ФИФА започна разследване срещу Сръбската федерация


Н. Гавазов

ФИФА откри дисциплинарно производство срещу Сръбската футболна федерация, след като преди загубата от Бразилия на Световното първенство отборът окачи знаме на страната, в което бе включено Косово.

"Подобен шовинистичен акт няма място на спортни събития и още повече там, където се провежда най-голямото футболно събитие в света. Недопустимо е този акт да бъде премълчан. Силно настояваме ФИФА да прилага стриктно правилата си и да накаже Сръбската футболна федерация за този агресивен акт, който е в противоречие с ценностите, които футболът предава “, се казва в изявление на официалния уебсайт на Футболната федерация на Косово.

"Като се има предвид, че Косово е пълноправен член на ФИФА и УЕФА, очакваме ФИФА да предприеме конкретни действия в отговор на тези позорни изображения от съблекалнята на Сърбия, които демонстрират омразно, ксенофобско и геноцидно отношение към Косово, използвайки Световното първенство по футбол за това“, написа министърът на спорта на Косово в своя Twitter.

Не закъсня и реакцията на Световната централа.

"Дисциплинарната комисия на ФИФА откри производство срещу футболната асоциация на Сърбия заради флаг, изложен в тяхната съблекалня по повод мача от Световната купа на ФИФА Бразилия срещу Сърбия, изигран на 24 ноември“, се казва в изявление на ФИФА.

Косово, която е бивша югославска провинция с албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград отказва да признае. Мнозина агенти за руско влияние и петоколонници дават за пример именно Косово, оправдавайки агресията на Русия срещу Украйна, удобно пропускайки факта, че държавата-терорист Русия присъедини към своите територии четири области на независима Украйна, за разлика от Косово, чиято територия остава суверенна.

288