изглежда като единственият сериозен претендент на Джокович на големите събития, но твърде често е преследван от контузии или се завръща от такава, за да успее да се противопоставя ефективно на сърбинът.

Надал почти сигурно ще бъде по-силен и физически след няколко месеца

С началото на клей сезона и победа над Матадора в Париж, където същият е спечелил 11 титли, това ще е едно от най-големите предизвикателства в тениса. Но анализатори като бившият шампион на Уимбълдън Пат Кеш смятат, че във формата, в която Джокович се намира, той е основният претендент за титлата.

Анализаторът на Eurosport казва: "Не мисля, че сега някой може да предизвика Новак. Начинът, по който той играе, го прави фаворит за Роланд Гарос. По време на мача (победата на Джокович над Надал в Мелбърн) си мислех как Рафа няма да може да победи Джокович дори и на клей. Надал, имайки предвид дългия му списък с травми, вероятно отново ще има селективен график в голяма част от сезона, като дава предимство на клей сезона в опит да спечели 12-та титла във френската столица. Отвъд Ролан Гарос можем да очакваме, че 17-кратният шампион ще се вслуша в тялото си, когато определя остатъка от сезона си. Ако Надал не е в състояние да осигури трайно предизвикателство, кой може да спре Джокович през този сезон?

Логичният избор би паднал върху Роджър Федерер.

Носителят на 20 титли от Големия Шлем, наскоро спечелил титла номер 100 в бляскавата си кариера, е човек, който е успявал да се противопостави успешно на Джокович в доминантните му години (справка Роланд Гарос 2011г). Но дори и най-големите привърженици на швейцареца няма как да отрекат негативната статистика в двубоите им от последните няколко години. Швейцарецът загуби четирите си последни срещи срещу сърбина, като последната му победа датира от 2015, докато Джокович спечели 14 от последните им 20 мача.

Селективният график на Федерер направи чудеса през 2017 г., като спечели титли от откритото първенство на Австралия и Уимбълдън, но в края на миналата година показваше ясни признаци на спад във формата. Разбира се, Федерер не трябва да бъде изключван от сметките за спечелване на титла от шлема (като Уимбълдън изглежда, както винаги, голямата възможност), след като е показал много пъти, че успява да преоткрива своята игра и да добавя допълнителни елементи в нея, дори и на 37г.

Анди Мъри беше голямо предизвикателство за голямата тройка през 2016 и 2017 г., но от тогава британският трикратен победител в големия шлем е бледа сянка на доминантния дефанзивен бейслайнър, заради контузията на бедрото си, която изискваше две отделни операции и почти сложи край на неговата кариера тази година.

Джокович, Надал и Федерер, вече са видели една вълна от нови таланти, които се опитват да ги догонят и изместят от челните позиции - хора като 28-годишните Милош Раонич и Дейвид Гофин, 27-годишният Григор Димитров и 25-годишният Доминик Тим не изглеждат близо до спечелване на някой от 4-те големи турнира.

Това означава, че светът на тениса сега търси от най-новото ново поколение - водено от Александър Зверев, Стефанос Циципас и Карен Хачанов - да засилят и осигурят конкурентоспособността, която е нужна за процъфтяването на всеки елитен спорт.

Разбира се, ще дойде време, когато старите пушки ще се откажат от тениса и ще оставят ракетите си, и тогава тенисът ще бъде вкаран в нова ера, но засега - поне този сезон - препятствията по пътя на Джокович към повече титли изглеждат преодолими.

Най-голямото предизвикателство най-вероятно ще дойде от самия него

Джокович ще се опита да задържи своето високо ниво, афиширано първо през 2011 и отново през 2015 г., когато спечели съответно 10 и 11 титли. Тези два сезона също започнаха с триумф на Аустрелиън Оупън. Ако успее да издържи физически и най-вече психически, сърбинът ще е основен претендент за титли не само от серията Мастърс, но и за постигането на календарен Голям Шлем.

Автор: МАРТИН ДОЙЧЕВ

  Сподели
885