Клубовете в Англия продължават да печелят най-много


Н. Гавазов

Клубовете в Англия продължават да печелят най-много

Представителите на Висшата лига на Англия все още са най-печелившите клубове в Европа, показват най-новите отчети на УЕФА за финансовото състояние на клубовете.

През 2017 г. клубовете от Висшата лига спечелиха общо 4,6 млрд. паунда - много повече от представители на испанската Ла Лига (2,5 млрд. паунда), германската Бундеслига (2,4 млрд. паунда), италианската Серия А (1,9 млрд. паунда) и Френската лига 1 (1,4 млрд. паунда).

Ако говорим за индивидуално представяне, най-печелившият клуб през отчетния период е Манчестър Юнайтед. Доходът "червени дяволи" възлиза на 593 милиона паунда - с близо половин милион повече  от дохода на Реал Мадрид.

В топ 30 на най-печелившите клубове в Европа има 13 представители на Висшата лига и това до голяма степен се дължи на доходоносния телевизионен  договор, който средно дава 54% от всички приходи в най-високото на английския  футбол.

Заедно с това се увеличиха и разходите на клубовете. Общият списък на заплатите на клубовете във Висшата лига възлиза на 2,6 млрд. паунда, повече от приходите на останалите лиги - и това въпреки обезценяването на паунда спрямо еврото, тъй като в оригиналния доклад на УЕФА се използва общата европейска валута.

От 20-те клуба с най-големи разходи по заплати, девет от тях са от Висшата лига, а един от тях, Кристал Палас, харчи за заплати  плашещите 79% от това, което печели.

  Сподели
391