Дисквалифицираха съдия заради расизъм


Н. Гавазов

Дисквалифицираха съдия заради расизъм

Съдията Алън Малоуни, който попадна в центъра на скандал през декември 2018 г., когато поиска чернокожият  боец ​​Андрю Джонсън да подстриже косата си преди двубоя (расти прическа), бе дисквалифициран за две години, съобщава The Guardian. На състезание по борба в едно от училищата в Ню Джърси (САЩ) реферът заплаши, че ще присъди на Джонсън поражение, ако той не си подстриже косата, преди да отиде на тепиха. Спортистът не протестира и мълчаливо изчака косата му да бъде отрязана.

След като се появи клип от  този инцидент, съдията бе обвинен в расизъм. След разглеждане на случая Малоуни бе отстранен от работа в щата за две години. Преди това той вече стана участник в скандала, когато на среща на съдиите през 2016 г. направи редица изказвания, в които имаше расистки елемент.

Освен това всички съдии на училищните състезания бяха длъжни да преминат курс за обучение, така че по-нататъшните  решения за приемане на спортисти да се вземат само въз основа на дължината на косата, а не на вида на прическата.

  Сподели
192