История на СП: Общи сведения


Н. Гавазов

История на СП: Общи сведения

Годината е 2018-та, което в света на футбола означава само едно - време е за грандиозното Световно първенство, организирано от ФИФА. Домакин на поредното 21-во издание на надпреварата е Русия, и заедно с тях сили ще премерят още 31 държави от цял свят, заслужили мястото си във финалната фаза след квалификации. Милиони любители на най-популярния спорт на земята са в очакване на първия съдийски сигнал в Москва, откъдето ще започнат битките, които след близо месец ще определят новия световен шампион. FUTBOL TV се връща назад във времето, припомняйки зараждането на турнира и историята на предишните състезания.

За цялата история на Световното само осем страни са успявали да стъпят на световния връх. Най-голям брой титли има Бразилия - пет пъти. Италия и Германия си делят второто място с четири титли, Аржентина и Уругвай са ставали по два пъти шампиони, а по един път са побеждавали Франция, Англия и Испания. Единственият човек, който три пъти е ставал шампион като играч е Пеле. Още 20 футболисти са триумфирали по два пъти, а Виторио Поцо е единственият старши-треньор, който два пъти е побеждавал на Световното. Финалният турнир от Мондиал 2018 ще се проведе от 14 юни до 15 юли в Русия.   

Световното първенство не е първото футболно съревнование в световната футболна история. Любителският футбол става част от програмата на Олимпийските игри през 1908 година. През 1909 година в Торино Сър Томас Липтън организирал турнир, който по-късно е определен като "Най-първото Световно първенство". Италианци, немци и швейцарци изпратили на този турнир най-силните си професионални отбори, но Футболната асоциация на Англия отговорила с отказ. Разбирайки, че без участието на създателите на футбола този турнир няма да бъде възприет като сериозен, Сър Липтън поканил за участие аматьори от североизточна Англия под името Уест Оклънд. По-голяма част от състава на този тим били миньори, но въпреки това, англичаните спечелили състезанието.

През 2011 година аматьорите от Острова се завърнали в Италия за да защитят титлата си и отново спечелили турнира, побеждавайки на финала Ювентус с 6:1. Футболният турнир на Олимпийските игри, в които можеха да участват футболисти от различни страни, бе единственото официално международно съревнование. През 1924 и 1928 година победител е Уругвай. Широкото развитие на професионалния спорт и стремителното нарастване на разрива между нивото на играта на професионалистите и играчите накара ФИФА да пристъпи към организиране на Световно първенство. На конгреса на ФИФА през 1926 година Анри Делон заявява: "Сега е невъзможно да удържим футбола зад стените на Олимпийските игри". Тогава изпълкомът на ФИФА създава комисия, която има за цел да проучи възможността за организиране на Световно първенство. Окончателното решение се приема на конгреса на ФИФА в Амстердам на 20 май 198 година. 25 от делегатите подкрепят решение, а 5 са против.

ПОДРОБНИ СТАТИИ ЗА ВСИЧКИ ИЗМИНАЛИ СП

  Сподели
854