Гран при на Нидерландия може да отпадне от календара


Н. Гавазов

Гран при на Нидерландия може да отпадне от редовния календар на Формула 1 след следващата година, разкри директорът на пистата "Зандвоорт“ Роберт ван Ожердайк. Причината е планираното увеличение на ДДС ставката за билетите за надпреварата от 9 на 21 %.

"В момента рискът е огромен, но ние, разбира се, правим всичко възможно, за да видим дали ще е възможно да имаме състезание и след 2025. Ние все още не сме затънали в пепел, но е ясно, че ситуацията е несигурна. Не е заради отношенията ни с Формула 1, които са фантастични. Надявам се всички в Нидерландия да осъзнаят, че организирането на едно такова голямо събитие в нашата страна не е даденост. В последните години успяхме благодарение на партиите, които рискуваха да си заложат врата", коментира ван Ожердайк пред De Telegraaf.

Нидерландия се завърна във Формула 1 след 36-годишна пауза през 2021-а, благодарение на огромната популярност към световния шампион Макс Верстапен. В трите издания на надпреварата след възраждането ѝ точно той бе краен победител там.

"Зандвоорт" е едно от само двете Гран при-та в календара на Формула 1, които нямат финансова помощ от държавата. Другата е Гран При на Великобритания, която се организира изцяло от Клуба на британските състезателни пилоти, който притежава трасето "Силвърстоун".

31