Милан и Ливърпул ще поделят точките


Н. Гавазов

Милан - Ливърпул
Стадион: "Сан Сиро“, Милано
Дата: 17.09.2024 г.
Час: 22:00
Съдия: Еспен Ескас (Норвегия)

Старите съперници от Шампионска лига се събират отново във вторник, когато Милан и Ливърпул започват новите си европейски приключения от най-високо ниво под ярките светлини на "Сан Сиро“.

Двата бивши континентални шампиони ще изиграят първите си мачове от Шампионска лига под нови ръководства тази седмица, а Арне Слот и Пауло Фонсека трябва да поправят някои скорошни грешки.


Преди да предаде факела от "Анфийлд“ на Слот, Юрген Клоп успя в мисията си да върне футбола в Шампионска лига на феновете на Ливърпул, макар и с трето място във Висшата лига, а не с короната на Лига Европа, която мнозина предвиждаха в началото на сезона.

Между сега и края на януари шесткратните европейски шампиони ще се включат в няколко хитови мачове в основната схема на лигата, която е с нов облик. Сблъсъците на "Анфийлд“ срещу действащия шампион Реал Мадрид и Байер Леверкузен на Шаби Алонсо са особено важни.

Болоня, РБ Лайпциг, Хирона, Лил и ПСВ Айндховен също ще се опитат да попречат на Ливърпул да се класира за плейофите.

"Червените“ правят похода до "Сан Сиро“ с четири победи на гърба си от последните си пет мача като гост срещу италиански клубове в европейско състезание, но те бяха елиминирани от Аталанта БК в миналогодишните четвъртфиналите на Лига Европа и бяха сянка на обичайното си аз през уикенда.

След като спечелиха всеки от първите си три мача във Висшата лига за сезона, без да допуснат нито един гол, Ливърпул изненадващо загуби с 1-0 от Нотингам Форест благодарение на изящния удар на Калъм Хъдсън-Одой, докато бившето дете чудо на Челси наказа тревожната разточителност на Ливърпул пред гола.


Докато гостите на Сан Сиро тази седмица претърпяха първото си поражение за сезон 2024-25 през уикенда, Милан случайно се изправи от четвъртия опит, след като не успя да вземе максимален брой точки в нито един от първите си три мача в Серия А под ръководството на Пауло Фонсека.

Бившият наставник на Лил и Рома взе само две точки от първите си три мача начело на "росонерите“, което доведе до изключително преждевременни разговори за уволнение, но международното прекъсване очевидно направи както него, така и неговите хора по-добри, така че съботното представяне срещу Венеция може би спаси работата на специалиста.

В рамките на само 29 минути от това състезание за лигата, Милан вече отбеляза квартет от голове чрез Тео Ернандес , Юсуф Фофана , Кристиан Пулишич и Рафаел Леао , а хората на Фонсека в крайна сметка постигнаха победа с 4:0.

Босът на "росонерите“ сега е изправен пред изключително трудна игра в Шампионска лига, тъй като е едва вторият португалец, който поема италиански тим в надпреварата след Жозе Моуриньо , който ръководи Интер, спечелвайки титлата през 2009-10 г.

Домакините във вторник също ще изправят сили срещу Реал Мадрид, Леверкузен и Хирона във фазата на лигата, както и срещу Клуб Брюж, Динамо Загреб, Слован Братислава и Цървена звезда Белград, но феновете на "росонерите“ ще се надяват, че отмъщението е първото ястие в менюто в средата на седмицата.

Чудото от 2005 г. в Истанбул вече бе отмъстено във финала на Шампионска лига 2006-07, но Ливърпул излезе победител и в двата мача от груповата фаза през сезон 2021-22, където култовият герой и сега изгнаник от Милан Дивок Ориги бе един от голмайсторите в победата с 2-1 на «Сан Сиро».

Въпреки че имаше няколко тренировки преди гостуването на Форест, новото момче на Ливърпул Федерико Киеза не попадна в състава за последния мач на «червените“ от Висшата лига, тъй като Слот е особено внимателен с физическата форма на играчите.

Не е изключен дебют на италианския нападател в родината му, но слабият обрат означава, че той все още е сериозен под въпрос за пътуването до Милано, където Харви Елиът определено е аут заради фрактура на крака си.

Що се отнася до Милан, Исмаел Бенасер (глезен), Алесандро Флоренци (ACL) и Марко Спортиело (лигамент) няма да бъдат на разположение за откриването на Шампионска лига, въпреки че последният никога не би изместил Майк Мейнян на вратата.

Германският защитник Малик Тиау също лекува изкълчване на глезена, което се оказва трудно за преодоляване, и шансовете му за завръщане в средата на седмицата са почти нулеви.

Освен ако някакви удари в последната минута не принудят ръката му, Фонсека със сигурност ще се придържа към същата печеливша формула от уикенда, тъй като Ейбрахам държи новото попълнение Алваро Мората на разстояние, за да се присъедини към бившите си колеги от Челси Пулишич и Рубен Лофтъс-Чийк в стартовите 11.


Милан очевидно се възползва от двуседмичната пауза много повече, отколкото Ливърпул въз основа на съответните си вътрешни изяви, а росонерите също успяха да избегнат загуба във всеки от последните си четири мача от Шампионска лига срещу английски клубове.

Нашите предположения са за равностоен мач, който съперниците ще се опитат да спечелят, но в крайна сметка няма да се победят и ще поделят точките.

Прогноза: МиланЛивърпул 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ 100 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В efbet: РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА! <

Стартови състави

Ливърпул (Арне Слот)
 
Алисон
   
Александър - Арнолд
Конате
Ван Дайк
Робъртсън
Ендо
Гравенберх
Салах
Собослай
Гакпо
Нунес
Леао
Ейбрахам
Пулишич
Лофтъс - Чийк
Фофана
Рейндерс
Ернандес
Павлович
Габия
Емерсон
   
Мейнян
 
Милан (Пауло Фонсека)

Прогноза: Милан - Ливърпул 1:1

36