Стоичков отново се държи като мутра - удари журналист


Н. Гавазов

Христо Стоичков се забърка в пореден скандал, след като тази вечер стана ясно, че старши-треньорът на Литекс е разследван от полицията в Чикаго по обвинение в побой над журналист. Жалбата е подадена от главния редактор и издател на местния вестник "България Сега" Светлозар Момчилов. Тъй като не става дума за тежко криминално престъпление, най-вероятно Стоичков ще може да напусне страната.

Инцидентът е станал на 8 октомври по време на тържеството за 15-ата годишнина от основаването на местния отбор Чикаго Файър в Историческия музей в Чикаго. Христо Стоичков нападнал главния редактор и издател на местния вестник "България Сега" Светлозар Момчилов, който поискал да вземе интервю от него, твърди потърпевшият. Футболистът го ударил в челюстта и накрая го заплашил, че ако опише случая във вестника си, ще му "отреже главата".

След преживения шок Светлозар Момчилов се прибира у дома си, но към полунощ, той се поуспокоява от шока и решава да потърси правата си. От местната полиция му казват, че трябва да подаде жалба за случилото се в районното управление до Историческия музей, където е станал инцидентът. Жалбата на Момчилов срещу Стоичков е внесена и заверена под № hv510267 в чикагската полиция. Простъпката е описана като "battery". На български терминът се превежда като телесна повреда, обида чрез действие, словесна атака, нападение, побой, обида чрез действие.

Момчилов сподели още, че когато го попитали иска ли Стоичков да бъде арестуван, той е потвърдил и е отвърнал, че иска да се спази законовата процедура.

Както е известно, Камата има буен нрав, не обича журналистите и не за първи път влиза в разправа с представители на четвъртата власт. На 4 октомври след разпит в ГДБОП той обвини журналистите, че са унищожили международния му имидж, свързвайки името му с черното тото, въпреки че информацията за разпита му бе разпространена от МВР, а представителите на медиите само изпълниха професионалния си дълг, отразявайки информацията.

През лятото известният български футболист, който като гражданин се държи като истинска мутра нападна журналист, наричайки го „тупан", но това не е единственият скандал със Стоичков. През пролетта т.нар. „Камата" заплаши по телефона рефера Богомил Маринов, но инцидентът беше умело прикрит от БФС и правоохранителните органи.

Не по-малко скандално е, че човекът, който преди 21 години се обърна към студентите с израза: „Студени ли сте, топли ли сте, ни знам, ама нали знаити, чи идна патка учила, учила, та накрая пукнала! Повичи е**и, по-малку учети!", сега носи почетното звание „доктор хонорис кауза".

Всички помнят и как преди години Стоичков публично се отрече от България, както и с отказа си да даде автограф на малко българче, само за това, че носи шал на Левски.

 

179