Да оставиш ШЛ без Ел Класико или как Юве повали Реал


Н. Гавазов

Какво може да се очаква от Реал, щом за 180 минути успя само да разсмее Буфон? Това е част от появилия се фолклор в социалните мрежи след снощния мач-реванш между Реал Мадрид и Ювентус. Разбира се, голяма е съблазънта да напишеш нещо критично след провала на големия фаворит. Но по-същата логика бихме задали въпроса: какви претенции може да предявим към Ювентус, щом този отбор игра просто, солидно, достатъчно внимателно тактически и успя да вкара гол в повече от своя противник?

FUTBOL TV благодари на снощните съперници за емоциите, които ни накараха да преживеем и изказва своите поздравления към италианския отбор, който след 12 години отново ще играе финал в Шампионска лига.

Още след първия съдийски сигнал стана ясно, че домакините са изправени пред голям проблем в лицето на "бианконерите". Гостите започнаха силно, залагайки на атаката, опитаха се да изострят играта отпред, а отзад бяха уверени и спокойни. В същото време домакините показаха много нервност и не приличаха на едно цяло. Тези претенции към "белите" може да предявим за всичките 90 минути на реванша.

Към средата на полувремето нещата започнаха да се успокояват, а гостите нарушиха тактическата си дисциплина, ненужно разкъсвайки линиите при атаките. Това позволи на Бензема, Роналдо и Бейл повече свобода - французинът сам създаде положение и лично го пропиля, португалецът стреля покрай гредата, а уелсецът направи две добри включвания, създавайки напрежение в наказателното поле на противника.

Ключовият момент обаче дойде, когато топката попадна в Хамес Родригес. Както обикновено, колумбиецът нищо не успя да измисли, но за това пък падна.

Така Реал изведнъж придоби преимущество и получи комфорт. Комфорт, защото сега вече "бианконерите" трябваше да реагират, да тръгнат напред с големи сили, а това даваше пространство за пробиви на тримата нападатели - нещо, от чиято липса страдаха цял сезон. Вероятно тук някъде испанските фенове са потривали доволно ръце и най-вече Анчелоти, усещайки как отборът му се насочва към 11-та...

Проблемът за "белите" е, че не вкараха втори гол, а полувремето свърши много бързо, което позволи на гостите да преценят възможностите си в нападение и да коригират поведението си.

Тук трябва да поздравим Алегри и неговите играчи за корекциите на почивката и за това, че не изпаднаха в паника. Първо, специалистът премахна ромба в средата на терена, заради който Реал получи преимущество по фланговете в лицето на Марело и Карвахал. Второ, гостите почти се доближиха до схема 4-4-2, която е удобна за използване на пространствата зад гърба на тичащите напред крайни защитници и трето, ясно се видя, че Погба, Видал и Маркизио получиха за задача да играят с повече внимание и по-агресивно към фланговете. По този начин тази част от терена престана да бъде полигон за развръщане на мадридската лека техника, а учудващото е, че Анчелоти не реагира по никакъв начин на това, оставяйки Кроос в средата абсолютно сам. При изравнителния гол всички обърнаха внимание на това, че Погба се справи с Рамос, че Варан не прояви активност, а Мората действа хладнокръвно. Но преди всичко това да се случи, заплахата дойде от десния фланг, от Видал.

След това попадение торинската защита запази своята компактност и забележете: домакините не успяха да проведат нито една качествена позиционна атака, завършваща с проникващо подаване и изстрел към Буфон. Преминаването на гостите към игра с трима централни защитника пък съвсем отчая домакините, а още по-трудно е когато и Роналдо не играе добре, което само подпомогна играта на солидния Ювентус.

Няма да разсъждаваме над това, че Тони Кроос отстъпва на Шаби Алонсо в опорната зона, че Иско е по-слаб от Лика Модрич, а Хамес дори не може да се доближи до идеите на Анхел Ди Мария - това са проблеми на мадридчани.

Факт е, че Ювентус, който дори не игра на своя предел, проведе два стабилни мача с Реал и напълно заслужено се класира за финала. Барселона е отбор от друга планета, но не бързайте да слагате кръст на "бианконерите", защото между двата финалиста има едно общо нещо, което ни дава повод да очакваме интрига в последния мач от главния европейски клубен турнир. Докато Реал и Байерн влошаваха играта си към края на сезона, то торинци и каталунци поправяха собствените си грешки и ставаха все по-силни. Какво ще се случи на финала? Това вече е друга история, на която скоро ще се насладим.

ВИДЕО

 

289