Шави: Футболистите вече не могат да бягат по-бързо


П. Пенков

Шави: Футболистите вече не могат да бягат по-бързо

Бившият полузащитник на Барселона Шави Ернандес вярва, че би следвало да се отдаде повече внимание върху таланта, като това според него би било единствената правилна стъпка в еволюцията на съвремения футбол. В официално писмо отправено към "Върховният комитет по наследство" (част от подготовката за Световното първенство в Катар през 2022г.), 38-годишният Шави набляга върху значимостта на техническите и тактическите аспекти във футбола.

"Футболът достигна изключително равнище по отношение на физическото развитие. По-голямата част от това, което получаваме като информация от медиите са предимно резултати от физическото представяне на играчите. Разбира се това е важно, но мисля, че футболът достигна своя предел в това отношение. Футболистите не могат да бягат по-бързо, а интензитета не може да бъде подобрен. Мисля, че трябва да се съсредотичим върху таланта на отделния футболист, както и върху тактическата и техническата подготовка," разкрива Шави.

"Вярвам, че това може да помогне в еволюцията на футбола. Определено талантът би могъл да направи разликата във всяка футболна среща. Всяка седмица следя различни двубои от целия свят. Във всяка страна и във всяко първенство търся отбори, които практикуват атакуващ начин на игра, както и за играчи притежаващи доза талант. За мен решаващ фактор не са футболистите с добра физическа подготовка, а тези които придават значение и структура на двубоя," добави полузащитникът на Ал Садд.

  Сподели
203