Дортмунд изригна срещу Байерн


А. Павлов

Дортмунд изригна срещу Байерн

Дортмунд изригна срещу Байерн, побеждавайки го с 2:0. В дербито, провело се на невероятния стадион "Сигнал Идуна Парк", дортмундци стигнаха до този много ценен успех благодарение на попаденията на Лукас Бариос в 52-ата и Нури Шахин в 60-ата минути. По този начин момчетата на Юрген Клоп се утвърдиха на второто място във временното класиране, на три точки зад изненадващия лидер Майнц. Байерн пък заема едва 12-а позиция в таблицата, след като спечели едва осем точки до този момент.

Големият сблъсък на седмия кръг в Бундеслигата започна с предпазливи действия от страна на дортмундци и мюнхенци. Темпото на игра беше високо, но головите опасности липсваха.

Първото добро положение за гол се откри пред баварците. След центриране от фаул на Холгер Бадщубер, Марио Гомес можеше да направи 0:1, но изстрелът му премина малко покрай левия страничен стълб на вратата, охранявана от Роман Вайденфелер. При подаването на Бадщубер към Гомес обаче имаша засада, която главният рефер Флориан Майер не отсъди.

Изобщо най-хубавите шансове през първата част бяха свързани с 25-годишния стрелец на гостите. Той се озова на три пъти в доста удобни стрелкови позиции, но така и не съумя да порази целта.

В 26-ата минута Вайденфелер го изпревари и улови топката, току преди той да шутира. 15 минути след това дойде и най-чистата възможност за червените, когато стражът на домакините отби удар на Марио Гомес в корнер. В 44-ата минута немецът от испански произход отново разочарова, не успявайки да вкара с глава от близка дистанция.

От своя страна, черно-жълтите не създадоха нещо кой знае колко застрашаващо през първата част. Така краят на първата част дойде при резултат 0:0.

Гостите започнаха вторите 45 минути в променен състав. Мартин Демикелис замени Даниел Ван Буйтен, след като последният се контузи при сблъсък с Марсел Шмелцер. За жалост на многобройните фенове на Байерн тази смяна се оказа доста злополучна.

В този ред на мисли след силно изпълнен тъч от страна на Шмелцер и неумело изчистване с глава на Демикелис, Бариос овладя топката и реализира гол - 1:0 в 52-ата минута.

Само осем минути след тази сцена Дортмунд покачи на 2:0. Нури Шахин стреля от пряк свободен удар, дошъл след нарушение на Демикелис срещу Матс Хумелс, и не остави никакви шансове на Ханс-Йорг Бут.

Луис ван Гаал реагира светкавично. Холандецът пусна в игра Ивица Олич, който се появи на мястото на Едсон Браафхейд.

Полза от този ход обаче нямаше. Напротив, в 69-ата минута Лукас Бариос нацели гредата след хубав диагонален шут. При добавката Куба можеше да направи резултата класичечески, ала ударът на поляка с глава премина много над вратата. Все пак трябва да признаем, че ситуацията бе наистина трудна за отиграване.

В последния четвърт час от дуела Бадщубер в 76-ата и Олич в 88-ата можеха да намалят на 1:2, като и при двата пъти топката не пожела да влезе в мрежата. Последният удар на дортмундци в мача беше отправен от Роберт Левандовски. Полякът стреля хубаво от воле, но коженото кълбо мина встрани от вратата.

В крайна сметка, след изтичанаето на двуминутното продължение, което даде Майер, Дортмунд се поздрави с много важна и сладка победа над Байерн. Това бе шестият пореден успех за домакините и второ поредно поражение за гостите. Сезонът за Дортмунд дотук се развива повече от добре. Само времето ще покаже дали момчетата на Юрген Клоп могат да изригне не само срещу Байерн, а и срещу другите тимове в първенството, печелейки титлата.

  Сподели
143