Меси и Моуриньо са най-скъпоплатени в света


П. Пенков

Звездата на Барселона Лионел Меси е най-скъпоплатеният футболист в света, докато треньорът на Реал Мадрид Жозе Моуриньо печели най-много от всеки друг мениджър в света, твърди проучване на списание France Football.

Аржентинският национал, който в две последователни години спечели Златната топка, печели около 31 милиона евро на година, според изданието. Тази сума се определя от контракта му с каталунците, както и парите, които Меси получава от рекламни договори, като според France Football това е с 3,5 милиона евро повече от звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо.

Нападателят на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни има годишен приход от колко 20 милиона евро. Дейвид Бекъм и Тиери Анри са съотвено 5-и и 11-и в класацията с 19 и 13 милиона евро.

В класацията на треньорите, Моуриньо оглавява листата с цели 13,5 милиона евро на година. Португалецът, който спечели требъл с отбора на Интер през миналия сезон, беше избран за треньор на Реал Мадрид през лятото. Втори зад Моуриньо е Пеп Гуардиола с 10,5 милиона евро, докато Рафаел Бенитес е натрупал 10,2 милиона евро през 2010 година. Треньорът на английският национален отбор по футбол Фабио Капело е четвърти със заплата около 8 милиона евро на година.

133