Франция отстрани Португалия след дузпи (видео)


И. Ангелов

Португалия и Франция затвърдиха формата си от цялото Евро 2024 г. след като в редовното време на четвърт-финалната фаза на състезанието така и не си вкараха гол в редовното време, достигнаха до продължения и дузпи, където Франция надделя с петте си вкарани дузпи, докато Жоао Феликс единствен пропусна за "мореплавателите" с удар в гредата.

В първото полувреме Португалия надиграваше, но положенията бяха от дистанция и от статични положения, най-вече пред Бруно Фернандеш. Франция отговори със само един удар от дистанция от Тио Хернандез, който Коща отрази. Майкъл Оливър даде финал на полувремето след само 4 секунди след редовното време, което оставя Франция без гол от игра в цялото Евро до тук, докато Португалия няма гол от онзи във втория кръг на Бруно срещу Турция (вече 289 минути).

След почивката Португалия започна още по-агресивно и Майнан трябваше да спасява вратата си последователно от Витиня, Бруно, Кансело и Роналдо до 65-ата минута. Коло Муани отговори в 66-ата минута от позиция в наказателното поле, но Рубен Диаш спаси вратата си. В 69-ата минута Португалия оцеля и срещу Камавинга в чисто положение.

Преди да изтече редовното време Роналдо можеше да реши срещата, но пропусна изключително положение. Така се стигна до продължения. Статистиката сочи, че Португалия е прогресирала в 5 от последните си 6 срещи на европейско първенство, стигнали до продължения, като само Испания през 2012 надделя над тима на дузпи, на полуфинал.

Франция бе елиминирана в последните две Евро срещи с продължения, през 2020 г. срещу Швейцария и през 2016 г. срещу Португалия на финала.

Именно Португалия бе по-настоятелният отбор и по време на продълженията, но Роналдо и компания продължиха с пропуските, докато французите отговаряха с редки удари от дистанция. Така се стигна до дузпи, където:

1.Дембеле прати Коща в грешна посока за 1:0 Франция;
2. Роналдо матира Майнан за 1:1;
3. Фофана стреля в средата за 2:1 за Франция;
4. Бернардо Силва стреля над плонжа на Майнан за 2:2;
5. Коунде заби топката в сглобката на вратата за 3:2;
6. Жоао Феликс нацели страничната греда - 3:2 за Франция;
7. Баркола прати Коща в грешна посока - 4:2;
8. Нуно Мендеш стреля точно под горната греда - 4:3;
9. И Хернандез прати Коща в грешна посока за победа с 5:3.

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



423