Транссексуални плувци не могат да се състезават при жените


Н. Гавазов

Международната федерация по плуване (FINA) реши, че транссексуалните спортисти не могат да участват в елитни състезания в категорията жени.

Изключение правят хората, които са завършили смяна на пола преди 12-годишна възраст, тоест вече са преминали някаква част от процеса на мъжкия пубертет – ще могат да участват в женски състезания.

FINA също така планира да създаде "отворена“ категория в състезанията за плувци, чиято полова идентичност се различава от пола.

Решението бе взето на Световното първенство в Будапеща на 19 юни, съобщава The Guardian.

По-рано научната комисия FINA установи, че транссексуалните хора имат значително предимство дори след понижаване на нивата на тестостерон с лекарства.

Новата джендър политика на FINA получи 71% от гласовете. Това е описано като "само първата стъпка към пълното включване" на транссексуалните спортисти.

"Подходът на FINA към разработването на политики е изчерпателен, основан на доказателства и приобщаващ, и важното е, че подходът на FINA набляга на равнопоставеността на конкуренцията“, заяви Брент Новицки, който е изпълнителен директор на управителния орган.

Президентът на FINA Хюсеин Ал-Мусалам съобщи, че организацията се опитва да защити правата на спортистите да участват в състезания, както и да защити честността на състезанието.

"FINA винаги ще приветства всеки спортист. Създаването на отворена категория ще означава, че всеки ще има възможност да се състезава на елитно ниво", съобщи Ал-Мусалам.

Международната федерация по плуване е вторият олимпийски орган, който наложи подобна забрана по научна основа.

По-рано съответните ограничения бяха въведени от Международния съвет по ръгби през 2020 г. Повечето други спортове изискват само ограничение на тестостерона, за да могат транс мъжете да се състезават в женската категория.

Новата политика на FINA относно интегрирането на половете ще влезе в сила на 20 юни 2022

208