Перес популяризирал Суперлигата чрез фалшиви акаунти


Н. Гавазов

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес се опитва да популяризира проекта на Европейската Суперлига чрез интернет атаки в социалните мрежи, информира Marca, позовавайки се на изследване на Digital Pandemia.

Според резултатите от проучването в социалните мрежи, предимно в Twitter, изкуствено е създадена дейност в подкрепа на Европейската суперлига и директно към нейния президент Флорентино Перес. Хиляди ботове и фалшиви акаунти публикуват хаштагове и туитове в подкрепа на новия турнир и неговия основател. В същото време около половината от записите в Суперлигата в Twitter бяха публикувани от акаунти без последователи или абонаменти.

Отбелязва се, че интернет атаката е била насочена и към дискредитиране на президента на УЕФА Александър Чеферин, който публично разкритикува проекта за Суперлигата. В мрежата редовно се появяваха публикации, критикуващи Чеферин от фалшиви и празни профили.

Припомняме, че проектът за Европейската суперлига означаваше създаването на една лига, в която ще участват 20 европейски клуба. Първоначално участието в Суперлигата бе потвърдено от такива топ клубове като Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм. По-късно повечето отбори се оттеглиха от проекта, днес в турнира останаха само Реал, Барселона и Ювентус.

186