Готвят нова такса за заведения и хотели - ще се плаща допълнително за излъчване на мачове


FUTBOL-TV

Готвят нова такса за заведения и хотели - ще се плаща допълнително за излъчване на мачове

Заведенията и други публични пространства, в които има телевизори, ще трябва да искат разрешение от телевизиите да излъчват програмата им и да плащат такса за това. Това следва от промени в Закона за авторското право и сродните му права, предложени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Анна Александрова (ГЕРБ) и Емил Димитров - Ревизоро (Обединени патриоти), установи "Труд".

Изменението е мотивирано с две евродирективи - от 2001 и 2006 г., които позволяват събирането на финансови средства, ако за излъчването на програмата се взимат пари от публиката. Такава е разпоредбата и на сега действащия закон (чл. 91, ал.1, т.4). "Радио- и телевизионната организация, която е осъществила първоначалното излъчване или предаване на собствена програма, има изключително право да разрешава срещу заплащане публичното изпълнение на програмата, ако това се извършва в места, достъпни за публика срещу заплащане на входна такса", гласи сега действащият текст, приет през 2014 г.

Сега тримата депутати предлагат частта от изречението след думата "ако" да отпадне. Те се позовават на друга текст, който дава възможност на страните - членки да приложат по-широка закрила на телевизионните организации. Според вносителите така ще се защитят по-добре правата на излъчващите организации, но и на останалите носители на авторски права, чиито интелектуални продукти са включени в програмата.

  Сподели
410