Отпадането на Лудогорец - логично и правилно?


Н. Гавазов

Отпадането на Лудогорец - логично и правилно?

Чувствате ли се тъпо? Аз лично да. Ама много тъпо се чувствам. И няма как да бъде след снощното отпадане на Лудогорец. Или може би трябваше да използвам по-културната дума - нелепо. Защото наистина е нелепо да отпаднеш, когато надиграеш противника си, а в крайна сметка губиш. Във футбола сме ставали свидетели на какви ли не небивалици, но да се случи в два поредни мача с един и същи тим аз лично не си спомням подобно нещо и цялото представяне на разградчани в Шампионска лига мога да сравня единствено с онова 4:3 на ЦСКА срещу Байерн Мюнхен и загубата на Левски в Антверпен, което си остава класика по футболна глупост.

Не искам да си спомням за гола на хърватите в Разград. Ако не беше той, сега българите щяха да са в следващия кръг на надпреварата. Не искам да си спомням, че снощи два пъти повеждахме в резултата след по-добра игра и два пъти по най-глупавия начин пропилявахме преднината си. Не искам да си спомням за Марселиньо - какъвто ще да е, но мисловните процеси в това момче протичат малко по-различно от тези в останалите хора. Не искам да си спомням и виковете „цигани" на хърватската публика към българите - бих попитал само, къде сега са се скрили представителите на Хелзинкски комитети, Организации за защитата на правата на гейове, хомосексуалисти, малцинства, наркомани и изобщо всички онези майцепродавци, които са на заплати извън България (дори Платини нарече хърватската публика на Евро 2012 идиоти). Не искам да си спомням, че са хвърляли бирени чаши по президента на Лудогорец - ръководството на българите посрещна като царе делегацията на Динамо в първия мач в Разград и дори след срещата президентът на хърватската федерация Давор Шукер благодари за топлото посрещане - какъвто ще да е Домусчиев, но той е представител на институция и самата институция трябва да бъде уважавана. Не искам да си спомням и за Великия инквизитор Феликс Цвайер, който даде осемминутно продължение - нека някой да ми посочи, кога рефер е давал толкова голямо продължение след като в началото на полувремето е показал червен картон и по-късно спестява такъв на противника (ударът на Самир в лицето на Дяков)! Не искам да си спомням изобщо и как паднаха втория и третия гол на хърватите, защото те ще се наредят до онези мачове с Байерн и Антверпен.

Истината е, че боли, защото нека бъдем честни - играта на Лудогорец в 120 минути от общо 180 в двата мача беше наистина добра и лично аз не бях виждал подобна игра от български отбор в последните 5-6 години. Глупаво е да кажа „българска работа", а още по-безумно, че остава успокоението, че Лудогорец беше по-добрият отбор и е морален победител в серията. Но с горчивина трябва да признаем, че и във футбола се вижда, че сме втора ръка в Европейския съюз и на нас гледат като на аборигени.

Има и още една истина, от която на някои хора ще им стане много, ама много неприятно, но нека да си я признаем и бъдем преди всичко честни към себе си - отпадането на Лудогорец е логично и правилно.

Първо , защото това е един отбор, представител на мизерна футболна България, управлявана от корумпирани и самозабравили се футболни чиновници.

Второ , защото това е най-наивният отбор, който съм виждал: без треньор и без стратегически план Б в процеса на мача.

Трето , подарена титла, заради машинации на пернишките извозвачи на боклуци, Домусчиев и пернишката ****, собственик на Миньор.

Четвърто , този отбор има повече от смешен вратар, а както знаем, стражът е половин отбор.

Пето , българите демонстративно и по най-глупавия начин бавеха играта, правейки напук на съдията, който пък им показа, че няма да стане.

Шесто и най-голямата истина: нямаме качествени изпълнители за европейско ниво - дори Гъргоров и Марселиньо изглеждат пълни лилипути, не само в буквалния, но и в преносния смисъл.

И последно - късметът винаги отива при по-добрия. Справка, класирането ни за Мондиал 94.

Колкото и да ни е тежко, колкото и да не можем да повярваме на това, което се случи, то е вече минало и няма как да върнем нещата назад. Чудя се обаче на мазохизма на феновете тук. Колко и докога ще търпят тази подигравка наречена Български футбол? Докога ще позволяват на мутрите да си въртят своите игрички, справка - последният филм с Тото, пардон - Коко Динев, Титаните, Адвоката, Оръжейния, Оня от Славия, Тримата от Варна и прочие и прочие...

Все пак, нека пожелаем успех на ЦСКА и Левски тази вечер и да се надяваме, че разочарованието от снощи няма да се повтаря! „Сини" и „червени" държат съдбата си в своите ръце и нямат право на грешка. С вас сме българи. Защото все пак обичаме този спорт и искаме да остане жив по тези земи. Дано утре се събудим по-щастливи...

 

  Сподели
237