Марибор ще опита да прати мача с Ботев в продължения


F.

Марибор - Ботев Пловдив
Стадион: "Людски врът", Марибор
Дата: 18.07.2024 г.
Час: 21:15


Ботев Пловдив гостува в Словения на Марибор в мач-реванш от първия предварителен кръг на Лига Европа. Първата среща завърши с победа и добра игра на пловдивчани - 2:1. Сега обаче на "канарчетата" им предстои тежък тест и целта им изглежда още не е постигната. FTV и Futbolbet не изключват двубоя да не се реши в редовното време и да се стигне до продължения и дузпи - опитайте знак 1.

Клубният стадион на Марибор - "Людски врът" е разположен на левия бряг на река Драва в Словения. Той има капацитет от около 12 000 седящи места. Визитите в бившата югославска република по правило са неприятни за родните тимове. За това говори фактът, че само веднъж сме си тръгвали с победа от малката страна, която направи изключително положително европейско първенство (б.а. – отпадна от Португалия с дузпи на 1/8-финал). Като цяло пък в осемте предишни елиминационни сблъсъка 3 пъти сме продължавали напред и 5 пъти сме отпадали.

Още в първия двубой в Пловдив се видя, че тимът на Анте Шимунджа е много опасен. А в четвъртък още по-специално внимание трябва да се обърне на национала Йосип Иличич, който на няколко пъти разпиля отбраната на пловдивчани на "Колежа“.

Гостуванията на родните тимове в Словения винаги са били доста коварни. Последен го разбра Лудогорец. През миналия сезон разградчани бяха тотални фаворити срещу Олимпия Любляна в сблъсъците от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Те обаче стигнаха само до 1:1 у дома, а след това 1:2, и край на мечтите за груповата фаза на турнира на богатите.

От Олимпия Любляна на два пъти бе елиминиран Левски през 90-те години на миналия век. Тогава играчите на съперниците минаваха за "скиори“, но успяха да влязат във фенския фолклор у нас и по-точно в този на вечния съперник ЦСКА. "Армейците" до днес пеят специална песен за Олимпия. Първо през сезон 1994/95 в УЕФА, а след това и през 1996/97 за КНК словенците на два пъти изхвърлиха тима от "Герена“, като неизменно печелиха домакинствата си.

Това стори и друг местен представител – Публикум, който през 2005/06 удари Левски с 1:0 у дома. Сините обаче този път не отпаднаха, а след 3:0 в София започнаха да пишат своята приказка и в крайна сметка през онази кампания в УЕФА играха 1/4-финал, в който отстъпиха на германския Шалке.

През следващия сезон Литекс стана първият, а и засега единствен роден тим, който успя да бие в Словения – наложи се с 1:0 над Копер.

За да продължи напред, на Ботев ще му свърши работа и равенство. Интересното е, че все така завършват визитите на родни тимове на Марибор и това е добра поличба за "жълто-черните". През сезон 2016/17 Левски изтръгва стратегическо 0:0 в първия мач срещу този съперник на "Людски врът“. Тогава обаче все още в евротурнирите важи правилото за повече отбелязани голове на чужд терен и сините отпадат след 1:1 в реванша на "Георги Аспарухов“ (по този начин и Мура елиминира ЦСКА на Стойчо Младенов).

През 2019/20 обаче от него се възползва Лудогорец, който прави 0:0 в Разград и след 2:2 в Словения и влиза в групите на Лига Европа. Сега Ботев също ще бъде много доволен на реми. Защото то би го отвело към сблъсъци с гръцкия гранд Панатинайкос във втория квалификационен кръг.

А стадионът би трябвало да е пълен. Феновете на Марибор купуват със сериозни темпове билетите за реванша с Ботев. Двата сектора зад вратите вече са напълно продадени, а централната и източната трибуни също са изкупени над 80%. Ботев обаче ще усети подкрепа от трибунуте, тъй като не малко фенове на "канарчеата" също купуват от ценните хартийки в гостуващия сектор.

Треньорът Душан Керкез има само един проблем преди мача. Той ще трябва да се справя без централния защитник Йонас Там в реванша с Марибор. Естонският национал получи травма в бедрото през първото полувреме на мача в Пловдив. Тогава той успя да издържи до почивката. През втората част на негово място в игра се появи Сирики Диабате, който партнираше на Антоан Конте. Именно котдивоарецът се очертава като титуляр в Словения.

Младата звезда на Марибор - Жига Репас е убеден, че отборът може да обърне резултата, да спечели реванша срещу Ботев и да продължи напред в турнира Лига Европа.

“Очакваме с нетърпение реванша. Вярвам, че с подкрепата на феновете историята ще бъде различна и ние ще сме тези, които ще сме победителите", заяви Репас пред местните медии.

“Мисля, че заслужавахме повече в Пловдив, резултатът не отразява показаното на терена. Имаше и много полижителни неща. Отправната точна не е добра, но не е и лоша. Това ни позволява да се борим за продължаване, но сме наясно, че трябва да бъдем още по-внимателни и мотивирани в реванша", добави словенецът.

 

ПРОГНОЗА: МАРИБОР - БОТЕВ ПЛОВДИВ 1:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <
37