Европейски футболни дни срещу глада


В. Мухарски

Днес и утре ще се състоят Европейски футболни дни срещу глада, информираха от пресцентъра на Европейската комисия (ЕК). Инициативата е под патронажа на българския комисар Кристалина Георгиева. Очакванията са Европейският футболен ден срещу глада да бъде отбелязан в 15 държави на Стария континент. В кампанията за България ще се включат всички футболни срещи от предстоящия кръг на родната "А" група.

На 28 март 2012 г. (сряда) от 16:30 часа на Градския стадион в Ловеч ще се проведе пресконференция за инициативата. Организатори са треньорът на Литекс Христо Стоичков - официален посланик за страната на кампанията "Професионалният футбол срещу глада", Стефан Капралов - президент на Професионалната футболна лига, както и Зинаида Златанова - ръководител на Представителството на ЕК у нас.

Повече от 300 професионални футболни клубове от 20 първенства в 16 европейски държави посвещават своите срещи на борбата с глада в региона Сахел в Западна Африка. Там са съсредоточени дейностите на ЕК и на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, насочени към предотвратяването на нова продоволствена криза. Мотото на кампанията е "Заедно можем да спасим човешки живот".

243