Агаси-Димитров. Рецепта за успех или ход на отчаянието?


FUTBOL-TV

Агаси-Димитров. Рецепта за успех или ход на отчаянието?

Ще спре ли това звездно партньорство свободното падане на Григор в ранглистата на ATP? Според високите критерии и големите очаквания, поставени от най-добрия български тенисист, Григор Димитров, 2018г. би могла да се определи като посредствена за него и изпълнена с много разочарования.

След доброто начало - финалите в Бризбейн и Ротердам, и силното представяне на Австралия Оупън, последва спад във формата на Григор, който го остави извън ТОП 20 в края на годината. Така, той не успя да защити най-голямата титла в неговата кариера - тази от Мастърса на осемте най-добри в Лондон.

Тези несполуки накараха Григор и неговия щаб, начело с треньора Дани Валвердо, да предприемат драстични промени. Наемайки американската легенда по тенис, Андре Агаси, българинът ясно показа амбиция да си върне върховите позиции през сезон 2019.

Включването на Агаси има за цел не само да подобри и опрости играта на българина (както е казвал самият Димитров много пъти в свои интервюта), но и да се фокусира в един много специфичен аспект - психологическия. През втората част на 2018г., Григор показа слабостите, които се смяташе, че вече е успял да преодолее - липса на концентрация и неспособност за вземане на правилни решения под напрежение. Включването на доказано вече име, спечелило осем титли от Големия Шлем, би трябвало да помогне на Григор като му вдъхне духа на непримирим боец, какъвто беше Агаси на корта.

Първи впечатления от това сътрудничество можахме да си направим по време на откритото първенство на Австралия. Григор се представи добре, преодолявайки първите три кръга с голяма самоувереност. Тениситът загуби много оспорван 4-сетов двубой от младата надежда на САЩ, Франсис Тиафо, в който българинът имаше повече отигравания и повече точки от своя съперник, но в крайна сметка няколко точки в тайбрейк-а направиха разликата. Както се оказа, този турнир може би дойде твърде рано за тандема Димитров-Агаси. Въпреки това, позитивните признаци бяха на лице. Григор беше по агресивен и уверен, бекхенд-ът му беше стабилен, а сервисът му (с леки изключения) беше познатото оръжие от 2017г. и началото на 2018г.

Сезонът на Клей: Това е най-малко любимата настилка на Димитров. Има други клей корт специалисти като Александър Зверев, Дейвид Гофин, Надал и Тием, които са много по-силни от Димитров на червения килим. Може би би била непосилна задача за Григор, дори и в екип с Агаси, да успее да се конкурира с най-добрите от тях в близко бъдеще.

Сезонът на трева: Димитров отдавна е приветстван като бъдещия шампион на Уимбълдън. Начинът, по който той се движи и се плъзга по тревата, с подобен стил на игра на Федерер, означава, че той не може да бъде подценяван.

Ако някой от голямата тройка отпадне рано, той определено може да отправи предизвикателство на статуквото и да спечели Уимбълдън някой ден. Ако успее да влезне във форма през летния сезон, Димитров със сигурност ще бъде в списъка на всички като скрит фаворит за спечелването на турнира.

Американско лято: Димитров не веднъж се е доказвал на твърдите кортове. Ако техниката на сервиса му достигне необходимото ниво и ретурът му се подобри, той може да отговаря на изискванията на типично бързите настилки на кортовете в САЩ.

Настъпването на Откритото първенство на САЩ ще даде отговор на въпроса дали методите на Агаси са успешни и ще дадат резултати. Въпреки това, Уимбълдън е все още най-добрият шанс на Димитров за титла от Големия шлем.

В заключение: Димитров трябва драстично да подобри представянето си от 2018 година. Той ще се надява, че шампионският манталитет на Агаси ще се отрази на неговото представяне. Въпреки че американецът не е доказан треньор с кратката си (и не много успешна) работа с Джокович, той може да помогне на Григор със съвети не само на корта, но и извън него. Удряйки с дълбочина, вместо да търси ъглите, връщайки топката в корта от отбранителна позиция, вместо да се опитва да прави уинър-и от трудни позиции, играейки удари с висок процент на успеваемост, са неща, в които Агаси е експерт и към които Димитров тепърва ще се стреми. Рано е да се правят заключения за сезона на тенисиста ни, както и за неговото сътрудничество с Агаси, но е ясно, че промяната към една по-успешна година са в ръцете и ракетата на българина.

МАРТИН ДОЙЧЕВ

  Сподели
1460