Hawk-Eye официално беше въведена във Висшата лига


П. Пенков

Технологията за отчитане на попаденията официално беше представена като част от английската Висша лига. Тя ще влезе в действие още през този уикенд в двубоя за Къмюнити Шийлд между Уигън и Манчестър Юнайтед на стадион "Уембли", бивайки определена като най-значимото нововъведение в английския футбол през последните 150 години. Така наречената система "Hawk-Eye" (Орлово око) използва 14 камери, които само за стотни от секундата ще изпращат сигнат до часовника на съдията, относно това дали топката е преминала голлинията.

Технологията официялно беше представена на стадион "Емирейтс" от генералният директор на Футболната Асоциация Алекс Хорн. Ето какво заяви той: "Това е една от най-големите промени в английския футбол в последните 150 години, случвайки се имено за този важен юбилей. Целта на тази технологията е реферите да успяват да взимат правилните решения във всяка една ситуация."

Странното в случая е, че технологията, че бъде спирана по време на срещите от Шампионска лига и Лига Европа, тъй като от УЕФА се обявиха строго против въвеждането на каквито и да било технологии във футбола.

"ФИФА реши да въведи технологията с помощта на Футболната Асоциация на Англия. Аз бях против. Не съм настроен негативно към самата технология, а срещу технологичните нововъведения във футбола. Един ден ще се въведе технологията за голлинията, в друг за засадите, а в трети за корнерите. Тогава футбола ще започне да губи от чара си," сподели Мишел Платини в интервю за Sportsmail.

264