Бербатов - плеймейкър или нападател?


П. Пенков

Както знаете в края на изминалият сезон в Премиершип феновете на Манчестър Юнайтед "лепнаха" прякор на Димитър Бербатов - "Berbaflop" (б.а. от англ. flop - провал). Прякорът е показателен за общия консенсус между феновете - Бербатов не успя да докаже качествата си и да "плати" с тях за парите, които дадоха "червените дяволи" за до притежават в състава си. След като завърши втория си сезон в клуба, се появиха слухове, че Сър Алекс е решил да продаде нападателя си. Дали Бербатов заслужава прякора си? Трябва ли той да се раздели с Манчестър Юнайтед за може да се развива? И най-важното, от сега нататък може ли да предложи нещо по-добро на Юнайтед?

На първият въпрос трудно бихме намерили отговор. Станахме свидетели на брилятни изпълнение на Бербо през изминалия сезон, но му липсваше последователност, когато тима най-много се нуждаше от безпорните му качества. Статистиката на Бербатов в Манчестър Юнайтед е доста интересна и показателна. Като цяло той е успял да отбележи общо 26 гола в 86 мача. Разпределението е следното: 64 мача (11 влязъл като резерва), вкарал е 21 гола плюс 4 гола в 15 европейски двубоя. Статистиката не изглежда прекрасна, но не е толкова зле. Бербатов се представя дойстойно в Премиершип. Мнозина го сравняват с Бербатов, който играеше с фланелката на Тотнъм? По време на престоя си в "шпорите" той е отбелязал 27 гола в 70 срещи (6, в които е бил резерва) и 12 гола в 16 изяви в Купата на УЕФА(настоящата Лига Европа). По отношение на асистенциите, той е направил общо 14 голови асистенции за Юнайтед и 22 за клуба от Северен Лондон.

Статистиката говори само за себе си, неговото представяне в Юнайтед е сходно с това в Тотнъм. При "Шпорите" той играеше главната роля, като беше острието на атаката им и освен това останалите в състава се съобразяваха с него. След като пристинга в Юнайтед много от специалистите го обвиняваха, че забява останалите играчи, когато е с топката. Феновете на Манчестър трябва да знаят, че Бербо не е голова машина, което е голяма тяхна заблуда. Той има 15 отбелязани гола, 15 асистенции, което повече отговаря на плеймейкър, отколкото на типичен нападател.

Той притежава отличен чувство за пас и един един от най-добрите в света, които могат да контролират топката толкова добре. Той е доста добър с краката си, но и притежава качеството да разчита атаката доста добре. Някога е правил грешки в завършващия удар, но все пак той не е Рууни, Торес или Вия. Неговия муден и мързелив стил на игра е също така основна цел на критикуващите го, но понякога това носи радост на феновете на Юнайтед, когато видиш, че Бербатов успява да преодолее няколко противникови играчи само с едно движение.

Може би причината за слабото представяне на Бербатов се крие в това, че всички иска от него той да бележи по 20-25 гола на сезон. Според някои негово чувство за идеалния пас трябва да се използва в помощ на Уейн Рууни и Майкъл Оуен, а не да очакват от Бербатов да отбелязва. През миналият сезон той пое именно тази роля и може би това е причината, поради която се бореше със себе си, когато играеше като единствен нападател в атаката на тима.

Време ли е Бербатов да си тръгне от Юнайтед? Мисля, че ако Сър Алекс Фъргюсън предприема риска да използва по най-добрия начин качествата му , то Бербатов ще бъде огромно предимство за отбора. Бербатов - плеймейкъра е Бербатов, който трябва да видим през следващия сезон, който може да отбележи 15 попадения и да отбележи още 10-15 в самия процес на игра. Техническо погледнато това не го ли прави голмайстор с 25-30 гола?

371