Ювентус - Барселона: В битка за требъл


Н. Гавазов

Ювентус - Барселона
Стадион: "Олимпиящадион", Берлин
Дата: 06.06.2015г.
Час: 21:45
Съдия: Джюнеит Чакър (Турция)

В събота вечер футболният свят ще замре пред телевизионните екрани когато на "Олимпиящадион" Джунейт Чакър ще изведе Барселона и Ювентус във финалния мач от Шампионска лига. Двата отбора се представиха блестящо на вътрешната сцена, но никой от тях не възнамерява да се ограничава с тези постижения, тъй като за всеки един футболист е мечта да вдигне над главата си престижния трофей.

Едва ли са много почитателите на футбола, които преди началото на турнира са предполагали, че ще станем свидетели на точно на този финален сблъсък. Истината е, че "бианконерите" поднесоха истински сюрприз, достигайки до решаващия мач в Берлин. Усещането в някои фенове е, че торинци достигнаха своя връх, но едва ли това мнение се споделя от възпитаниците на Масимилиано Алегри, които са амбицирани да дадат битка на своя противник. Ювентус за последно игра на финал през 2003 година, когато загуби от Милан след дузпи. Относно Барселона, последната поява на каталунците в решаващия мач от турнира бе през 2011 година, когато испанците се наложиха над Манчестър Юнайтед.

Победата в днешния мач ще бъде върховната награда за спечелилия сблъсъка. "Бианконерите" без особени проблеми спечелиха титлата в Серия А, а след това и Купата на страната. Барселона обаче трябваше да води напрегната борба и едва в заключителни период от сезона успя да надвие над Реал Мадрид, а по-късно и да спечели Купата на Испания. Това означава, че един от съперниците тази вечер ще постигне златен требъл. Ако Ювентус направи това, постижението ще е първо за "Старата дама". Ако Барселона победи, то тогава каталунците ще повторят успеха си през 2009 година.


ПЪТЯТ КЪМ БЕРЛИН

Ювентус имаше проблеми на груповата фаза, тъй като Олимпиакос се включи в борбата между торинския отбор и Атлетико. Типично по италиански, "бианконерите" сами си усложниха живота, но въпреки това успяха да се измъкнат от групата, изпреварвайки гръцкия тим с една точка. Едва ли някой е предполагал, че през юни Ювентус ще се бори за трофея в турнира. Барселона нямаше никакви проблеми с първото място в групата, за което се конкурираше с ПСЖ. Каталунците завършиха първи, с актив от 15 точки и голова разлика 15:5 и единодушното мнение на специалистите бе, че "блаугранас" е един от фаворитите за спечелване на турнира.

В полуфиналите Ювентус показа огромно израстване и по-голяма тактическа гъвкавост. Колективът на Алегри изглеждаше все по-уверен и прагматичен, като това много ясно се видя срещу Монако, който бе победен с неговото оръжие. Преди това, в осминафиналите, италианците на два пъти се оказаха по-силни от Борусия Дортмунд, но въпреки всички тези успехи и различния стил на игра в четирите плейофни мача, скептичното отношение към Ювентус продължи и в полуфиналите. "Бианконерите" обаче победиха Реал Мадрид у дома си, а след това направиха равен в Испания и заслужиха правото да играят в Берлин.

Барселона продължи своя уверен ход в директните елиминации, записвайки пет победи в шест мача. Каталунците два пъти надделяха над Манчестър Сити, след това по аналогичен начин бе отстранен ПСЖ, а срещу Байерн Мюнхен хората на Луис Енрике постигнаха успех с 3:0 и на практика предрешиха реванша в Мюнхен.


ИСТОРИЯ

Ювентус и Барселона три пъти са пресичали пътищата си в евротурнирите, като балансът е две победи за италианците, две победи за испанците и две равенства. Последният сблъсък е през 2003 година на 1/4-финал в Шампионска лига. Първият мач в Торино завършва при резултат 1:1, в реванша също се получава 1:1, но в допълнителното време Салайета носи успеха на "бианконерите".

Има история и между футболисти на двата отбора. Достатъчно е само да си спомним за пребиваването на Луис Суарес в Ливърпул, когато уругваецът се забърка в расистки скандал с Патрис Евра, който тогава играеше за Манчестър Юнайтед. Отново Суарес се забърка в неприятна история по време на Мондиал 2014 когато ухапа Джорджо Киелини.

Масимилиано Алегри и Луис Енрике два пъти са пресичали пътищата си през сезон 2011/12, когато испанецът бе начело на Рома. Тогава италианецът постигна две победи. Иначе, Алегри като наставник на Милан има 8 мача срещу Барселона (1 победа и 4 загуби), а Енрике като треньор има две поражения и равенство срещу Ювентус.


КАДРОВО СЪСТОЯНИЕ

Ювентус влиза в двубоя с определени кадрови проблеми. Основният от тях е отсъствието на ДжорджоКиелини, който ще бъде заменен в центъра на отбраната от Андреа Бардзали. Безпокойството е, че Андреа възобнови тренировки едва в сряда, а в петък вече тренираше с общата група. В лазарета отдавна се намират Касерас, Асамоа и Ромуло.

Относно постройката, Алегри вероятно ще излезе със схема 4-3-1-2, но бъдете сигурни, че това няма да е единствената схема на игра от страна на италианците. Впрочем, това подреждане за първи път бе използвано в победния мач срещу Олипмиакос, който се превърна в Рубикон при представянето на Ювентус. Срещу Монако Алегри използва 3-5-2, в плейофите видяхме дори на моменти игра с петима защитника, един нападател и дори с четирима полузащитника, така че тактическата гъвкавост и грамотност на торинци е много голяма и вероятно ще видим същото и тази вечер.

Относно Барселона, тимът е с оптималния си състав и без загуби. Почти сигурно е, че каталунците ще излязат с привичния си състав с Масчерано и Пике в средата на защитата, със схема 4-3-3 и с нападение в лицето на атомното трио Неймар, Суарес и Меси.


СЪДИЯТА

Финалът ще бъде обслужен от бригада турски арбитри начело с Джунейт Чакър. 38-годишният рефер призна, че е много щастлив и ще се опита да получи удоволствие от мача. Пътищата на Ювентус и Чакър се пресякоха само един път - през 2012 година, когато италианците пометоха Челси с 3:0 в груповата фаза на Шампионска лига. Относно Барселона, турчинът е обслужвал три техни мача: равенство срещу Рубин, победа срещу Бенфика и равенство 2:2 срещу Челси в полуфинал, но този резултат изпрати "сините" във финала на Шампионска лига.

Любопитен факт е, че по-рано Чакър сам призна, че е голям фен на испанския футбол и на Реал Мадрид.


СТАДИОНЪТ

Инициатор за построяването на Олимпийския стадион е Адолф Хитлер, като на откриването на спортното съоръжение през 1936 година пристигат около 95 000 зрители. По-късно стадионът претърпява две реконструкции, които довеждат редуцирането на местата до 74 475. В момента "Олимпиящадион" е царството на Херта, който през сезон 2012/13 се завърна в Бундеслигата.


ИЗКАЗВАНИЯ


"Мачът няма да свърши 0:0. Трябва по-скоро да се стремим да вкараме гол, отколкото да спрем съперника . Отборът е спокоен, годината за нас е неповторима, но сме тук, за да вдигнем трофея. За нас отсъствието на Киелини е голяма загуба. На неговото място ще играе Бардзали, а и Огбоня е готов. Трябва да бъдем много силни, защото Барселона играе по различен начин от всички останали. Стигнахме до финала заслужено и сме спокойни. Що се отнася до Меси, не бива да му позволяваме да развие скорост. Трябва да го поемаме отрано. Ако нашите халфове работят добре и затварят пространствата, ще направим голям мач", заяви старши-треньорът на Милан Масимилиано Алегри.


"Мисля, че ние ще владеем повече топката. Надявам се през по-голямата част да се намираме в половината на съперника. Трябва да играем на най-високо ниво. Ювентус има сложен стил и също обича да контролира играта. Съперникът има великолепна защита. Както ние, така е те могат да спечелят златен требъл при успех. Отбелязахме много голове в Шампионска лига през сезона, но финалът е друго нещо. Много напрежение, с което е трудно да се справиш. Надявам се да се адаптираме добре към играта на Ювентус. Гордея се от това, което съм постигнал в кариерата си като футболист. Сега съм треньор и знам, че трябва пак да печеля, особено с такъв отбор като Барселона. Винаги върша своята работа и не обръщам внимание на хорските приказки", каза от своя страна старши-треньорът на Барселона Луис Енрике.


"Готов съм да стисна ръката на Суарес. Нямам нищо против него. Това е финал на Шампионската лига. Аз се гордея със себе си и с цвета на кожата си. Суарес ще почувства моето присъствие на терена", сподели защитникът на Ювентус Патрис Евра.


"Мисля, че ще владеем топката, въпреки че и те ще се стремят към това. В Мадрид притежаваха топката, макар на "Бернабеу" да се играе много трудно. Ще се стремим да отнемаме възможно най-дълбоко и да притесняваме тяхната защита. Меси, Луис Суарес, Неймар, Иниеста... разполагаме с голям отбор. Това е един от най-силните тимове в историята, а това е възможност да го докажем. Хората говорят само за бранителите, но във фаза "защита" участват всички. Мисля, че Ювентус ще контраатакува с Тевес, Мората и халфове като Маркизио или Пирло. Трябва да сме концентрирани. Ако спечелим Шампионската лига, ще влезем в историята. Ще бъде перфектният сезон, а ни делят едва 90 минути. Ще се опитам да постигнем този требъл", смята бранителят на Барселона Жерар Пике.


"Мачът не може да бъде определен като атакуващ Барселона срещу отбраняващ се Ювентус. Барселона е силен не само в атака, отборът има допуснати 20 гола, което говори за добра защита. Двубоят ще бъде спечелен в центъра на терена, където ще се види техниката на отборите. Ще покажем добра игра както в двубоите с Борусия Дортмунд. Знаем, че Барселона е класа над нас, но е финал, един мач, и тази разлика няма да играе роля в двубоя. Не сме тук, за да играем ролята на жертва", заяви защитникът на Ювентус Леонардо Бонучи.


"Вече казах, че Барселона е фаворит. Един отбор, в който в нападение има играчи като Меси, Суарес, Неймар, и Иниеста в средата на терена е фаворит. Все пак отбор като Юве, с Тевес, Погба и т.н.има шанс", смята Джиджи Буфон.

 

ПРОГНОЗА

На книга нападението и средната линия на Барселона са много по-силни, отколкото тези на Ювентус, докато разликата в защитите не е толкова голяма, че да говорим за предимство на торинци. Единственото ярко изразено превъзходство на "бианконерите" е при вратарите. Впрочем, това вече го чухме по-рано през сезона. Ако си спомняте, след жребия за полуфиналите, по същия начин футболният свят поздравяваше Реал с класиране за финала. Но италианците не оставиха никакви съмнения в превъзходството си над мадридчани и опровергаха много специалисти. Ето защо няма нужда да връчваме златните медали на Барселона още преди да е започнал двубоят.

Едно е сигурно в днешния мач, а то е, че ще видим един интересен сблъсък. Вероятно само най-тесен кръг в отборите знае какво са си приготвили двамата треньори, но едва ли трябва да очакваме, че Ювентус ще премине в глуха защитата. Може би каталунците повече ще владеят топката, а италианците ще играят с висока преса и ще контраатакуват. Става дума за един мач, в който може всичко да се случи.

Онези почитатели на залозите, които не обичат риска, ще се доверят на Барселона. Но вероятно има и такива, които обичат тръпката и няма да направят своя избор в полза на испанците и ще са напълно прави. В края на краищата, може ли човек да е спокоен, гледайки такъв сблъсък?! Нашите предположения са, че няма да видим нулево равенство, а също така, че редовното време ще завърши бе победител. Италианците са достатъчно хитър колектив, който доказа, че може да се справя с тежки ситуации и да показва гъвкавост. Освен това, усещането е, че Алегри има по-голям тактически контрол върху подчинените си, отколкото Енрике. И не на последно място, кой е казал, че аутсайдерът винаги трябва да претърпи поражение в един-единствен мач?

 

Прогноза: Ювентус - Барселона 1:1

 

 

Последни 5 изиграни срещи:

Ювентус:

13 май Реал Мадрид - Ювентус 1:1 (Шампионска лига)
16 май Интер - Ювентус 1:2 (Серия А)
20 май Ювентус - Лацио 2:1 сл. прод. (Купа на Италия, Финал)
23 май Ювентус - Наполи 3:1 (Серия А)
30 май Верона - Ювентус 2:2 (Серия А)

Барселона:

09 май Барселона - Реал Сосиедад 2:0 (Примера)
12 май Байерн Мюнхен - Барселона 3:2 (Шампионска лига)
17 май Атлетико Мадрид - Барселона 0:1 (Примера)
23 май Барселона - Депортиво Ла Коруня 2:2 (Примера)
30 май Атлетик Билбао - Барселона 1:3 (Купа на Краля, Финал)


Досегашни срещи:

Ювентус - Барселона

6 срещи
2 победи за Ювентус
2 равенства
2 победи за Барселона
Голова Разлика: 7:6 за Барселона

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
242