Навратилова разкритикува организаторите на Australian Open


Н. Гавазов

Бившата тенисистка Мартина Навратилова разкритикува организаторите на Australian Open, които забраниха на феновете да носят фланелки на трибуните в подкрепа на китайската тенисистка Пън Шуай. По-рано стана известно, че охранителният екип на Australian Open е извикал полиция заради фланелки с образа на Пън Шуай. На фланелките на правозащитниците освен образа на спортистката пишеше: "Освободете Пън Шуай“. Полицията иззе и транспарант в подкрепа на Шуай.

"Мисля, че това е много страхлива позиция. Те грешат. Тук няма политически демонстрации, това е демонстрация в защита на човешките права. Те позволяват на Китай да диктува волята си на турнир от Големия шлем. Това е много слаба позиция“, заяви Навратилова.

Шуай спря да общува, след като заяви в социалните мрежи, че е била тормозена от бившия китайски вицепремиер Джан Гаоли. Мълчанието продължи повече от седмица и половина. На 17 ноември Пън изпрати писмо, в което опроверга собствените си думи до ръководството на WTA. Обществеността бе скептична относно автентичността на твърдението на Шуай. По-късно WTA изтегли бизнеса си от Китай. МОК е единствената организация, която поддържа връзка с Шуай, откакто тя изчезна.

По-късно тенисистката каза, че е била неразбрана, когато заговори за тормоз от страна на бившия вицепремиер на страната Джан Гаоли.

280